Počasí dnes19 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 2. května 2024  |  Svátek má Zikmund
Bez reklam

V Třebíči začne zjara stavba atletického tunelu za 55 milionů korun. Bude vůbec první na Vysočině

Na jaře příštího roku by měla v Třebíči začít stavba atletického běžeckého tunelu za 55 milionů korun. TJ Spartak o to usilovala přes tři roky. Teď se dokončuje realizační projektová dokumentace. Tunel umožní adekvátní atletickou přípravu i během zimy, na Vysočině zatím žádný není. V Třebíči by mohl být v provozu do poloviny roku 2025, řekl předseda atletického oddílu Josef Vomela.

„Bude to mít neskutečně velký přínos, protože zimní příprava je omezená na tělocvičny nebo chození ven, což v zimě není optimální. A atlet, aby mohl adekvátně pořádně trénovat, potřebuje aspoň 60 metrů, v tělocvičně je to nějakých 15 metrů. A kde je technika překážek, skoku do výšky, skoku o tyči, skoku do dálky, to se vlastně v zimě vůbec nedá trénovat, takže jsme znevýhodněni oproti oddílům, kde takové zázemí mají,“ řekl Josef Vomela.

TJ Spartak Třebíč má okolo 800 členů, do atletického oddílu jich chodí asi 320.

Stavbu bude ze 70 procent financovat Národní sportovní agentura (NSA). Město Třebíč na ní ze svého rozpočtu přispěje necelých 11 miliony korun a Kraj Vysočina dá 6,2 milionu korun. U NSA uspěl TJ Spartak se svojí žádostí už před třemi lety, dotace ale vyplacené nebyly. „Ta výzva potom byla zrušená, protože byla neprůhledná hodnoticí kritéria. Pak byla vypsaná nová výzva, jenže než se zhodnotila, vypukla válka na Ukrajině, vyletěly raketově ceny stavebních materiálů. Sice jsme dostali příslib dotace, ale ta cena už byla někde úplně jinde,“ řekl Vomela. Proto TJ Spartak žádal NSA o peníze znovu v další výzvě a byl opět úspěšný.

Odhadované náklady na lehkou montovanou stavbu, která bude stát u stadionu v ulici Manželů Curieových, byly původně 35 milionů korun, pak se výrazně navýšily. „Teď jsme na 55 milionech korun, ale po různých kompromisech, například se tam bude dělat jinak topení, bude se dělat úspornější verze bez oken a další kompromisy,“ řekl Vomela. Důležité je ale podle něho zachování velikosti stavby, která umožní správný trénink.

Hodnocení článku je 90 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto e_stamm/pixabay

Štítky atletika, běh, tunel, sport, Třebíč

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Třebíči začne zjara stavba atletického tunelu za 55 milionů korun. Bude vůbec první na Vysočině | Sport | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.