Počasí dnes12 °C, zítra15 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Lídry krajských voleb v kraji jsou většinou zkušení politici. Kandidovat bude i Běhounek

Strany zastoupené v zastupitelstvu Kraje Vysočina už většinou zveřejnily, kdo je povede do podzimních krajských voleb. Vsadily na osvědčené politiky, znovu bude kandidovat i hejtman Jiří Běhounek (za ČSSD). O kandidátech zatím nerozhodla jen SPD, podle krajského předsedy Karla Finka se tak stane na krajské konferenci na konci března.

Starostové a nezávislí (STAN), kteří půjdou do voleb znovu v koalici s SNK ED, před dvěma týdny oznámili, že jejich kandidátem na hejtmana bude dlouholetý starosta Pacova na Pelhřimovsku a krajský předseda hnutí Lukáš Vlček. Kandidovat bude za koalici i senátorka za obvod Třebíč Hana Žáková. Koalici budou podporovat také tři místní uskupení - Fórum Jihlava, Žďár - živé město a Pro Třebíč. Nabízenou spolupráci s TOP 09, která ale nyní v zastupitelstvu není, hnutí neschválilo. Podle krajského předsedy TOP 09 Jiřího Blažka oznámí jeho strana jména kandidátů v první polovině března.

Své kandidáty do krajských voleb už na Vysočině představili občanští demokraté, kteří budou v koalici se Starosty pro občany. Jedničkou jejich kandidátky bude jihlavský městský zastupitel Vítězslav Schrek z ODS. Lidovce povede poslanec a lékař Vít Kaňkovský, hnutí ANO náměstek hejtmana Martin Kukla a komunisty krajský zastupitel Pavel Hodáč.

Svou kandidátu představili také Piráti, na hejtmanku navrhují zastupitelku Telče na Jihlavsku Hanu Hajnovou.

Vítězem voleb v roce 2016 byla potřetí v řadě ČSSD, obsadila 11 křesel. Druhé hnutí ANO obsadilo devět křesel. Lidovcům jejich výsledek zajistil sedm zastupitelů. Šest zástupců získala KSČM. Pět křesel má ODS, koalice Starostové pro Vysočinu, jejíž součástí bylo hnutí STAN, obsadilo čtyři místa a koalice SPD a SPO tři. Volební účast byla 37,34 procenta.

Autoři | Foto Jan Luxík

Štítky volby, kraje, Vysočina, lídr, kandidát, Jiří Běhounek, krajské volby, koalice, Kraj Vysočina, ČSSD, Svoboda a přímá demokracie, Starostové a nezávislí, ODS, TOP 09, Lukáš Vlček

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Lídry krajských voleb v kraji jsou většinou zkušení politici. Kandidovat bude i Běhounek | Volby | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.