Počasí dnes14 °C, zítra16 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Volit do přenosné urny chtějí v kraji desítky lidí. Speciální komise k nim přijde v pátek

Kraji Vysočina se zatím přihlásilo asi 30 lidí, kteří jsou v karanténě či izolaci kvůli covidu-19 a mají zájem hlasovat do zvláštních přenosných volebních schránek, řekla mluvčí Kraje Vysočina Eva Neuwirthová. K voličům domů budou speciální komise chodit v pátek.

Hlasování zajišťuje krajský úřad společně s armádou. Je určené lidem, kteří nemohli využít středeční volby přímo z auta na speciálních stanovištích. Požádat o volby do přenosné schránky mohou na krajském úřadu do dnešních 20:00.

Zájem hlasovat budou mít i lidé z domova pro seniory v Humpolci v Lužické ulici, kde se před několika týdny rozšířil koronavirus. Podle ředitele Petra Vaňka to budou jen jednotlivci. „Klienti situaci s karanténou chápou, na druhou stranu chtějí využít svého volebního práva, které mají. Kvůli nešťastné události, kterou tady máme, je ale letos zájem o volby nižší," řekl Petr Vaněk.

Přenosnou urnu pro lidi bez karantény, kteří se ale nemohou dostavit do volební místnosti, zajišťují i běžné volební komise. V Jihlavě takto podle Aleny Holubové, které na magistrátu volby zajišťuje, bude hlasovat několik desítek lidí. Ve středu už jich bylo přihlášených asi 40. V Třebíči k dnešnímu dni evidovali 18 samostatných žádostí a pak také žádosti domovů pro seniory a z nemocnice. „Tam ale nevíme, kolik voličů bude. Zájem je srovnatelný se zájmem v předchozích volbách," uvedla mluvčí třebíčské radnice Irini Martakidisová.

Dnešní den byl vyhrazený pro voliče s nařízenou karanténou nebo izolací v souvislosti s onemocněním covid-19. Tito lidé mohli takzvanou drive-in metodou vybírat své krajské zastupitele, případně se zapojili také do senátních voleb ve volebních...

V domově pro seniory v třebíčské ulici Manželů Curieových má podle ředitelky Zuzany Maláskové zájem volit 30 z asi 190 klientů. „Z toho sedm jich je v karanténě, ke kterým bude muset přijít zvláštní komise z kraje," řekla Zuzana Malásková. V domově postupně onemocnělo 14 klientů a stejný počet pracovníků.

V domově pro seniory v Třebíči v Koutkově a Kubešově ulici, který má dohromady asi 170 klientů, se obvykle voleb účastní desetina z nich. „A aktuálně o volby do krajských zastupitelstev je možná zájem ještě o něco nižší, než když se volil prezident," řekla Magdaléna Filková, sociální pracovnice domova.

FOTO: Státní vlajka, baterka, letos i dezinfekce a roušky. Přípravy na krajské volby vrcholí

Během dnešního dopoledne v tělocvičně jihlavského magistrátu vrcholily přípravy na krajské volby, které proběhnou již tento pátek a sobotu, tedy 2. a 3. října. V tomto roce kvůli koronavirové epidemii vyžadují ještě důkladnější přípravu.

Dnes mohou v České republice v krajských i senátních volbách volit lidé v zařízeních, která jsou celá uzavřená kvůli koronaviru. Na Vysočině takové zařízení není.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky volby, kraj, senát, koronavirus, Vysočina, Kraj Vysočina, karanténa, COVID-19, Petr Vaněk, Třebíč, Humpolec, Volby do Senátu Parlamentu České republiky, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Volit do přenosné urny chtějí v kraji desítky lidí. Speciální komise k nim přijde v pátek | Volby | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.