Počasí dnes8 °C, zítra12 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Vysočina příští rok zvýší výdaje na 12,6 miliard korun. S novým úvěrem nepočítá

Kraj Vysočina počítá v roce 2020 s výdaji 12,6 miliardy korun, což je zhruba o miliardu víc než v rozpočtu schváleném pro letošek. K očekávaným ročním příjmům přidá 837 milionů korun ze svého Fondu strategických rezerv, tyto své úspory použije na financování projektů dotovaných unií. S novým úvěrem kraj nepočítá, řekl zastupitelům náměstek hejtmana Martin Kukla (ANO). Návrh rozpočtu schválili krajští zastupitelé.

„Nepředpokládáme žádné další zadlužování kraje," uvedl náměstek Martin Kukla. Dodal, že z dřívějších úvěrů zůstane ke konci roku nesplacených přibližně 403 milionů korun. Kromě projektů dotovaných evropskými fondy se vedení Vysočiny v příštím roce chystá uskutečnit další investice za 870 milionů korun. Podle náměstka se kraj také bude muset vyrovnat se zákonným růstem mezd zaměstnanců ve všech 97 krajem zřizovaných institucích zajišťujících základní veřejné služby.

Nelíbí se podpora festivalu dokumentů 

Do letoška vstupoval kraj s rozpočtem 11,6 miliardy korun. Návrh rozpočtu pro rok 2020 s celkovými příjmy a výdaji 12,6 miliardy korun zastupitelé schválili 36 hlasy. Nikdo nebyl proti, sedm zastupitelů se hlasování zdrželo. Návrh rozpočtu podpořili i opoziční lidovci. „A to i navzdory tomu, že některé věci úplně nevyzněly tak, jak jsme je navrhovali," řekl zastupitel Miroslav Houška (KDU-ČSL).

VIDEO: Stavba obchvatu Beranova: Práce před zimou finišují, co všechno je hotovo?

Dokud to klimatické podmínky dovolí, budou pokračovat stavební práce na výstavbě obchvatu Velkého Beranova a místní části Nové Domky. Zhotovitelé stavby plní harmonogram a s některými stavebními objekty jsou dokonce v mírném časovém předstihu.

Ruku pro rozpočet nezvedli zástupci KSČM, která je také v opozici. Podle zastupitele Milana Plodíka (KSČM) se jim mimo jiné nelíbí podpora festivalu dokumentů. Podle jeho názoru také kraj dostatečně nekontroluje využívání peněz poskytovaných neziskovým organizacím. Nevyslyšel podle něj ani žádost na zřízení koronera, který by se dostal k zemřelému rychleji než lékař.

Největší rozpočtovou kapitolou krajského rozpočtu zůstává školství, pro které je příští rok určeno 6,5 miliardy korun. O dělení většiny těchto peněz ale kraj nerozhoduje.

Nový domov pro seniory čeká na stavební povolení. Stát bude v blízkosti jihlavské nemocnice

Až 126 seniorů především s diagnózou Alzheimerovy choroby by mohl ubytovat nový domov v krajské Jihlavě, a to už v roce 2022. Tento projekt je v současné době ve fázi vyřizování potřebného stavebního povolení.

Výdaje druhé největší kapitoly Doprava by se příští rok měly zvýšit o 14 procent na 2,2 miliardy korun. O 300 milionů víc bude kraj stát úhrada ztrát regionálních autobusů a vlaků, v součtu za ně vydá 995 milionů korun. Kromě vyššího počtu spojů se v tom podle Kukly projevuje i dopad nových smluv s dopravci. Kraj v příštím roce například také dokončí stavby obchvatů Velkého Beranova a Nového Veselí, stavět chce začít obchvat Jihlavy s předpokládanými náklady přes 900 milionů korun.

Stamilionové investice by se na Vysočině příští rok měly týkat i krajských nemocnic, v Jihlavě chce kraj také začít stavět nový domov důchodců. Dokončena bude nová budova krajské knihovny v Havlíčkově Brodě.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky správa, hospodářství, rozpočet, Vysočina, 2020, Kraj Vysočina, úvěr, Martin Kukla, ANO 2011, KSČM, KDU-ČSL, Jihlava, Miroslav Houška

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vysočina příští rok zvýší výdaje na 12,6 miliard korun. S novým úvěrem nepočítá | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.