Počasí dnes6 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Rodačka z Vysočiny Martina Sáblíková získala na pětce olympijské stříbro

Česká rychlobruslařka a rodačka z Nového Města na Moravě Martina Sáblíková získala v závodě na 5000 metrů stříbro a svou celkově už šestou olympijskou medaili. Rychlejší byla jen Esmee Visserová, která tak dovršila zlatou šňůru nizozemských rychlobruslařek.

Sáblíková získala pro českou výpravu v Koreji čtvrtou medaili a svou vlastní sbírku tří zlatých, jedné stříbrné a jedné bronzové medaile rozšířila o druhé stříbro. Nizozemky na oválu v Kangnungu vyhrály všechny disciplíny.

Dvaadvacetiletá studentka farmacie Visserová je vycházející rychlobruslařskou hvězdou. Její první medailí bylo zlato na letošním mistrovství Evropy v ruské Kolomně. Na trojce, kde Nizozemky kompletně ovládly stupně vítězů, se ani nevešla do nabité nominace.

Na nejdelší trati si však všechno vynahradila. Časem 6:50,23 o více než dvě sekundy překonala rekord dráhy, který loni vytvořila Sáblíková při svém už devátém vítězství na mistrovství světa na této trati.

Třicetiletá Sáblíková, která na 5000 metrů triumfovala ve Vancouveru i v Soči, nastupovala stejně jako na trojce až v poslední dvojici. Věděla tak, jaký bude potřebovat čas. V polovině trati byla jen desetinu za Visserovou, ale pak za ní přece jen začala zaostávat.

Sil měla dost, poslední kolo měla ze všech nejlepší. Nakonec byla o půl sekundy rychlejší než při svém loňském suverénním vítězství na této dráze, což se v sezoně, provázené zdravotními problémy, zdálo být nemožné. Čas byl o více než osm sekund lepší než při její jediné pětce v této sezoně ve Stavangeru. V cíli ji od zlata dělilo 1,62 sekundy.

Všechny další soupeřky jasně porazila, včetně Rusky Natalji Voroninové, která se za ní ve dvojici vyvezla k překvapivému bronzu. Německá veteránka Claudia Pechsteinová, která příští týden oslaví 46. narozeniny, v boji o šesté olympijské zlato viditelně přepálila začátek. V polovině trati držela krok s Visserovou, ale pak se propadla až na osmé místo s více než patnáctisekundovou ztrátou.

Ženy - 5000 m: 1. Visserová (Niz.) 6:50,23, 2. Sáblíková (ČR) 6:51,85, 3. Voroninová (OSR) 6:53,98, 4. Van der Weijdenová (Niz.) 6:54,17, 5. Blondinová 6:59,38, 6. Weidemannová (obě Kan.) 6:59,88, 7. Zujevová (Běl.) 7:04,41, 8. Pechsteinová (Něm.) 7:05,43, 9. Ošigiriová (Jap.) 7:07,71, 10. Peetersová (Belg.) 7:10,26.

Autoři | Foto Facebook Martiny Sáblíkové

Štítky Martina Sáblíková, olympiské hry, rychlobruslení, stříbro, medaile, olympijské hry, stříbrná medaile, Esmee Visserová, Kraj Vysočina, Nové Město na Moravě, zlatá medaile, Claudia Pechsteinová, Natalja Voroninová, Evropa

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Rodačka z Vysočiny Martina Sáblíková získala na pětce olympijské stříbro | Ostatní sporty | Sport | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.