Počasí dnes20 °C, zítra18 °C
Neděle 22. září 2024  |  Svátek má Darina
Bez reklam

Poražení na Vysočině: Svědomí mám čisté, odvedli jsme maximum, říká lídryně Pirátů Hana Hajnová

Uplynulé krajské volby přinesly kromě vítězů i několik poražených. Největší propad v Kraji Vysočina zaznamenali Piráti. Dosud měli sedm krajských křesel, teď spadli na nulu. Ve volbách na Vysočině získali 6533 hlasů, dosáhli 4,55%, a skončili tak pod potřebnou pětiprocentní hranicí. V krajském zastupitelstvu tak ve volebním období 2024 - 2028 neusednou.

Lídryní Pirátů byla Hana Hajnová, dosavadní první náměstkyně hejtmana Vítězslava Schreka (ODS a STO). Od voličů získala 915 hlasů. Redakce Jihlavské Drbny ji v sobotu v podvečer krátce vyzpovídala. Zastihla ji, i přes nepříznivé výsledky, v dobré náladě. „Nezastírám to, že výsledek je hluboko pod očekáváním. A to nejen u nás, ale i celostátně. Aktuálně to řeším i s vedením pirátské strany. Víc k tomu teď nemám co dodat, počkáme na konečné výsledky," řekla Hana Hajnová kolem 17. hodiny, tedy v době, kdy ještě nebyly známé konečné výsledky.

Krajskými zastupiteli ve volebním období 2020 – 2024 byli tito členové České pirátské strany: Jan Břížďala, Hana Hajnová, Pavel Knežik, Blanka Lednická, Eva Nováková, Roman Pašek a Jiří Wiche.

Skloňovaná digitalizace stavebního řízení 

Doplnila, že za prací, kterou odvedla její strana pro Kraj Vysočina, si stojí. „Tady mám svědomí čisté. Myslím, že jsme odvedli maximum toho, co jsme měli ve svém programu. Splnili jsme spoustu cílů, co jsme si vytyčili. Vše si musíme teď vyhodnotit," zhodnotila současná první náměstkyně hejtmana. Dodala, že pokud by tolik skloňovaná digitalizace stavebního řízení byla jedinou věcí, která po Pirátech v politice zůstane, tak ji za rok za dva ocení nejen stavebníci, ale i úřady.

Končí i radní Břížďala 

Krajským radním pro oblast školství, mládeže a sportu, informatiky a komunikačních technologií je Jan Břížďala, ten měl na kandidátce Pirátů číslo dvě. Podpořilo ho 709 voličů. Ani on se mezi krajské zastupitele už neprobojoval. „Bylo mi ctí mít možnost se 4 roky podílet na řízení regionálního školství, beru to jako velkou zkušenost a snad bude mít nové vedení kraje zájem dokončit započaté projekty. Osobně se nyní budu chtít více věnovat jiným záležitostem mimo politiku. Děkuji Vám všem za podporu i spolupráci!" vyjádřil se Jan Břížďala na svém facebookovém profilu.

Lídr vítězného ANO Martin Kukla: Máme silný mandát k vyjednávání, vůči nikomu se nevymezujeme

Hnutí ANO s velkou převahou ovládlo krajské volby na Vysočině. S bezmála 35 procenty si zajistilo 18 křesel v krajském zastupitelstvo a získalo tak silný mandát pro vyjednávání s případnými koaličními partnery. Lídr hnutí Martin Kukla již potvrdil,...

Piráti v roce 2020

Jak to bylo v roce 2020? Před čtyřmi lety zvítězilo v krajských volbách hnutí ANO, získalo 18,48 procenta hlasů a deset křesel zastupitelů. Druzí Piráti těsně porazili koalici ODS a STO, která stejně jako Piráti získala sedm mandátů v pětačtyřicetičlenném zastupitelstvu. Lidovci skončili na čtvrtém místě před sociální demokracií. Získali 11,96 procenta hlasů, což jim vyneslo šest míst v zastupitelstvu. Stejného počtu zastupitelů dosáhli i sociální demokraté a Starostové pro Vysočinu (STAN a SNK ED). Koalici vytvořilo uskupení ODS se Starosty pro občany, Piráti, KDU-ČSL, ČSSD a Starostové pro Vysočinu.

ANKETA: Volby na Vysočině vyhrálo ANO, Piráti v zastupitelstvu končí. Jste spokojení s výsledkem?

Krajské volby na Vysočině jsou rozhodnuté. Vítězem je hnutí ANO, které ve volbách vedl Martin Kukla. Na druhém místě skončila koalice Společně se starosty pro občany s lídrem Vítězslavem Schrekem. Lídr Pavel Janoušek vedl KDU-ČSL, které patří třetí...

Schrek: Moje role hejtmana končí 

Nejvíce preferenčních hlasů na Vysočině měl dosavadní hejtman Vítězslav Schrek. To však ale nic nemění na tom, že se i on dostal mezi poražené. Výsledky voleb na Vysočině ukázaly, že koalice ODS, TOP 09 a Starostů pro občany, kterou Schrek vedl, i přes zisk jedenácti křesel ve vedení kraje končí. Pro hejtmana Vítězlava Schreka není spolupráce s hnutím ANO možná. „S našimi stávajícími koaličními partnery nejsme schopni sestavit většinovou krajskou vládu a moje role hejtmana tím končí,“ uvedl Schrek v neděli dopoledne na sociálních sítích.

„Moc si vážím Vás všech, kteří jste nezapomněli na to, co s naší zemí a s naším národem udělali v minulosti komunisté a čeho všeho jsou v současnosti schopni populisté a extremisté,“ napsal dále Schrek s tím, že je na každém z voličů, zda upřednostní politický pragmatismus nad idejemi a hodnotami.

Ohodnoť článek

Foto Daniela Drozdová

Štítky volby, výsledky, poražení, kraj, Piráti, koalice, Hana Hajnová, Jan Břížďala, Jihlava, Vysočina

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Poražení na Vysočině: Svědomí mám čisté, odvedli jsme maximum, říká lídryně Pirátů Hana Hajnová | Volby | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.