Počasí dnes16 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

V kauze Vitáskové rozhodne jihlavský okresní soud na začátku listopadu

Jihlavský okresní soud dnes ukončil dokazování v případu bývalé šéfky Energetického regulačního úřadu (ERÚ) sídlícího v Jihlavě Aleny Vitáskové. Podle obžaloby porušila povinnosti při správě cizího majetku a zneužila své pravomoci, když jmenovala místopředsedkyní úřadu bývalou nejvyšší státní zástupkyni Renátu Veseckou. Původní podmíněný trest z loňského listopadu odvolací soud v Brně v březnu zrušil a věc vrátil okresnímu soudu. Před ním dnes zazněly i závěrečné řeči. Rozhodnutí soud vyhlásí 1. listopadu.

Státní zástupce Kamil Špelda trval na původní obžalobě. Odkázal se i na původně požadovaný trest vězení na 3,5 roku. „I když sledují společensky prospěšný motiv, nemohu k tomu použít nelegální prostředky,“ řekl v závěrečné řeči Kamil Špelda. Vitásková podle něho hledala právníky, které ERÚ potřeboval kvůli vzrůstající právní agendě, Veseckou ale jmenovala místopředsedkyní ERÚ v rozporu se zákonem, neboť Vesecká neměla patřičnou praxi v energetice.

Alena Vitásková byla stíhaná také kvůli kauze solárních podvodů. Stíhání se týkalo elektráren Saša-Sun a Zdeněk-Sun. Brněnský krajský soud ji poslal do vězení na 8,5 roku za zneužití pravomoci, odvolací senát ji pak pravomocně zprostil obžaloby. Do případu se letos vložil Nejvyšší soud, který stanovil, že důvody zproštění je potřeba zpřesnit. Neukončená solární kauza byla také důvodem, proč na začátku srpna Obvodní soud pro Prahu 2 zamítl žalobu, kterou se Vitásková domáhala na státu 35 milionů korun za své trestní stíhání.

Podle Tomáše Gřivny, který Vitáskovou obhajuje, bylo motivem zajištění odborníka především pro správní a trestní právo. Požádal, aby soud Vitáskovou obžaloby zprostil. Bylo prokázáno, že pohnutka nesměřovala ani ke vzniku škody, ani k prospěchu konkrétní osoby, ale ve prospěch fungování úřadu, řekl u soudu.

Vitásková řekla, že podmínka praxe nebyla v době nástupu Vesecké důsledně definovaná. Odmítla, že pozici místopředsedkyně úřadu vytvořila účelově pro někdejší nejvyšší státní zástupkyni Veseckou. Úřad podle ní čelil nárůstu právní agendy a potřeboval zkušeného právníka zejména z oblasti státní správy, což Vesecká splňovala.

Personální otázku podle svých slov řešila Vitásková se Soudcovskou unií nebo Unií státních zástupců. Potvrdili to i dnes vypovídající svědkové - prezidentka Soudcovské unie Daniela Zemanová, která byla tehdy na pozici viceprezidentky, a bývalý místopředseda ERÚ Otto Gold, který před soudem vypovídal opakovaně.

Jihlavský soud původně Vitáskovou potrestal podmíněným trestem dva roky s odkladem na 30 měsíců. Soudce Zdeněk Chalupa uložený nižší trest odůvodnil i délkou soudního řízení, které začalo v lednu 2016.

Vitásková stála v čele úřadu v letech 2011 až 2017. Vesecká byla místopředsedkyní od listopadu 2014 do června 2015.

 

Autoři | Foto ceska-justice.cz

Štítky soud, správa, energie, Vitásková, Jihlava, Alena Vitásková, okresní soud, Energetický regulační úřad, státní zástupce, Brno, Soudcovská unie České republiky, Krajský soud v Brně, Otto Gold, Daniela Zemanová

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V kauze Vitáskové rozhodne jihlavský okresní soud na začátku listopadu | Krimi | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.