Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Politické strany v Jihlavě preferují koalici bez hnutí ANO. Primátorku by mělo mít Fórum Jihlava

Voliči měli v Jihlavě během uplynulého víkendu možnost v komunálních volbách vybírat z deseti stran a hnutí, v jihlavském zastupitelstvu jich nakonec usedne osm. K prvním vzájemným dialogům došlo hned v sobotu. A vypadá to, že společná oslava volebního úspěchu v jedné z jihlavských kaváren bude mít své pokračování. Podle prohlášení Fóra Jihlava se nyní zdá, že by se zvolení zástupci mohli dohodnout na široké koalici bez vítěze voleb, tedy hnutí ANO 2011.

Jednička druhé nejsilnější strany, Fóra Jihlava, Karolína Koubová prohlásila, že je pro ně prioritou postavit koalici bez hnutí ANO. „Je to i přání našich voličů. A to je velký závazek,“ dodala Koubová. „Jsme přesvědčeni, že Jihlava potřebuje změnu, což jste dali ve volbách najevo svými hlasy a nějak nám ta změna nejde dohromady s ANO,“ prohlásilo dnes na svém facebookovém profilu Fórum.

„Vize koalice Fóra Jihlava s ODS, ŽiJ a KDU-ČSL je směr, který razíme a o jehož zdar se snažíme. Jinou smysluplnější koalici vzhledem k výsledkům voleb teď nevidíme,“ zveřejnilo dále Fórum.

ČTĚTE TAKÉ: VOLBY 2018: Jaká jména budou mluvit za Jihlaváky v novém zastupitelstvu? 

Koalice by se tedy měla opírat o druhou, třetí a čtvrtou nejúspěšnější stranu ve volbách doplněnou šestou KDU-ČSL. Fórum by do koalice dodalo sedm zastupitelů, ODS šest, uskupení Žijeme Jihlavou! další čtyři a KDU-ČSL zbylé tři. Dohromady by měla tato koalice 20 hlasů v 37 členném jihlavském zastupitelstvu, tudíž poměrně křehkou většinu. Nejde totiž o sestavu čtyř politických subjektů, ale hned šesti, protože uskupení ŽiJ bylo ve volbách společnou kandidátkou Pirátů, TOP09 a Zelených.

Intenzivní jednání o možné koalici na jihlavském magistrátu tak možná skončí velmi brzo dohodou na široké koalici bez vítěze voleb.  Podle vyjádření Fóra Jihlava „je ta obrovská šance konečně s Jihlavou opravdu pohnout směrem, který považujeme za jediný možný a správný.“

Výsledky voleb dle sdělení Ministerstva vnitra ČR dnes schválila Státní volební komise a budou vyhlášeny ve Sbírce zákonů rovněž dnes, tedy v úterý 9. října 2018. Pro ustavující zasedání zastupitelstva města Jihlavy, kde se definitivně dozvíme, jak koaliční jednání dopadla, se uvažuje o termínu 1. listopadu. Tedy pokud nebude v následujících deseti dnech podán návrh na neplatnost voleb nebo neplatnost hlasování.

Foto Jan Luxík, tmapy.cz

Štítky volby, zastupitelstvo, vyjednávání, koalice, opozice, Jihlava, ANO 2011, Volby do zastupitelstev obcí v Česku, Karolína Koubová, KDU-ČSL, ODS, Česká pirátská strana, TOP 09

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Politické strany v Jihlavě preferují koalici bez hnutí ANO. Primátorku by mělo mít Fórum Jihlava | Volby | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.