Počasí dnes7 °C, zítra4 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

VOLBY AKTUÁLNĚ: Vítězem na Vysočině je ANO. O druhé místo se přetahují Piráti a ODS

, aktualizováno 3. října 2020, 18:50

Krajské volby jsou za námi. Lidé dovolili, volební místnosti se ve 14 hodin uzavřely. Volební komise po celé zemi právě sčítají hlasy. Lidé na Vysočině mohli vybírat své krajské zastupitele na následující čtyřleté období celkem z 16 politických uskupení. Sledujte s námi průběžné výsledky, které neustále aktualizujeme.

Vůbec prvním sečteným okrskem na Vysočině byla Pohleď na Havlíčkobrodsku. Celorepubliková účast je 36,26%. 

Oficiální podobu získají výsledky krajských voleb pravděpodobně v úterý 6. října vyhlášením ve Sbírce zákonů, o den dříve je projedná Státní volební komise.

Na Vysočině je sečteno 99% hlasů: ANO (18%), Piráti (13%), ODS (13%), KDU-ČSL (12%), ČSSD (12%), Starostové pro Vysočinu (11%), KSČM (5%), Pro TOP Vysočinu (5%).  Volební účast je 39,7%. 

Po 15. hodině začaly přicházet i výsledky přímo z jihlavských okrsků, jako první z okrsku 53 Henčov a 44 Kosov. 

V senátních volbách bylo nejdříve sečteno v obci Eš (obvod 15 Pelhřimov). 

Senátní volby 2020

Obvod č. 51 Žďár nad Sázavou

Do druhého kola, které se uskuteční 9. a 10. října postupuje Josef Klement (KDU-ČSL, 31%) a Michal Šmarda (ČSSD, 25%). 

Obvod č. 15 Pelhřimov

Ve druhém kole se o prvenství utkají Milan Štěch (ČSSD, 31%) s Jaroslavem Chalupským (Svobodní, 23%). 



Vysočina má celkem 1 137 volebních okrsků.  Krajské zastupitelstvo má dohromady 45 členů. 

Krajské volby v roce 2016 vyhrála ČSSD a získala 11 mandátů v 45členném zastupitelstvu. Jeho členy se tehdy stalo ANO s devíti mandáty, KDU-ČSL se sedmi mandáty, šest zastupitelů měla strana KSČM, ODS pět, čtyři zastupitele měla strana Starostové Pro Vysočinu, Koalice Svoboda a přímá demokracie-TO (SPD) a SPO tři. Voleb se zúčastnilo 37,34 procenta voličů.

Voličů je na Vysočině cca 350 tisíc. V předchozích čtyřech krajských volbách přišla volit zhruba třetina oprávněných voličů.

Nejstarší a nejmladší kandidát

V našem kraji lidé vybírali z 640 kandidátů, z toho 452 mužů a 188 žen. Nejstaršímu kandidátovi na Vysočině je 86 let, naopak nejmladší kandidát je osmnáctiletý. 

Kromě krajských voleb se tento pátek a sobotu konaly i doplňující volby do třetiny Senátu. Na Vysočině šlo o dva obvody - konkrétně Žďár nad Sázavou a Pelhřimov. Tyto senátní volby jsou dvoukolové, tudíž pokud žádný z kandidátů nezíská v prvním kole nadpoloviční většinu všech odevzdaných hlasů, pak se bude konat druhé kolo senátních voleb v termínu 9. a 10. října. Voliči se budou rozhodovat už jen ze dvou nejúspěšnějších kandidátů z prvního kola.

Lidé, kteří jsou v karanténě kvůli onemocnění covid-19, mohli 30. září v každém okresním městě využít volbu z auta, takzvanou drive-in volbu. Této možnosti v našel kraji využilo 259 voličů. 

Dnešní den byl vyhrazený pro voliče s nařízenou karanténou nebo izolací v souvislosti s onemocněním covid-19. Tito lidé mohli takzvanou drive-in metodou vybírat své krajské zastupitele, případně se zapojili také do senátních voleb ve volebních...

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Petr Bezděk

Štítky volby, kraj, 2020, výsledky, on-line, Kraj Vysočina, ODS, ANO 2011, krajské volby, Česká pirátská strana, ČSSD, KDU-ČSL, Starostové a nezávislí, KSČM

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VOLBY AKTUÁLNĚ: Vítězem na Vysočině je ANO. O druhé místo se přetahují Piráti a ODS | Volby | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.