Počasí dnes16 °C, zítra17 °C
Čtvrtek 9. května 2024  |  Svátek má Ctibor
Bez reklam

VOLBY 2021: Muži i ženy by měli dosáhnout na evropský důchod, říká lídr KSČM Josef Zahradníček

Už zanedlouho čekají naši zemi volby do Poslanecké sněmovny. Redakce Jihlavské Drbny chce svým čtenářům postupně představit jednotlivé lídry kandidátek v našem regionu. Na Vysočině budou voliči moci vybírat z devatenácti kandidujících subjektů. Dnes si můžete přečíst vizitku Josefa Zahradníčka, krajské jedničky za Komunistickou stranu Čech a Moravy (KSČM) na Vysočině.

Profil lídra

Čtyřiašedesátiletý Josef Zahradníček své dětství prožil v Popůvkách na Třebíčsku. Vyučil se automechanikem a pracoval v JZD Hartvíkovice, později v JZD Studenec, kde také od roku 1978 žije. Středoškolské vzdělání si doplnil večerním studiem na SPŠS v Třebíči. Je ženatý a má dvě děti.

V komunálních volbách v roce 1990 byl zvolen za KSČM do Zastupitelstva obce Studenec v okrese Třebíč. Zároveň se stal uvolněným místostarostou obce. Mandát zastupitele města pak obhájil v komunálních volbách v roce 1994, po nichž se stal i starostou obce Studenec. Mandát zastupitele (a posléze vždy i starosty) obhájil vždy za KSČM dále v komunálních volbách v roce 1998, v roce 2002, v roce 2006 a v roce 2010. 

Sněmovní volby se uskuteční 8. a 9. října. Voliči na Vysočině mohou vybírat z devatenácti kandidujících subjektů. O přízeň voličů se bude ucházet 311 kandidátů. 

Do vyšší politiky se pokoušel vstoupit, když kandidoval v krajských volbách v roce 2004 za KSČM do Zastupitelstva Kraje Vysočina, ale neuspěl. Podobně neúspěšně dopadl i v krajských volbách v roce 2008 a v krajských volbách v roce 2012. Krajským zastupitelem se tak stal až po volbách v roce 2016, ve volbách v roce 2020 mandát obhájil.

Dvakrát také kandidoval do Senátu PČR, a to v obvodu č. 53 Třebíč. Tam však neuspěl. V roce 2010 kandidoval ve volbách do Poslanecké sněmovny PČR, ani tam ale neuspěl. O tři roky později ve volbách do Poslanecké sněmovny PČR v roce 2013 kandidoval ve stejném kraji na šestém místě kandidátky KSČM a byl zvolen poslancem. Získal totiž 2 338 preferenčních hlasů, a skončil tak nakonec druhý. V komunálních volbách v roce 2014 obhájil post zastupitele obce Studenec na Třebíčsku, když vedl tamní kandidátku KSČM. Vzhledem k tomu, že KSČM skončila na druhém místě a vzhledem k souběžné funkci poslance, již nebyl znovu zvolen starostou a v této funkci po téměř 30 letech skončil. 

Profily dalších lídrů čtete TADY. 

Ve volbách do Poslanecké sněmovny PČR v roce 2017 obhajoval svůj poslanecký mandát za KSČM v Kraji Vysočina, ale neuspěl. Ve volbách do Poslanecké sněmovny PČR v roce 2021 je lídrem KSČM v Kraji Vysočina. Dvojkou na Vysočině je Kamil Vejvoda, z třetího místa o přízeň voličů bude usilovat Karel Dvořák.

Programové priority

Josef Zahradníček jako jednu ze svých priorit jmenuje právo na důstojný život. „Rádi bychom se zasadili o to, aby minimální mzda dosáhla alespoň 20 tisíc korun. Muži i ženy by měli mít stejnou mzdu a také by měli dosáhnout na evropský důchod,“ říká lídr KSČM na Vysočině Josef Zahradníček. KSČM také bude usilovat o bydlení, které bude dostupné pro každého občana.

Zahradníček také klade důraz na péči o děti a jejich vzdělávání. „Pro nás je důležitá kvalita a dostupnost vzdělání pro všechny děti bez rozdílu zdarma, a to včetně učebních pomůcek,“ dodává Zahradníček.

Třetí programovou prioritou je pro Josefa Zahradníčka zdravější příroda a čisté životní prostředí. „Zde je pro Kraj Vysočina jednoznačnou prioritou výstavba pátého a šestého bloku JE Dukovany. K tomu celorepublikové vrácení správy vodních zdrojů do rukou krajů a obcí,“ jmenuje lídr KŠCM na Vysočině.

„Vážení čtenáři Jihlavské Drbny,

KSČM je jediná skutečně levicová parlamentní politická strana v ČR. Je jenom na Vás, komu dáte svůj hlas. Pokud jste se snad v minulosti netrefili podle svých představ, doporučuji popřemýšlet, jestli chyby opakovat volbou „profláknutých“ uskupení, která Vám slibovala víc, než kdo kdy vůbec může dát, nebo vložit svoji důvěru do těch, kdo třicet let v opozici proti těmto praktikám vystupovali. Dejte, prosím, hlas kandidátům KSČM."
                                                                       
Josef Zahradníček, lídr KSČM v Kraji Vysočina 

Josef Zahradníček také zrekapituloval úspěchy svých spolustraníků v předcházejícím volebním období. Zmiňuje snad dobré zvládnutí koronavirové pandemie a také určitý pokus o zlepšení životních jistot. „Zahájení růstu platů učitelů, pracovníků IZS, alespoň částečné zvýšení důchodů seniorům a podpora rodin s dětmi,“ jmenuje Zahradníček úspěchy tohoto volebního období.

A co podle lídra KSČM na Vysočině v Poslanecké sněmovně drhlo? U této otázky má Zahradníček zcela jasno. „Je toho více, ale jako první mě napadá rozhodně neslavný konec angažmá naší armády i celého NATO v Afghánistánu. Z toho plyne jasné ponaučení - nespoléhat se tak bezvýhradně na vůdčí roli USA, ale oprášit koncept evropské bezpečnosti a zajištění bezpečnosti ČR především vlastními silami,“ dodává Zahradníček.

Jak komunisté u voličů nakonec uspějí, se dozvíme na začátku října. S jakým konkrétním výsledkem by byl Josef Zahradníček spokojený? „Za úspěch by naše strana považovala, kdybychom od voličů dostali 15 až 20%,“ svěřuje Josef Zahradníček.

Volební program

Podle KSČM je nutné co nejdříve nastartovat ekonomiku, pomoci lidem, rodinám i podnikatelům. „K tomu jsou nezbytné státní investice, na které je potřeba získat prostředky. Za současnou krizi nesmí v budoucnu platit běžní občané ani drobní a střední podnikatelé,“ stojí v prvním programovém bodě KSČM. Strana dáme zmiňuje to, že bude usilovat o důstojný život pro všechny. Příjem z jednoho zaměstnání musí podle KSČM zajistit důstojný život a motivovat. Komunisté svým voličům slibují zkrácení pracovní doby na 35 hodin týdně při zachování mzdy nebo alespoň prodloužení dovolené. KSČM ve svém volebním programu zmiňuje třeba i vyšší daně pro bohaté, úlevy pracujícím, a slibuje život v bezpečné a svobodné zemi.

Celý program je ke zhlédnutí ZDE.

Seznam uskupení, která na Vysočině podala kandidátní listinu pro volby do Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR

- Aliance národních sil
- Aliance pro budoucnost
- ANO 2011
- Česká strana sociálně demokratická
- Hnutí Prameny
- Komunistická strana Čech a Moravy
- Koruna Česká (monarchistická strana Čech, Moravy a Slezska)
- Moravané
- Moravské zemské hnutí
- Otevřeme Česko normálnímu životu
- PIRÁTI a STAROSTOVÉ (koalice - Česká pirátská strana a STAROSTOVÉ A NEZÁVISLÍ)
- PŘÍSAHA – občanské hnutí Roberta Šlachty
- SPOLU – ODS, KDU-ČSL, TOP 09 (koalice - Občanská demokratická strana, KDU-ČSL a TOP 09)
- Strana zelených
- Svoboda a přímá demokracie (SPD)
- Švýcarská demokracie (www.svycarska-demokracie.cz)
- Trikolora Svobodní Soukromníci
- Urza.cz: Nechceme vaše hlasy; ke svobodě se nelze provolit. Odmítneme každou politickou funkci; nechceme totiž lidem nařizovat, jak mají žít. Máme jinou vizi. Jdeme jinou cestou – najdete ji na webu www.urza.cz
- VOLNÝ blok

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto KSČM (redakčně upraveno)

Štítky volby, 2021, parlament, lídr, vizitka, medailonek, program, priority, Josef Zahradníček, KSČM, Kraj Vysočina, Poslanecká sněmovna ČR, starobní důchod, Volby do zastupitelstev obcí v Česku, Studenec, Drbna.cz, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VOLBY 2021: Muži i ženy by měli dosáhnout na evropský důchod, říká lídr KSČM Josef Zahradníček | Volby | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.