Počasí dnes17 °C, zítra16 °C
Úterý 21. května 2024  |  Svátek má Monika
Bez reklam

Starostové pro Vysočinu si ve volbách polepšili nejvíc. Mezi zastupitele usedne i primátorka Koubová

Ne všichni starostové na kandidátce Starostů pro Vysočinu ve svých městech zvítězili. Zisk koalice tvořené hnutím STAN a SNK ED v letošních krajských volbách je přesto o čtyři procenta vyšší než byl před čtyřmi lety. Víc si žádná strana kandidující i před čtyřmi lety na Vysočině nepolepšila. V Pacově na Pelhřimovsku, kde je starostou lídr kandidátky Lukáš Vlček, hlasovalo pro Starosty pro Vysočinu 49,9 procenta voličů. Vyplývá to z údajů Českého statistického úřadu.

V Telči, kterou vede dvojka na kandidátce Starostů pro Vysočinu Roman Fabeš, získala koalice 15,31 procenta hlasu. Předběhli ji lidovci i Piráti. Starosta Třebíče a náměstek hejtmana Pavel Pacal přinesl své straně v okresním měst zisk 13,3 procenta. Před koalici se v Třebíči dostali Piráti a hnutí ANO, které volby na Vysočině vyhrálo.

452 preferenčních hlasů pro Karolínu Koubovou 

Žďárský starosta Martin Mrkos kandidoval za koalici ze čtvrtého místa. Starosty pro Vysočinu volilo ve Žďáru nad Sázavou 12,71 procenta voličů. Před ně se dostala ČSSD, koalice ODS a Starostů pro občany a ANO. V Ledči nad Sázavou, kde je starostou pětka kandidátky Zdeněk Tůma, zvítězili Starostové pro Vysočinu s 28,07 procenta před ANO a Piráty.

Vysočiná má kompletně sečteno, a to jak v krajských, tak v senátních volbách. Podívejte se na kompletní výsledky v našem kraji a zároveň rozmístění mandátů v krajském zastupitelstvu. K výsledkům voleb se redakci Drbny postupně vyjadřují také...

První šestici na kandidátní listině Starostů pro Vysočinu obsadila primátorka Jihlavy Karolína Koubová. Koalice v krajském městě skončila na čtvrtém místě za ANO, ODS se Starosty pro občany a Piráty. Primátorka získala 452 preferenčních hlasů, a v následujícím čtyřletém období tak obsadí křeslo v krajském zastupitelstvu. 

V souhrnu získali Starostové pro Vysočinu v krajských volbách 10,87 procenta hlasů a šest mandátů krajských zastupitelů. Doposud měli čtyři křesla, když je před čtyřmi lety volilo 6,84 procenta voličů.

Autoři | Foto Petr Tibitanzl

Štítky volby, kraje, Starostové pro Vysočinu, Vysočina, Kraj Vysočina, Starostové a nezávislí, Karolína Koubová, koalice, Telč, Česká pirátská strana, ANO 2011, Lukáš Vlček, SNK Evropští demokraté, Český statistický úřad

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Starostové pro Vysočinu si ve volbách polepšili nejvíc. Mezi zastupitele usedne i primátorka Koubová | Volby | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.