Počasí dnes24 °C, zítra28 °C
Pondělí 17. června 2024  |  Svátek má Adolf
Bez reklam

Promítání hokeje na náměstí v Brodě využily místní provozovny. Třeba i cukrárny prodloužily provozní dobu

Někteří provozovatelé cukráren a restaurací v centru Havlíčkova Brodu v neděli 26. května prodloužili otvírací dobu. Využili toho, že radnice dala na Havlíčkově náměstí instalovat velkoplošnou obrazovku, aby mohli fanoušci sledovat finálové utkání mistrovství světa v hokeji. Před začátkem utkání o zlatou medaili mezi Českou republikou a Švýcarskem zaplnili fanoušci asi polovinu hektarového náměstí. Další fanoušci v hokejových dresech a ozdobení národními barvami přicházeli.

„Když je hezké počasí, lidí je dost. A dneska ještě víc, určitě nechám otevřeno," řekl včera Makedonec Abdusamed Parlar, který na Havlíčkově náměstí prodává zmrzlinu. Z provozovny v horní straně náměstí měl dobrý výhled na velkoplošnou obrazovku umístněnou v jeho dolní části. A dodal, že samozřejmě fandí Česku. Otvírací dobu prodloužila i Restaurace Rebel Na Rynku.

„Chodili by i tatínci s dětmi." 

Podle Jaromíra Hlaváče, dalšího obchodníka se zmrzlinou a ledovou tříští na Havlíčkově náměstí, by tržbám víc pomohlo, kdyby Češi hráli už odpolední zápas o bronz. „To by chodili i tatínci s dětmi. Ale jako fanoušek jsem samozřejmě rád, že hrajeme až večer o zlato," řekl v neděli 26. května Jaromír Hlaváč.

Těžký zápas, ale výsledek čtyři dva pro český tým si před první třetinou přál Vojtěch Nezbeda, který do Havlíčkova Brodu přijel fandit z Čáslavi. „Byla to náhoda. I v Čáslavi máme projekci, kterou město zařizovalo po tom výsledku v předchozím kole. Ale dostal jsem se sem náhodou s kamarády," řekl Vojtěch Nezbeda. Zatím vždy mistrovské zápasy sledoval v menším kolektivu. Od veřejné projekce očekává lepší atmosféru.

Čeští hokejisté jsou mistry světa. Ve finále sehráli důležitou roli také hráči z Vysočiny

Češi jsou po dlouhých čtrnácti letech mistry světa v ledním hokeji. A vůbec poprvé slaví v O2 aréně, navíc před historicky rekordní návštěvností. Hokejová mánie, která vládne Česku, má ten nejlepší možný konec.

Město připravilo společné sledování finále i proto, že má hokej ve městě dlouhou tradici. V současné reprezentaci je také havlíčkobrodský odchovanec Ondřej Beránek.

„Jsme rádi, že můžeme být součástí této skvělé akce. Přítomnost Ondřeje Beránka v reprezentaci je pro členy našeho týmu obrovskou motivací,“ řekl Miroslav Třetina, předseda výkonného výboru havlíčkobrodského hokejového klubu.

Na náměstí byl kromě stánků s občerstvením stan Českého červeného kříže, dění na něm kontrolovala policejní hlídka a zasáhnout byli připraveni také hasiči. Na dvou improvizovaných hracích plochách s hokejovou bránou se mohly zabavit děti.

Havlíčkův Brod oznámil už v pátek, že nedělní hokejová utkání bude vysílat. Díky sobotnímu úspěchu české reprezentace připravila totéž i Třebíč. Lidé mohli přijít fandit třeba i do žďárského kina. Jihlava se k podobnému kroku neodhodlala. Podle primátora Petra Ryšky (ODS) by město nemělo být konkurentem místních podniků, v nichž se lidé mohou na hokej dívat. „Je to příliš narychlo a město by nemělo být konkurentem místním podnikům, do kterých se bude dát jít na hokej jistě podívat,“ sdělil v neděli Petr Ryška (ODS) pro Jihlavskou Drbnu. 

Reagoval tím na kritiku, která se šířila na sociálních sítích. Tam se řada lidí ptala, jestli bude možnost hromadně fandit také v krajském městě. Všechny komentáře byly v podobném duchu. „Nebude, nezbylo by na halu a modré malůvky. A jerlíny do pokojíčku,“ uvedla například Alena Marková.

V Jihlavě se hokejové finále promítat nebude. Primátor Ryška vysvětluje, proč tomu tak je

Na vedení krajského města se snáší tvrdá kritika. Lidé na sociálních sítích poukazují na to, že v řadě dalších měst bude dnes večer promítání finále Mistrovství světa v ledním hokeji, ale v Jihlavě nic. Primátor Petr Ryška vysvětlil, proč tomu...

Sledovat hokej na svých náměstích umožnily i menší obce a města na Vysočině - třeba v Lukách nad Jihlavou, Batelově, Velkém Meziříčí, Humpolci a mnoha restauracích. Finálový přenos běžel třeba i v třešťské Restauraci Svět nebo v Restauraci Na Žabinci v Telči. V Jihlavě bylo finále sledovat v Eskáčku nebo v Hostinci u Rybníka.

Na hokej se hromadně dívali třeba i fanoušci v Českých Budějovicích. Zatímco odpoledne při zápase o třetí místo, ve kterém byli nakonec úspěšnější Švédové, byli na náměstí Přemysla Otakara II. jen jednotlivci, s večerem se začalo centrum krajského města plnit stovkami lidí.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Tran Anh Tuan

Štítky hokej, přenos, finále, zábava, správa, hokej, trh, svět, Havlíčkův Brod

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Promítání hokeje na náměstí v Brodě využily místní provozovny. Třeba i cukrárny prodloužily provozní dobu | Hokej | Sport | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.