Počasí dnes8 °C, zítra13 °C
Úterý 19. března 2024  |  Svátek má Josef
Bez reklam

VOLBY 2022: Ti, co zůstali pod čarou. Zeman nabídne pozici v TOP 09, ve vedení města končí i ČSSD a KSČM

Komunálních voleb se v Jihlavě zúčastnilo dvanáct politických subjektů, ale pouze pět z nich se dostalo přes pětiprocentní hranici, která zaručuje křesla v městském zastupitelstvu. Překvapením je určitě výsledek uskupení Žijeme Jihlavou, poprvé budou ve vedení města chybět také sociální demokraté a komunisti. Naopak daleko k zajímavému výsledku nebyli nováčci z hnutí Jihlava srdcem.

Jedním v poražených v komunálních volbách je uskupení Žijeme Jihlavou, které tvoří TOP 09 a Strana zelených. Navzdory očekávání se subjekt, která do voleb vedl náměstek primátorky Vít Zeman, nedokázal přehoupnout přes pětiprocentní hranici, volební výsledek zněl 4,75 %.

„Absolutně jsme neodhadli situaci. Očekávali jsme podporu ze sídlišť a mladých lidí, ale naše práce se ve volením výsledku vůbec neodrazila. Prohráli jsme s líbivými sliby a plakáty,“ míní Vít Zeman. Podle něj je možné, že voliči hodnotili i jeho jako kontroverzní postavu a nezapomněli mi nějaké věci z minulosti. 

Zeman je po volebním neúspěchu ochoten nabídnout svoji pozici ve straně. „V topce je spoustu skvělých lidí a lídrů, kteří do ní dokážou přinést dobrou náladu. Ověřil jsem si, že tu jsou lidé, kteří se o město opravdu chtějí starat a myslím, že by byla škoda, aby ten volební neúspěch způsobil ukončení aktivit, které nám dávaly smysl.“   

Konec tradičních stran, Jihlava srdcem měla zastupitelstvo na dosah

V zastupitelstvu budou v následujícím období vůbec poprvé chybět i dvě tradiční strany - KSČM (3,62 %) a ČSSD (3,97 %). Druhá jmenovaná pro právě uplynulé spojila síly s Levicí, ale úspěch to nepřineslo. „Nebudu zastírat, bezpochyby to neúspěch je. Důvodem může být i to, že přišlo o něco víc voličů a celé volby byly brány spíš jako souboj vládní koalice a opozičních stran,“ vidí souvislosti s národní politikou lídr ČSSD Martin Hyský.

Těsně pod čtyřmi procenty zaznamenal svůj výsledek i Spolek za zdravou Jihlavu. „Děkuji vám za vaše hlasy. Jsem rád, že jsme upozornili na problémy obyvatel v okolí Kronospanu. Všichni doufáme, že nově zvolené strany začnou řešit zrušení výjimek pro tuto firmu. Spolek bude pokračovat ve své činnosti a udělá maximum pro zlepšení životního prostředí v Jihlavě,“ oznámil na svém facebookovém profilu Milan Matějka, jednička kandidátky.

Nakonec nejblíže ke křeslům v zastupitelstvu byl nově utvořený subjekt Jihlava Srdcem. Krátce před dokončením sčítání se dokonce na chvíli nad pětiprocentní hranicí objevili, nakonec však se ziskem 4,87 % zůstali těsně "pod čarou". „Myslím, že je to výborný výsledek na to, že jsme nováčci bez zkušeností,“ říká Marta Nagyová, která uskupení do voleb vedla. „Lidé by změnu asi chtěli, ale měli jsme s kampaní začít dříve, aby nás voliči více poznali. Budeme se snažit rozšířit naši základnu a chtěli bychom se za čtyři roky ucházet znovu. Budeme se dále angažovat a budeme slyšet,“ podotýká Nagyová.

Hodnocení článku je 76 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Tomáš Kaser

Štítky volby, výsledky, komunální, zastupitelstvo, radnice, Jihlava, ČSSD, KSČM, TOP 09, Strana zelených, Martin Hyský, Kronospan

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VOLBY 2022: Ti, co zůstali pod čarou. Zeman nabídne pozici v TOP 09, ve vedení města končí i ČSSD a KSČM | Politika | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.