Počasí dnes7 °C, zítra4 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Na Vysočině meziročně ubylo zásahů zdravotních záchranářů

Záchranáři z Vysočiny měli loni 47 157 výjezdů, méně než v roce 2018, kdy jich zaevidovali 48 208. Ubylo také leteckých zásahů. Z celkového počtu zásahů jich bylo 508, což odpovídá situaci v roce 2017. Předloni bylo leteckých zásahů 644, řekl Petr Janáček, mluvčí Zdravotnické záchranné služby Kraje Vysočina (ZZS).

ZZS je příspěvkovou organizací kraje. Záchranáři zasahují na Vysočině s více než půl milionem obyvatel z 21 základen, kde je k dispozici 29 pozemních výjezdových skupin a jedna letecká.

Pro ZZS pracuje na Vysočině asi 405 lidí.

Úrazy loni záchranáře zaměstnávaly méně než v roce 2018. Počet zásahů kvůli nim meziročně klesl přibližně o 2500 na 8992 výjezdů. Přibyla naopak péče o pacienty s psychiatrickou diagnózou.

Náklady na provoz záchrany v loňském roce ještě nejsou přesně stanovené. „Z aktualizovaného rozpočtu je předpokládáme ve výši 403 milionů korun. Konečné číslo bude známo asi v polovině února," řekl mluvčí Petr Janáček. Stanovený podle něho není ani rozpočet na letošní rok. Organizace předpokládá, že poroste minimálně o navýšené osobní náklady, což by odpovídalo rozpočtu 425 milionů korun.

XXL sanitka pro extrémně obézní pacienty 

Největší investicí loňského roku byl nákup osmi sanitních vozů za více než 21 milionů korun. Letos by měla mít ZZS k dispozici dalších sedm nových sanitek a jednu takzvanou XXL sanitku pro transport extrémně obézních pacientů a pacientů s extrémně nakažlivou nemocí. „Plánované investice na rok 2020 zahrnují například realizaci veřejné zakázky na další obnovu vozového parku v počtu osmi nových sanitních vozů. V roce 2020 také připravujeme veřejnou zakázku na uzavření rámcové smlouvy na nákup až 65 ks transportních defibrilátorů-monitorů. Počty zakoupených kusů se budou řídit finančními možnosti rozpočtu," řekl Janáček.

V prvním čtvrtletí tohoto roku by měla být v Jihlavě dokončena stavba nového vzdělávacího a výcvikového střediska, ve kterém bude ZZS školit i členy integrovaného záchranného systému. Stavba za asi 85 milionů korun je od loňského listopadu zkolaudovaná a čeká na vnitřní vybavení.

Záchranáři z Vysočiny mají nové výcvikové středisko. Je v něm třeba i torzo vrtulníku

V závěru prvního čtvrtletí příštího roku začne krajským záchranářům, ale také dalším zdravotníkům nebo například hasičům a policistům z Kraje Vysočina sloužit speciální Vzdělávací a výcvikové středisko, které nemá v České republice obdoby.

Autoři | Foto Zdeněk Hošák – ZZSOK

Štítky zdraví, záchranáři, pomoc, statistika, 2019, Kraj Vysočina, Zdravotnická záchranná služba Kraje Vysočina, pacient, rozpočet

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na Vysočině meziročně ubylo zásahů zdravotních záchranářů | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.