Počasí dnes18 °C, zítra19 °C
Pátek 20. září 2024  |  Svátek má Oleg
Bez reklam

Kyselinu vyteklou po nehodě na D1 hasiči zneutralizovali. Řidič zaplatí pokutu 100 tisíc

Přibližně 1600 litrů kyseliny fosforečné, které vytekly na vozovku při čtvrteční nehodě dvou nákladních aut na 113. kilometru dálnice D1 ve směru na Brno, hasiči zneutralizovali vápnem. Spolupracovali při tom se specializovanou firmou a pracovníky ochrany životního prostředí. Nehoda se stala ve čtvrtek kolem 14:00, doprava byla obnovena až dnes ve 2:20. Vozovka zatím nevykazuje žádné poškození, silničáři ji ale sledují, řekl Karel Škoda ze střediska správy a údržby dálnic ve Velkém Beranově.

V úseku mezi Jihlavou a Velkým Beranovem je kvůli svedení dopravy do jednoho jízdního pásu stanovena maximální rychlost 80 kilometrů v hodině, žádné další omezení související s nehodou tam není. „Nehoda se stala v místě s dopravním omezením. Nelze provoz zastavit a případně dělat sondy.  Stav vozovky zatím sledujeme, pokud by došlo k nějakému poškození, museli bychom to řešit,“ řekl Škoda.

ČTĚTE TAKÉ: Nehoda dvou kamionů na dálnici zastavila provoz na Brno, v Jihlavě kvůli tomu kolabuje doprava 

Policisté při vyšetřování zjistili, že vozidlo převážející kyselinu nebylo řádně označeno podle předpisů upravujících převoz nebezpečných látek. Řidič navíc nepředložil osvědčení o zvláštním školení. Za to mu policisté uložili na místě zaplacení kauce 100 tisíc korun. Dechová zkouška obou řidičů byla negativní. Kriminalisté případ vyšetřují pro podezření ze spáchání trestného činu obecného ohrožení z nedbalosti. „Za tento trestný čin v případě prokázání viny hrozí trest odnětí svobody v trvání osmi až patnácti let,“ uvedla krajská policejní mluvčí Dana Čírtková.

Po dobu uzavírky dálnice D1 kvůli nehodě museli řidiči využít jiné trasy.  Většina jich jezdila přes centrum Jihlavy, což přineslo velké dopravní komplikace. Problémy byly na všech křižovatkách. V souvislosti s dálniční nehodou policisté podle Čírtkové řešili téměř dvě desítky lehčích dopravních nehod.

Tragická nehoda, rovněž související s uzavřenou dálnicí, se stala na silnici II/523 mezi obcemi Větrný Jeníkov a Bílý Kámen, kde se střetl autobus s motocyklistou. Třiatřicetiletý motocyklista zraněním na místě podlehl. Dechová zkouška řidiče autobusu byla negativní. U řidiče motocyklu byla nařízena soudní pitva. Okolnosti a míra zavinění jsou předmětem dalšího prověřování. Letos na silnicích v Kraji Vysočina zemřelo při dopravních nehodách devět lidí, mezi nimi dva motocyklisté.

ČTĚTE TAKÉ: Třiatřicetiletý motorkář na Jihlavsku nepřežil čelní střet s autobusem 

Autoři | Foto www.ceskedalnice.cz

Štítky havárie, dálnice, Dálnice D1, doprava, Karel Škoda, Brno, Velký Beranov, Jihlava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kyselinu vyteklou po nehodě na D1 hasiči zneutralizovali. Řidič zaplatí pokutu 100 tisíc | Krimi | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.