Počasí dnes12 °C, zítra15 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

SENÁTNÍ VOLBY 2020: Na Žďársku zvítězil Josef Klement, na Pelhřimovsku je to vyrovnané

, aktualizováno 10. října 2020, 15:20

Také tento pátek a sobotu, stejně jako tomu bylo minulý týden, probíhaly senátní volby. Jejich druhé kolo se včera a dnes konalo i na Vysočině, konkrétně ve dvou obvodech - číslo 51 Žďár nad Sázavou a číslo 15 Pelhřimov. Průběh sčítání a výsledky také tentokrát sledujeme on-line.

Do druhého kola ve Žďáru postoupil Josef Klement (KDU-ČSL) a Michal Šmarda (ČSSD). Klement v prvním kolem získal 31% hlasů, Šmarda 25%. V pelhřimovském obvodu lidé v druhém kole vybírali mezi Milanem Štěchem (ČSSD) a Jaroslavem Chalupským (Svobodní). Štěch v prvním kole uspěl s 31% hlasů, Chalupský v prvním kole oslovil 23% voličů. 

Na Pelhřimovsku obhajuje svůj mandát Milan Štěch (ČSSD), který před šesti lety ve druhém kole porazil Ivo Jahelku (TOP+STAN) v přibližně poměru 62:38. Senátorem je od roku 1996. Na Žďársku neobhajuje současný senátor František Bradáč (KDU-ČSL), který svůj mandát vybojoval v těsném souboji ve druhém kole s Dagmar Zveřinovou, když zvítězil přibližně v poměru 53:47.

Podle informací z pátku 9. října se na Vysočině pohybovala volební účast pouze mezi osmi a deseti procenty.  O něco vyšší byla na Žďársku než na Pelhřimovsku.

První okrsky na Vysočině hlásily hotovo kolem 14:15. Podle zkušeností z minulých voleb by mohly být  konečné výsledky známy poměrně brzy, kolem 17. hodiny.

Po sečtení 93% okrsků je na Pelhřimovsku situace nadále vyrovnaná - jindřichohradecký radní Jaroslav Chalupský vede s 52% nad současným senátorem Milanem Štěchem.  Při sečtení poloviny okrsků byl jejich soubor ještě těsnější. Jaroslav Chalupský vedl jen o 7 hlasů.  Na Žďársku už je sečteno 96% okrsků a nadále vede místostarosta města Žďár nad Sázavou Josef Klement se ziskem 60%. Průběžná volební účast je na Pelhřimovsku 14,9% a na Žďársku je to 19%. 

Usilovat opět o post předsedy Senátu? Záleží na výsledku voleb, říká Miloš Vystrčil

Česko čeká v pátek a v sobotu finále senátních voleb. Lidé v něm rozhodnou o tom, jak silná bude opoziční většina v horní komoře. Svými hlasy předurčí také to, jestli předsedou horní komory zůstane zástupce ODS, nebo bude vystřídán zástupcem...

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Petr Tibitanzl

Štítky volby, senát, 2020, sčítání, výsledky, Josef Klement, okres Žďár nad Sázavou, okres Pelhřimov, Kraj Vysočina, Žďár nad Sázavou, Milan Štěch, ČSSD, Jaroslav Chalupský, Michal Šmarda, Pelhřimov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

SENÁTNÍ VOLBY 2020: Na Žďársku zvítězil Josef Klement, na Pelhřimovsku je to vyrovnané | Volby | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.