Počasí dnes7 °C, zítra4 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Za požár domu ve Vápovicích může zfetovaný Holanďan. Vše způsobila neuhašená cigareta

Policisté velmi rychle dopadli muže, který na Telčsku zapálil a tím zcela zničil dům seniorů. Jak jsme vás již informovali, do Vápovic na Jihlavsku záchranné složky vyjížděly v neděli 11. srpna. Muž, který má požár na svědomí a v uvedené době byl pod vlivem drog, je nyní podezřelý hned ze dvou trestných činů.

Vše se odehrálo po jedné hodině v noci, kdy policisté přijali oznámení, že hoří v domě a že uvnitř jsou zřejmě dva lidé. „Na místo ihned vyjeli hasiči, zdravotníci a policisté obvodního oddělení Telč. Z domu hasiči vyvedli muže a ženu, zdravotníci oba odvezli do jihlavské nemocnice. Vzhledem k podezření, že požár vznikl v důsledku jednání cizí osoby, začali policisté ihned v lokalitě pátrat po pachateli,“ uvedla k požáru Jana Kroutilová, mluvčí policistů.

U sebe 70 tablet extáze

V krátké době podezřelého muže nalezli, nacházel se venku poblíž obce a pokusil se ještě o útěk, což se mu nepodařilo. Policisté muže zadrželi a odvezli ho na oddělení policie v Jihlavě, kde byl po lékařském vyšetření umístěn do cely. Jednalo se o jednatřicetiletého muže z Holandska.

„Zadržený muž měl u sebe více než sedm desítek tablet extáze,“ řekl Martin Jůzl, komisař oddělení obecné kriminality. Prověřování případu převzali kriminalisté jihlavského územního odboru. „Drogy jsme zajistili a následně budou odborně zlikvidovány,“ dodal komisař Jůzl. Místo činu policisté ohledali, zadokumentovali a provedli šetření. Dům je po požáru téměř kompletně zničený a neobyvatelný.

PSALI JSME: Noční požár rodinného domu na Jihlavsku zaměstnal šest jednotek. Dva lidé se zranili

Kriminalisté na základě shromážděných důkazů sdělili jednatřicetiletému muži podezření ze spáchání dvou trestných činů. „Cizinec je podezřelý ze spáchání přečinu porušování domovní svobody a přečinu přechovávání omamné a psychotropní látky a jedu spáchaného ve větším rozsahu,“ řekl Radomír Němec, vedoucí oddělení obecné kriminality.

Vyšetřováním se ukázalo, že podezřelý jednatřicetiletý cizinec přišel v neděli 11. srpna po půlnoci náhodně do obce Vápovice. Vlezl na oplocenou zahradu jednoho z rodinných domů a vnikl do garáže, kde se chtěl ukrýt. Zde si zapálil cigaretu, kterou ale poté nedostatečně uhašenou odhodil do odpadkového koše.

Oheň se začal rozšiřovat, viník z místa utekl 

„Následně zjistil, že začal hořet, snažil se koš zmateně uhasit, ale svým nelogickým jednáním šíření ohně ještě urychlil, když se mu požár nedařilo dostat pod kontrolu, z místa utekl. Oheň se začal rychle přesouvat i na dům a pomoc přivolali náhodní lidé. Podezřelého muže poté rychle vypátrali a dopadli telčští policisté,“ doplnila Kroutilová.

Případ kriminalisté řeší ve zkráceném přípravném řízení.

„Za spáchanou trestnou činnost lze uložit trest odnětí svobody až na pět let,“ zakončil vedoucí jihlavských kriminalistů.

Foto HZS Kraje Vysočina

Štítky požár, Vápovice, cigareta, drogy, dům, okres Jihlava, kriminalita, Lékárenský komplex Jihlava, Telč, Nizozemsko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Za požár domu ve Vápovicích může zfetovaný Holanďan. Vše způsobila neuhašená cigareta | Krimi | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.