Počasí dnes19 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 2. května 2024  |  Svátek má Zikmund
Bez reklam

Kraj Vysočina chce kvůli biatlonu změnit termín jarních prázdnin 2024. Už o to požádal ministra školství

Vypadá to, že jarní prázdniny v roce 2024 budou na Vysočině zřejmě v jiném termínu, než se původně plánovalo. Důvodem je úspěch Českého svazu biatlonu, kterému se podařilo na rok 2024 získat pořadatelství prestižního Mistrovství světa v biatlonu ve Vysočina Areně v Novém Městě na Moravě od 5. do 18. února. Náš kraj v minulosti ze stejného důvodu už žádal o změnu termínu jarních prázdnin.

„Takto velká akce si vyžádá zvýšené požadavky na ubytování a stravování většího počtu lidí, například z řad organizátorů, ale také zvýšené nároky na veřejnou dopravu v rámci celého Kraje Vysočina. Po dohodě s organizátory mistrovství žádáme ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy o vyhlášení jarních prázdnin pro všech pět okresů Kraje Vysočina v termínu 12. až 18. února 2024,“ uvedl radní Kraje Vysočina pro oblast školství Jan Břížďala (Piráti) a doplnil, že v průběhu mistrovství se z velké části využijí všechny blízké ubytovací a stravovací kapacity škol a školských zařízení.

Podle Břížďaly je důvodem náročná logistika veřejné dopravy během mistrovství a případné dopravní zácpy, kvůli kterým by se děti do škol nedostaly. 

Žádost snad bude akceptována

O změnu termínu jarních prázdnin 2024 nyní kraj požádal ministra školství, mládeže a tělovýchovy. „S ohledem na relevantnost a zdůvodnění žádosti se předpokládá, že ministerstvo bude tuto žádost akceptovat. Mistrovství světa v biatlonu bude jednou z největších sportovních akcí, která se bude na území České republiky, respektive ve Vysočina Areně v Novém Městě na Moravě v příštím roce konat," dodala Jitka Svatošová, mluvčí Kraje Vysočina. 

Biatlonové mistrovství světa v roce 2024 Mezinárodní biatlonové unie (IBU) přidělila Česku na on-line kongresu v roce 2020. Nové Město na Moravě bylo tehdy jediným kandidátem.

Původní termín jarních prázdnin 2024 pro Vysočinu byl od 26. února do 3. března, nyní je požádáno o termín od 12. do 18. února 2024. 

Týdenní distanční výuka

S pořádáním Mistrovství světa v biatlonu v příštím roce souvisí i další chystaná změna, která se ve vybraných školách dotkne výuky. Současně s žádostí o změnu termínu jarních prázdnin na Vysočině ve školním roce 2023/2024 požádal kraj ministra školství také o určení formy vzdělávání distančním způsobem pro správní území obcí s rozšířenou působností Žďár nad Sázavou, Nové Město na Moravě a Bystřice nad Pernštejnem v termínu od 5. do 11. února 2024.

„Týdenní distanční výuka se dotkne pouze druhého stupně základních škol a středních škol, s výjimkou praktických škol," doplnila Svatošová s tím, že toto není poprvé, kdy Vysočina žádala o změnu termínu jarních prázdnin. Toto už má kra jednou za sebou, a to v roce 2013. „Důvodem bylo také pořádání Mistrovství světa v biatlonu v Novém Městě na Moravě," zavzpomínala mluvčí Vysočiny. 

Hodnocení článku je 62 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto biatlon.cz | Zdroj Kraj Vysočina, ČTK

Štítky biatlon, mistrovství, MS, Vysočina, Arena, 2024, pořadatel, prázdniny, Vysočina, Nové Město na Moravě

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kraj Vysočina chce kvůli biatlonu změnit termín jarních prázdnin 2024. Už o to požádal ministra školství | Ostatní sporty | Sport | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.