Počasí dnes7 °C, zítra6 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

VOLBY 2020: Volební místnosti se otevřely. Lidé začali vybírat krajské zastupitele a senátory

Voliči si dnes odpoledne začali vybírat své krajské zastupitele. Na třetině území státu navíc budou moci rozhodnout i o svých senátorech. Volby jsou vnímány i jako největší průzkum voličské přízně před sněmovními volbami, které budou za rok.

V krajských volbách lidé rozhodnou o tom, kdo bude příští čtyři roky řídit rozvoj jejich regionu a bude mít vliv na dostupnost zdravotní péče nebo stav silnic. V senátních volbách pak určí, jak velkou většinu budou mít opoziční uskupení v horní komoře parlamentu a s jakou silou budou moci korigovat vládní záměry.

Volební místnosti se otevřely tradičně ve 14:00, poslední voliči dnes budou moci odevzdat svůj hlas před 22:00. Další budou mít šanci ještě v sobotu od 8:00 do 14:00. Odhlasováno už má 3672 voličů v karanténě kvůli nemoci covid-19, kteří ve středu využili možnosti hlasovat z auta na drive-in stanovištích. Ve čtvrtek se k nimi připojili klienti domovů důchodců, které byly uzavřeny kvůli koronaviru.

VOLBY 2020: Křížkovat, nebo kroužkovat? Na co nezapomenout ve volební místnosti?

Již v pátek 2. října se přesně ve 14 hodin opět otevřou volební místnosti, abychom mohli vybrat krajské zastupitele na další čtyřleté období. O přízeň voličů na Vysočině se uchází celkem 16 politických uskupení. Do letošních krajských voleb jde v...

Voliči si do volebních místností musí vzít platný občanský průkaz nebo cestovní pas, aby volební komisaři mohli ověřit jejich totožnost a právo volit.

V případě krajských voleb lidé mohou na vybraném hlasovacím lístku preferované strany podpořit zvolení nejvýše čtyř kandidátů, a to zakroužkováním pořadového čísla před jejich jménem. Kandidátům bude stačit k dosažení mandátu pouze pět procent preferenčních hlasů. Lístek pak před vhozením do volební urny musí voliči zasunout do hlasovací obálky k tomu určené, kterou dostanou od volební komise.

Při senátních volbách musí voliči vložit vybraný hlasovací lístek se jménem kandidáta do jiné obálky, kterou také dostanou od komise. Tento lístek se nijak neupravuje. Lidé by to neměli splést, protože jejich hlasy by byly neplatné.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Jan Luxík

Štítky volby, Vysočina, zastupitelstvo, volební místnost, zastupitel kraje

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VOLBY 2020: Volební místnosti se otevřely. Lidé začali vybírat krajské zastupitele a senátory | Volby | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.