Počasí dnes12 °C, zítra15 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

O sportování Jihlavanů se díky Facebooku mluví i v Rakousku a Německu. Chystají se on-line tréninky

Už deset týdnů sdílí Jihlavané své sportovní výkony v rámci facebookové skupiny Jihlava v kondici. Skupina zaujala už skoro 600 členů, kteří se svými sportovními aktivitami navzájem podporují a motivují. Mezi nimi se nejčastěji objevuje běh, chůze nebo třeba i výkony otužilců, kterým vyhovovalo letošní mrazivé počasí. Na facebookové zdi uvedené skupiny se ale už objevily i méně časté sporty – třeba žonglování nebo jóga v podání primátorky Jihlavy Karolíny Koubové.

Hlavním iniciátorem vzniku skupiny Jihlava v kondici byl náměstek primátorky Petr Ryška, který je sám nadšeným aktivním sportovcem. Skupina má aktuálně skoro 600 členů. „Pan Ryška čekal takový zájem hned od začátku, já jsem byl v odhadech střízlivější a upřímně jsem tímto zájmem o skupinu velmi příjemně překvapen. Není to ale jen o počtu sledujících, dosah facebookové skupiny je mnohem větší, protože se sdílené sportovní výkony členů zobrazují i jejich přátelům atd. Máme ohlasy, že se o skupině Jihlava v kondici mluví i za hranicemi. A to nejenom města Jihlavy a Kraje Vysočina ale třeba i v Německu nebo v Rakousku,“ pověděl s úsměvem Jihlavské Drbně Radovan Daněk, mluvčí jihlavské radnice. Dodává, že navíc jsou do výzvy Jihlava v kondici zapojeni i další, kteří zasílají svoje příspěvky e-mailem.

Příspěvky lidé sdílí převážně na Facebookuprotože se svými výkony také rádi předvedou ostatním. Náměstkovi Petru Ryškovi chodí zprávy také na e-mail, a to třeba od těch, kteří na sociálních sítích nejsou a nechtějí být. Týdně se jedná o 10 až 20 příspěvků.

Členové, kteří sdílejí své aktivity, nejčastěji běhají, chodí nebo třeba plavou. V zimním období řada využívala i běžecký areál, který město vybudovalo poblíž jihlavského letního kina. A s tím souvisela výzva ve skupině zvaná Jizerská padesátka. „Ujet na našem běžkařském okruhu, který získal označení Heulos aréna, 50 km na lyžích, to je úctyhodná aktivita a hluboce smekáme,“ chválí mluvčí Jihlavy Daněk.

Žonglování s náměstkem nebo jóga s primátorkou

Petr Ryška učil v jednom videu žonglování a velké množství lidí se zapojilo také do otužileckých aktivit. „Někteří členové také sdílejí svoje kondičně posilovací aktivity a například primátorka Jihlavy Karolína Koubová předvedla cvičení jógy. Nyní také fandíme našim chodeckým týmům v iniciativě nazvané 10 tisíc kroků,“ jmenuje dále mluvčí Daněk.

Facebooková skupina Jihlava v kondici vznikla před 10 týdny. Iniciátor a zakladatel skupiny Petr Ryška nejen že má sport na starosti i na radnici, ale hlavně je sportovec tělem i duší i mimo práci. „Smyslem založení skupiny bylo motivovat lidi k pohybu, aby nezapomínali na prospěšnost sportování i v době zavřených sportovišť. Celý projekt nese podtitul 3x30, což připomíná, že každý z nás by měl věnovat minimálně 3x v týdnu půl hodiny pohybu a péči o svoji kondici,“ připomíná Daněk důvody, proč skupina vlastně vznikla.

Kladný vztah ke sportu už od mládí 

Doplňuje, že je také důležité motivovat k pohybu malé děti a studenty. Přes rok jsou ve škole bez tělocviku a často i bez možnosti hýbat se v rámci sportovních oddílů a nikdo jiný než rodina je motivovat nemůže. „Sedět celé dopoledne u obrazovky počítače na online výuce a celé odpoledne u počítačových her a na YouTube a dalších sociálníchsítích – to je bohužel smutná realita! Vybudovat si už od mládí kladný vztah k pohybu a ke sportování je velmi důležité. A tak se snažíme skupinou cílít právě i na mladé rodiny s dětmi,“ doplňuje Radovan Daněk.

Příjemným bonusem za každý týden, kdy lidé sdílí své aktivity, jsou drobné ceny, které obdrží vylosovaní členové skupiny. „Vyzvednutí cen je jednoduché, městské informační centrum je otevřené a určitě není problém pro žádného sportovce ceny si na radnici vyzvednout. Ty, které zůstaly dlouho nevyzvednuté, plánuje Petr Ryška vrátit zpět do losování,“ vysvětluje Daněk.

Skupinou na Facebooku aktivity nekončí 

O něco složitější než předání je podle mluvčího Jihlavy shánět ceny. Petr Ryška nakupuje a oslovuje partnery. „Děkujeme tímto i partnerům, kteří se sami nabídli s dárky a upomínkovými předměty. Patří k nim např. firma Modeta Style, Jihlavský plavecký klub Axis, Jihlavská unie sportu, vydavatelství Jakuba Novotného, sportovní kluby HC Dukla Jihlava nebo FC Vysočina, Florbalisté SK Jihlava, Florbalová škola či Petr Kubíček. V pondělí 26. 4. budeme losovat ceny za desátý týden a pan Ryška slibuje, že budou hodně atraktivní,“ říká Daněk.

Jihlavská radnice plánuje i další aktivity, co se sportování obyvatel týče. „Věříme, že do léta se zase začne sportovat a od září snad začne i školní tělocvik, a tak by mohla aktivita skupiny být doplněna o tyto školní či klubové aktivity. I proto se Petr Ryška hodlá zaměřit na webové stránky Jihlavy v kondici. Zajistil výrobu a správu webu, který se soustředí na sportování v Jihlavě, bude nabízet například on-line sportovní tréninky, pozvánky na sportovní akce, odkazy na sportoviště či sportovní kluby,“ uzavírá mluvčí Jihlavy Daněk.

Hodnocení článku je 30 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Jihlava v kondici / Facebook

Štítky Jihlava v kondici, sport, Facebook, Jihlava, Německo, Rakousko, Petr Ryška, jóga, žonglování, Karolína Koubová, FC Vysočina Jihlava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

O sportování Jihlavanů se díky Facebooku mluví i v Rakousku a Německu. Chystají se on-line tréninky | Sport | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.