Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

V povodí Želivky na Vysočině čistí odpadní vodu menší část obcí

V povodí Želivky na Vysočině čistí odpadní vodu pětina ze 102 obcí. Převažují tam vesnice s méně než 200 obyvateli, které na drahé stavby kanalizací s čistírnami těžko shánějí peníze. Odborná skupina zaměřená na ochranu území u vodárenské přehrady Švihov vytipovala 25 sídel, kde by bylo především potřeba zajistit lepší čištění vody vypouštěné do toků, sdělil radní Kraje Vysočina Martin Hyský (ČSSD). Kanalizaci teď staví Kojčice a Koberovice.

Sídla byla vybraná podle dopadu jejich znečištění na kvalitu vody v přehradě Švihov. „Jsou to obce nebo jejich místní části s větším počtem obyvatel bez zajištěného přiměřeného čištění odpadních vod, situované v blízkosti vodárenské nádrže," uvedl Martin Hyský. Projektové dokumentace kanalizací a čistíren podle něj zpracovávají s podporou kraje obce Košetice, Olešná, Onšov a Velká Chyška.

„Velký problém je přístup menších obcí k finančním zdrojům," uvedl Hyský. Při žádání o dotace jejich projekty znevýhodňují vysoké náklady staveb vzhledem k nízkému počtu obyvatel. Malé obce mají také problémy sehnat peníze na faktury za stavby do doby, než jim bude vyplacená dotace, stejně jako na vlastní finanční podíl. Podle radního kraj obcím pomáhá tak, aby měly v součtu s podporami z dalších zdrojů pokrytých až 75 procent nákladů.

V Kojčicích se zhruba 350 obyvateli bude stavba stát 45 milionů korun, dotace pokryje tři čtvrtiny uznatelných nákladů, uvedl starosta Pavel Svárovský. Velká investice teď obec zatěžuje, ale do budoucna by podle něj měla přispět k jejímu rozvoji. „Těžíme z toho, že jsme na spojnici Pelhřimov - Humpolec. Je tady poměrně velký zájem o výstavbu," uvedl Pavel Svárovský.

Podpora pětatřiceti projektů 

Obec Koberovice se 135 stálými obyvateli by měla za kanalizaci s čistírnou zaplatit okolo 22 milionů korun, slíbené dotace zatím pokrývají 70 procent nákladů. „Ještě budeme o pět procent žádat," uvedl starosta Petr Pospíchal. Povolení pro vypouštění odpadní vody do toků v obci skončí v roce 2021, pak by za to zřejmě následovaly sankce. Kdyby se ale kvůli kanalizaci musela obec výrazně zadlužit, bylo podle starosty na zvážení, jestli raději neplatit pokuty.

Kraj Vysočina od roku 2002 podle radního podpořil v povodí Želivky na svém území přípravu 35 projektů na stavby kanalizací a čistíren, uskutečnilo se zatím 23. Kraj na tyto akce přispěl 60 miliony korun. Další peníze obce dostaly z dotačních programů ministerstev, EU a přidaly ze svých rozpočtů.

Autoři | Foto vodni-dum.cz

Štítky odpady, voda, povodí, Želivka, Švihov, Kraj Vysočina, odpadní voda, kanalizace, Martin Hyský, peníze, Koberovice, ČSSD, Kojčice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V povodí Želivky na Vysočině čistí odpadní vodu menší část obcí | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.