Počasí dnes12 °C, zítra15 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

VOLBY 2021: Rád bych pokračoval ve zlepšování českého zdravotnictví, říká lídr SPOLU Vít Kaňkovský

Za tři týdny naši zemi čekají volby do Poslanecké sněmovny. Redakce Jihlavské Drbny chce svým čtenářům postupně představit jednotlivé lídry kandidátek v našem regionu. Na Vysočině budou voliči moci vybírat z devatenácti kandidujících subjektů. Dnes si můžete přečíst vizitku Víta Kaňkovského, krajské jedničky za koalici SPOLU (ODS, KDU-ČSL a TOP 09) na Vysočině.

Profil lídra

Jednapadesátiletý Vít Kaňkovský se narodil v Brně, kde také vystudoval Lékařskou fakultu Masarykovy univerzity. Od 90. let 20. století pracuje jako lékař - nejdříve jako sekundární lékař v Nemocnici Milosrdných bratří, později na ortopedickém oddělení Nemocnice Jihlava. Od roku 2000 působí v Nemocnici Havlíčkův Brod, kde v letech 2006 až 2011 zastával ředitelský post. Od roku 2012 pak v tomto zařízení zastává pozici primáře oddělení Centrální operační sály a centrální sterilizace.

V listopadu 2017 obdržel za pomoc vážně zraněnému motorkáři ocenění Gentleman silnic.

Vít Kaňkovský je ženatý a má čtyři děti.

Sněmovní volby se uskuteční 8. a 9. října. Voliči na Vysočině mohou vybírat z devatenácti kandidujících subjektů. O přízeň voličů se bude ucházet 311 kandidátů. 

Do politiky vstoupil, když byl jako nestraník na kandidátce KDU-ČSL zvolen v komunálních volbách v roce 1998 zastupitelem města Třešť. Do vyšší politiky vstoupil, když v krajských volbách v roce 2012 kandidoval jako nestraník za KDU-ČSL do Zastupitelstva Kraje Vysočina na pozici lídra, a tudíž kandidáta na hejtmana Vzhledem k volebnímu výsledku (tj. 12,33 % hlasů) však získal jen post krajského zastupitele. Ve volbách v roce 2016 mandát krajského zastupitele obhájil. V krajských volbách v roce 2020 byl lídrem kandidátky KDU-ČSL v Kraji Vysočina, , mandát se mu podařilo obhájit.

Ve volbách do Poslanecké sněmovny PČR v roce 2013 kandidoval ze třetího místa již jako člen KDU-ČSL. Díky 3 533 preferenčním hlasům předskočil lídra kandidátky Josefa Herbrycha. Ve volbách do Poslanecké sněmovny PČR v roce 2017 byl lídrem KDU-ČSL v Kraji Vysočina. Získal 3 065 preferenčních hlasů, a obhájil tak mandát poslance.

Profily ostatních lídrů čtěte TADY

Ve volbách do Poslanecké sněmovny PČR v roce 2021 je z pozice člena KDU-ČSL lídrem kandidátky koalice SPOLU (tj. ODS, KDU-ČSL a TOP 09) v Kraji Vysočina. Dvojkou na kandidátce SPOLU je Eva Decroix, z třetího místa kandiduje Romana Bělohlávková.

Programové priority

Poslanec a lékař Vít Kaňkovský je dle svého vyjádření připraven řešit více úkolů. Jako nejpalčivější problém uvádí nedostatek lékařů. Konkrétně zmiňuje zubaře, praktické lékaře pro děti i dospělé, kteří v regionech chybí. „Stejná situace je i u zdravotníků v nemocnicích, u nás na Vysočině je to obzvlášť velký problém,“ dodává lídr SPOLU na Vysočině Vít Kaňkovský.

Jeho druhou programovou prioritou je rozšiřování sociálních a zdravotních služeb pro seniory a zdravotně handicapované, což je podle lékaře Kaňkovského velmi důležité pro rodiny, které se chtějí postarat o svého blízkého v domácím prostředí. „Se stárnutím populace potřebují rodiny co nejlepší podmínky, aby jejich blízcí mohli zůstat i ve stáří a nemoci doma,“ vysvětluje Kaňkovský.

A třetí prioritou je zajištění podmínek pro bydlení, zvláště pro mladé rodiny. 

„Vážené čtenářky a čtenáři, nebudu Vám slibovat modré z nebe, nebudu Vás lákat na kilo mrkve za 8 Kč, které český zemědělec ani při největší snaze nedokáže za tuto cenu vypěstovat,  ani Vás nebudu strašit vším možným, jak je to dnes běžné. Za koalici SPOLU i sám za sebe Vám slíbím něco jiného. Jsme připraveni s plným nasazením prosazovat kroky, které všem občanům ČR zajistí kvalitní i bezpečný život v současnosti, ale zároveň se zasadíme o to, abychom zastavili bezbřehé zadlužování naší země a zajistili nám všem a hlavně našim dětem budoucnost bez obav. Pokud by pokračovalo špatné hospodaření současné vlády, v brzké době by chyběly peníze na zdravotní péči, na vzdělávání či na důchody. A to nesmíme dopustit."                                                                                                                                 Vít Kaňkovský, krajský lídr koalice SPOLU 

Lékař a poslanec Kaňkovský také zrekapituloval úspěchy svých spolustraníků v předcházejícím volebním období. „Předložil jsem sám či s kolegy 59 návrhů zákonů a na padesát pozměňovacích návrhů. Velkou radost mi udělalo, že se podařilo dva zákony, u kterých jsem byl hlavní předkladatel, dotáhnout ke schválení oběma parlamentními komorami. Novely přinesly zlepšení lidem se zdravotním postižením - jednak rozšířily spektrum osob, které mohou získat příspěvek na kompenzační pomůcky, zlepšily se podmínky pro autisty a jejich rodiny a zjednodušili jsme proces výměny ZTP průkazů,“ pochvaluje si Vít Kaňkovský. Dále zmiňuje i prosazení některých změn ve zdravotnictví. „Dostanu-li od voličů šanci ve Sněmovně pokračovat, tak zcela jistě budu pokračovat ve snaze pomoci zlepšit zdravotní péči v ČR i  podmínky pro seniory, zdravotně handicapované a pro rodiny,“ slibuje krajská jednička koalice SPOLU.

A co podle Kaňkovského v Poslanecké sněmovně drhlo? U tohoto bodu lékař z Vysočiny zmiňuje novou podobu stavebního zákona. „To je za mě velký propadák. Tuto podobu protlačila silově současná vláda za podpory KSČM a SPD,“ dodává Kaňkovský a doplňuje, že přináší zhoršení podmínek pro stavební řízení pro malé i střední stavebníky a zhoršuje i pozici obcí a měst ve stavebním řízení. „Tento zákon je třeba urychleně po volbách zrušit či výrazně přepracovat,“ je přesvědčený Kaňkovský.

Jak strana u voličů nakonec uspěje, se dozvíme zhruba za tři týdny. S jakým výsledkem by byl Vít Kaňkovský spokojený? „Za opravdový úspěch koalice SPOLU na Vysočině bych považoval zisk 25% voličů.“

Volební program

Koalice SPOLU do voleb, které nás čekají na začátku října, vstupuje s volebním programem, v němž nechybí snaha o harmonické životní prostředí, stabilní energetiku a vstřícné zdravotnictví. Cílí také na rodiny, jimž slibuje podporu třeba tím, že jim zajistí dostupné bydlení. Koalice SPOLU se ve svém volebním programu zavazuje k tomu, že rozhýbe zastaralé financování sportu. Volební program koalice SPOLU se dotýká také ekonomických problémů. „Růst nastartujeme pomocí investic do lidských zdrojů, infrastruktury a digitalizace, abychom podpořili transformaci české ekonomiky s důrazem na odvětví s vyšší přidanou hodnotou. Naši politiku budeme vždy stavět na principu nízkého zdanění práce, které urychlí dohánění západních mezd. Usnadníme život živnostníkům a malým a středním firmám a vytvoříme atraktivní prostředí pro klíčové partnery,“ stojí v jednom z bodů volebního programu.

Celý program koalice SPOLU ke zhlédnutí ZDE.

Seznam uskupení, která na Vysočině podala kandidátní listinu pro volby do Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR

- Aliance národních sil
- Aliance pro budoucnost
- ANO 2011
- Česká strana sociálně demokratická
- Hnutí Prameny
- Komunistická strana Čech a Moravy
- Koruna Česká (monarchistická strana Čech, Moravy a Slezska)
- Moravané
- Moravské zemské hnutí
- Otevřeme Česko normálnímu životu
- PIRÁTI a STAROSTOVÉ (koalice - Česká pirátská strana a STAROSTOVÉ A NEZÁVISLÍ)
- PŘÍSAHA – občanské hnutí Roberta Šlachty
- SPOLU – ODS, KDU-ČSL, TOP 09 (koalice - Občanská demokratická strana, KDU-ČSL a TOP 09)
- Strana zelených
- Svoboda a přímá demokracie (SPD)
- Švýcarská demokracie (www.svycarska-demokracie.cz)
- Trikolora Svobodní Soukromníci
- Urza.cz: Nechceme vaše hlasy; ke svobodě se nelze provolit. Odmítneme každou politickou funkci; nechceme totiž lidem nařizovat, jak mají žít. Máme jinou vizi. Jdeme jinou cestou – najdete ji na webu www.urza.cz
- VOLNÝ blok

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Vít Kaňkovský

Štítky volby, 2021, parlament, lídr, vizitka, medailonek, program, priority, Vít Kaňkovský, SPOLU, Kraj Vysočina, KDU-ČSL, koalice, zdravotnictví, ODS, TOP 09, Poslanecká sněmovna ČR, volby do Poslanecké sněmovny PČR

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VOLBY 2021: Rád bych pokračoval ve zlepšování českého zdravotnictví, říká lídr SPOLU Vít Kaňkovský | Volby | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.