Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Sobota 18. května 2024  |  Svátek má Nataša
Bez reklam

Policisté řeší otravy dravců toxickou látkou. Zemřel ohrožený orel mořský a moták pochop

Třebíčským kriminalistům v posledních dnech dělají starosti nálezy uhynulých dravců, kteří se vždy otráví toxickou látkou. U dvou z nich se navíc jednalo o exemplář zvláště chráněného druhu živočichů, a to dravců orla mořského a motáka pochopa. Třetím případem je nález dvou uhynulých káňat lesních, kdy otrávená návnada byla v blízkosti hranice národní přírodní rezervace.

„Ve všech třech případech prověřování případu převzali kriminalisté oddělení hospodářské kriminality, kteří zahájili úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání trestného činu týrání zvířat, spáchaného zvlášť trýznivým způsobem s následkem smrti týraného zvířete. Pachateli hrozí za tento přečin trest odnětí svobody až na tři roky,“ informuje Jana Kroutilová, policejní mluvčí.

K prvnímu případu došlo v neděli 19. března v katastru obce Mohelno. Na poli ve vzdálenosti přibližně třiceti metrů od hranice národní přírodní rezervace Mohelnská step nastražil pachatel jako návnadu vnitřnosti s obsahem toxické látky a otrávil dvě káňata lesní. Uhynulý chráněný dravec moták pochop byl nalezen v neděli 9. dubna v katastru obce Stařeč v místech zvaných Zadní díly. Otráveného, kriticky ohroženého orla mořského nalezl pracovník ornitologické společnosti v úterý 11. dubna v katastru obce Studenec, a to v lokalitě poblíž rybníku Stejskal.

„Ve všech těchto případech policisté ihned po přijetí oznámení na místo nálezu otráveného dravce vyjeli a provedli v lokalitě důkladné šetření. Místo precizně ohledali a zadokumentovali a zahájili prověřování věci, kdy začali shromažďovat veškeré důležité informace a poznatky. Případům věnují maximální pozornost i úsilí a po pachateli nebo pachatelích intenzivně pátrají,“ dodává Kroutilová.

Sekundární otrava 

Pomoci při objasnění této trestné činnosti může i veřejnost. Přihlásit se na tísňovou linku 158 mohou občané, kteří si v uvedených lokalitách všimli v době před nálezem uhynulých dravců pachatele kladoucího otrávené návnady. „Je nutné zdůraznit, že pokládání otrávených návnad v přírodě je zakázáno, a dále připomenout, že otrava nenastává jen u živočicha, který ji přímo pozře (u něho dojde k otravě primární), ale také dalšího zvířete, které otráveného živočicha pozře (nastane otrava sekundární),“ doplňuje policejní mluvčí.

Zmiňovaní uhynulí ptáci však nejsou to jediné, co třebíčští kriminalisté v těchto dnech řeší. Šetří také nález uhynulých divokých prasat. Jednalo se o dvanáct zvířat, která byla nalezena na přelomu března a dubna v prostoru koryta řeky Jihlavy. „Uhynulá divoká prasata se nacházela v její části vedoucí po proudu od katastru obce Dolní Smrčné až do katastru obce Bransouze. V tělech zvířat byla zjištěna přítomnost škodlivých látek. Rovněž tento případ kriminalisté oddělení hospodářské kriminality intenzivně prošetřují. Dalším případem, kterým se třebíčští kriminalisté intenzivně zabývají ve spolupráci s policisty obvodních oddělení, souvisí s upouštěním rybníků na několika místech, zejména  v jižní části okresu Třebíč,“ uzavírá případy s uhynulými zvířaty Jana Kroutilová.

Foto pixabay.com

Štítky jed, moták, živočichové, Mohelno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Policisté řeší otravy dravců toxickou látkou. Zemřel ohrožený orel mořský a moták pochop | Krimi | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.