Počasí dnes7 °C, zítra4 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

VOLBY 2022: Jednoznačné vítězství Vystrčila v druhém kole senátních voleb, podpořilo ho 60 procent voličů

, aktualizováno 1. října 2022, 16:50

Voliči rozhodli o vítězi v druhém kole senátních voleb. Miloš Vystrčil (ODS) se ziskem 60 % hlasů obhájil pozici z prvního kola a zároveň i svůj dosavadní senátorský mandát. V druhém kole se utkal s Janou Nagyovou (ANO 2011), která je spojována s kauzou Čapí hnízdo. V obvodu 52 ve druhém kole senátních voleb k urnám přišlo skoro 39 % voličů, což je přibližně dvojnásobek volební účasti ve zbytku republiky.

Vítězem je dosavadní předseda Senátu Miloš Vystrčil s 60 % hlasů, Jana Nagyová 40 %. Volební účast v obvodu 52 je 39,64 %. 

„Děkuji všem voličům i svému týmu. Ocenění patří také koaličním partnerům, kteří mě podporují. Myslím, že během kampaně rozhodlo to, že tam bylo srdce. A také slušnost," vyjádřil se Miloš Vystrčil pro Českou televizi. 

Senátní obvod č. 52 Jihlava zahrnuje Polensko, Brtnicko, Jihlavsko, Třešťsko, Telčsko, Dačicko a Slavonicko. V senátních volbách se v rámci republiky o 27 křesel ucházelo 178 kandidátů, 135 mužů a 43 žen. Voliči ve druhém kole vybírali celkem z 31 mužů a 17 žen.

Vystrčil získal ve druhém kole senátních voleb vůbec nejvíc hlasů ze všech kandidátů, celkem ho podpořilo 23255 voličů. 

Vítězi senátních voleb v obvodu 52 gratulují jeho regionální kolegové, například lékař a poslanec Vít Kaňkovský (KDU - ČSL). „Mám velikou radost a díky Vám všem,kteří jste Miloše Vystrčila podpořili." 

„Porazili jsme lži, marketing,… Babiše!" vyjádřil se k vítězství Miloše Vystrčila jeho stranický kolega a jihlavský radní David Beke. 

Radost z výsledku na svém Twitteru vyjádřila třeba i poslankyně Eva Decroix (ODS). 

Nagyová pogratulovala, téměř 40 % považuje za velmi dobrý výsledek

K výsledkům voleb se vyjádřila i poražená Jana Nagyová. Ta zopakovala, že už samotná účast ve druhém kole je pro ni úspěch. Serveru Seznam Zprávy řekla, že získaných téměř 40 % hlasů považuje za velmi dobrý výsledek.  

Miloši Vystrčilovi k obhajobě mandátu gratulovala. „Protože ten mandát je zasloužený v tomhle případě, že opravdu se tady zvedlo hodně lidí,“ uvedla Jana Nagyová. Zároveň zmínila, že od zástupců stran, které Vystrčila podporovaly, o ní po sociálních sítích kolovaly lživé informace. Jako příklad uvedla své vyjádření pro Českou televizi, že v případě zvolení požádá o imunitu, což následně označila za přeřeknutí. Výrok však podle ní koloval dál.

Výsledky druhého kola senátních voleb
Miloš Vystrčil (ODS) 60,03 %, Jana Nagyová (ANO 2011) 39,96 %. 

Nagyová versus Vystrčil 

Jana Nagyová se ve druhém kole senátních voleb utkala s Milošem Vystrčilem. Šlo o zřejmě nejsledovanější duel těchto senátních voleb, voličská účast byla na Jihlavsku podstatně vyšší než před šesti roky. Podle volby.cz přišlo ve druhém kole 38,74 procenta voličů, což byla s velkým odstupem nejvyšší volební účast ze všech obvodů, kde se dnes druhé kolo senátních voleb konalo.

Vystrčil znovu předsedou? 

Nyní vyvstává otázka, kdo se stane novým předsedou Senátu? „Uvidíme, o tom se budeme bavit. Já jsem nekandidoval proto, abych byl i nadále předseda," dodal Vystrčil. Podle idnes.cz Marian Jurečka, předseda KDU - ČSL, prohlásil, že lidovci Miloše Vystrčila jako předsedu horní komory Parlamentu, sami budou chtít post místopředsedy.

Volby v roce 2016

V senátních volbách v roce 2016 zvítězil v Jihlavě Miloš Vystrčil (ODS). Ve 2. kole získal 53,37 procenta hlasů. Druhý skončil Michal Stehlík (za KDU-ČSL). Voleb se před pěti lety zúčastnilo devět kandidátů.

Miloš Vystrčil během své včerejší volby ve volební místnosti v Telči na Jihlavsku, zdroj: Miloš Vystrčil 

Policisté na Vysočině nemuseli v souvislosti u volebních místností s volbami řešit žádný incident. „V souvislosti s druhým kolem voleb jsme nepřijali žádné oznámení,  které by se týkalo voleb a nemuseli jsme řešit ani žádné narušení veřejného pořádku," sdělila novinářům dnes po 14. hodině Dana Čírtková, mluvčí policistů. 

Hodnocení článku je 42 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Miloš Vystrčil | Zdroj volby.cz, Twitter, ČTK, Česká televize

Štítky volby, volební, Senát, obvod, 52, Miloš Vystrčil, Jana Nagyová, Volby do Senátu Parlamentu České republiky, ODS, KDU-ČSL, volební účast, ANO 2011, Čapí hnízdo, Česká televize

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VOLBY 2022: Jednoznačné vítězství Vystrčila v druhém kole senátních voleb, podpořilo ho 60 procent voličů | Volby | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.