Počasí dnes8 °C, zítra13 °C
Úterý 19. března 2024  |  Svátek má Josef
Bez reklam

VOLBY 2022: Končící starosta nebo primátor? Dnem voleb pro něj povinnosti rozhodně nekončí

Komunální volby rozhodly o tom, že na některých radnicích se změní osazenstvo. Někteří starostové se rozhodli už nekandidovat a uvolnit post svým nástupcům dobrovolně, někteří pozici vyklidí až na základě volebního výsledku. To však neznamená, že dnem voleb jejich povinnosti na radnici končí.

Dnem voleb zaniká mandát všem členům zastupitelstva jakékoliv obce. Specifické postavení ale mají dosavadní starosta a místostarosta. Právě jim mandát nekončí ani v případě, že ve volbách nekandidovali nebo nebyli zvoleni. Zákon o obcích myslí na překlenovací období mezi starým a novým zastupitelstvem a ukládá dosluhujícímu vedení obce ještě povolební úkoly.

Volební výsledky v krajském městě se kompletně sečetly až v pozdních večerních hodinách. Několik politických subjektů balancovalo na mezní hranici pěti procent, bylo to proto napínavé až do konce. Nyní je už jasné, že křesla v jihlavském...

Nejdůležitějším z úkolů je svolání ustavujícího zasedání nově zvoleného zastupitelstva. To má být svoláno do 15 dnů od uplynutí lhůty pro podání návrhu na neplatnost voleb. Lhůta pro připomenutí činí 10 dnů od vyhlášení výsledků voleb Státní volební sčítací komisí ve Sbírce zákonů. Loňské výsledky parlamentních voleb byly ve Sbírce vyhlášeny v úterý po termínu konání voleb.

Končícímu starostovi podle zákona o obcích náleží i takzvané odchodné. Nejčastěji se jedná o trojnásobek jeho dosavadního měsíčního platu. Konkrétně právní předpis zmiňuje „počet celých ukončených po sobě jdoucích let výkonu funkce, nejvíce však tři ukončené roky výkonu funkce." 

Ustavující zastupitelstvo v Jihlavě 

„Ustavující zastupitelstvo v Jihlavě by se mělo konat v úterý 18. října,“ sdělil novinářům Petr Ryška (ODS), dosavadní náměstek jihlavské primátorky.

Pokud je zřejmé, že dosavadní starosta nebude nadále ve funkci pokračovat, neměl by v ideálním případě v období po volbách činit žádná klíčová rozhodnutí, která snesou odkladu. K tomuto chovají jej ale zákon přímo nezavazuje. To, co ale naopak obsahuje, je pojistka, že starosta své pravomoci po volbách nevykonává. K tomu by mělo dojít jen výjimečně z vážných objektivních důvodů, nikoliv z libovůle dosluhujícího starosty. Typicky se jedná o nemoc. V takovém případě vykonává pravomoci dosavadní místostarosta.

Slavnostní ustavující zasedání

Ačkoliv to zákon výslovně nestanovuje, mívá ustavující zasedání většinou slavnostnější charakter. Předsedá mu dosavadní starosta, případně nejstarší člen nově zvoleného zastupitelstva do doby, než je zvolen starosta nový. Právě volby starosty, místostarosty a dalších členů rady (pokud je v obci volena) jsou povinnými body programu ustavujícího zasedání. Je nicméně možné už na tomto slavnostním prvním zasedání rozhodovat v jakékoliv jiné záležitosti spadající do pravomoci zastupitelstva obce. Nebývá to ovšem obvyklé.

VOLBY 2022: Ti, co zůstali pod čarou. Zeman nabídne pozici v TOP 09, ve vedení města končí i ČSSD a KSČM

Komunálních voleb se v Jihlavě zúčastnilo dvanáct politických subjektů, ale pouze pět z nich se dostalo přes pětiprocentní hranici, která zaručuje křesla v městském zastupitelstvu. Překvapením je určitě výsledek uskupení Žijeme Jihlavou, poprvé...

Po zvolení nového vedení obce by mělo dojít k předání funkce. Právní předpisy tento akt nijak detailně neupravují s tím, jeho náročnost bude odvislá od místních specifik, jako je výše rozpočtu, rozsah realizovaných investičních akcí, šíře vykonávaných agend nebo počet obyvatel. Oba funkcionáři by v každém případě měli v zájmu dané obce minimálně na předání celé agendy spolupracovat, a to bez ohledu na případné osobní neshody.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Tomáš Kaser | Zdroj Sdružení místních samospráv ČR

Štítky volby, starosta, primátor, zákon, obec, město, Jihlava, Petr Ryška, ODS

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VOLBY 2022: Končící starosta nebo primátor? Dnem voleb pro něj povinnosti rozhodně nekončí | Volby | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.