Počasí dnes6 °C, zítra8 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Na Vysočině se v roce 2019 zvýšila kriminalita. Policisté vyšetřovali více vražd

Na Vysočině se loni stalo 5538 trestných činů, o 226 víc než v roce 2018. Přibylo i vražd. V porovnání s ostatními kraji bylo ale na Vysočině trestných činů nejméně. Přes 62 procent z nich se podařilo objasnit. Mezi nimi i všech sedm loňských vražd nebo pokusu o ni, řekl novinářům Pavel Peňáz, náměstek ředitele Krajského ředitelství policie Kraje Vysočina pro službu kriminální policie a vyšetřování.

Vražd či pokusů na Vysočině meziročně výrazně přibylo. V roce 2018 kriminalisté řešili tři případy. Loňskou statistiku čítající sedm položek zvýšil i případ vraždy partnerů z Prahy, který ale vyšetřují pražští kriminalisté. „Jejich těla byla nalezena ve Středočeském kraji, ale zemřeli zřejmě na Vysočině," vysvětlil Pavel Peňáz.

Na vyšetřování většiny loňských vražd kriminalisté pokračují. Jejich údajní pachatelé jsou ve vazbě. Pravomocně odsouzen byl zatím jen čtyřiadvacetiletý muž, který v únoru 2019 napadl kamarádku. Mimo jiné ji na krku pořezal střepem z lahve. Z původního pokusu těžké újmy se po odborném posouzení stal pokus o vraždu. Muž byl odsouzen k 13 letům vězení.

Nárůst kriminality i celorepublikově 

Loni se na Vysočině zastavilo několikaleté klesání kriminality. Trvalo nepřetržitě od roku 2014, kdy bylo evidovaných více než 8000 trestných činů. V porovnání s předchozím rokem se v roce 2019 krajská kriminalita zvýšila o 4,3 procenta. Podle Peňáze ale vzrostla i republikově, a to o 3,5 procenta.

Loni se policistům na Vysočině podařilo začít stíhat 2948 údajných pachatelů, víc než třetina z nich byli recidivisté. Cizinci představují mezi pachateli jen osmiprocentní skupinu. Meziročně jich o procento ubylo. 

Autoři | Foto Luboš Vrabec

Štítky ČR, kriminalita, 2019, Jihlava, AUDIO, Kraj Vysočina, vražda, trestný čin, Praha, Středočeský kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na Vysočině se v roce 2019 zvýšila kriminalita. Policisté vyšetřovali více vražd | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.