Počasí dnes16 °C, zítra17 °C
Čtvrtek 9. května 2024  |  Svátek má Ctibor
Bez reklam

LYŽOVÁNÍ NA VYSOČINĚ: Jede Šacberk, Čeřínek a Fajtův kopec. Dnes otevře i Harusák

Na Vysočině jezdí lyžařské vleky na Šacberku a Čeřínku u Jihlavy a na Fajtově kopci ve Velkém Meziříčí. Mrazivé počasí umožnilo provozovatelům skiareálů koncem týdne znovu spustit sněhová děla a doplňovat zásoby sněhu poškozené předchozí oblevou s dešti. Dnes tak znovu otevře i novoměstská sjezdovka Harusův kopec.

„Zasněžujeme a budeme zasněžovat asi do rána. Ale už to bude nachystané a zítra (v pondělí) jedeme," řekl v neděli Karel Klapač ze skiareálu Harusův kopec. Sněhová děla šlo u tohoto svahu po oblevě spustit znovu v noci na sobotu, kdy teploty klesly k minus čtyřem stupňům Celsia. Přírodního sněhu leží na Harusově kopci jen kolem tří centimetrů.

Na Fajtově kopci ve Velkém Meziříčí se znovu lyžuje od pátku. Technického sněhu je na svahu od 20 do 40 centimetrů. „Dosněžujeme, co se dá," řekl Jiří Pálka z lyžařského klubu. Sněhová děla na Fajtově kopci fungují od sobotního večera. „Dřív jsme u nás na to neměli klimatické podmínky," uvedl Pálka.

VIDEO: Sjezdovka Šacberk má vlastní píseň. Má ukázat, že je naše práce srdeční záležitostí, říká provozovatel Havlíček

„Tak zlom vaz a šťastnou cestu, na Šacberku jako na Mont Everestu…“, zní refrén nové písničky, kterou pustil do světa před pár hodinami facebookový profil jihlavské sjezdovky Šacberk. Jejím autorem je velkomeziříčský hudebník Eirik a píseň se...

Sjezdovka Šacberk je v provozu od 13. prosince. „Po prvním svátku vánočním už je zimní nálada, přišel i mráz," řekl Pavel Havlíček, který areál spravuje. Uvedl, že na kopci leží přes 40 centimetrů technického sněhu. Vlek bude na Šacberku jezdit bez omezení i na Silvestra a Nový rok. „Ne každý to slaví. Máme zkušenosti, že někteří lidé se naopak chtějí pohnout," řekl.

Na vrchu Čeřínek bude vlek poslední den v tomto roce jezdit jen do 16:00 a na Nový rok se rozjede od 10:00, tedy o hodinu později než jindy. Sjezdovky Křemešník a Luka nad Jihlavou by podle údajů na jejich webech mohly zahájit sezonu v nejbližších dnech.

Uměle zasněžované sportovní tratě novoměstského sportoviště Vysočina Arena jsou pro veřejnost pořád nepřístupné. Nynější studené vlny se provozovatelé snaží maximálně využít k výrobě sněhu. „Pohybovat se v okolí zapnutých zasněžovacích zařízení může být životu nebezpečné," upozornili na webových stránkách. O dalším postupu budou informovat. 

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky lyžování, sjezdovka, vlek, počasí, zima, Kraj Vysočina, Šacberk, Čeřínek, kopec, sněžné dělo, Rozhledna Fajtův kopec, Velké Meziříčí, Jihlava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

LYŽOVÁNÍ NA VYSOČINĚ: Jede Šacberk, Čeřínek a Fajtův kopec. Dnes otevře i Harusák | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.