Počasí dnes12 °C, zítra19 °C
Pátek 17. května 2024  |  Svátek má Aneta
Bez reklam

Řádění drogového gangu stopla až jihlavská kriminálka. Děláme z nich feťáky, komentovali svoje odběratele

Kriminalisté na Vysočině ukončili tento týden vyšetřování rozsáhlého případu nelegálního obchodu s léky na předpis. Pěti ze šesti obviněných lidí hrozí vězení až na 18 let. Podle policie získávali léky na falešné recepty, odběratele měli v celé republice. Rozeslali tisíce balení léků a vydělali na tom nejméně 3,4 milionu korun.

Obvinění se týká tří mužů a tří žen, zadrženi byli při rozsáhlém policejním zásahu loni 29. února, který se konal v Praze, jedné obci u Prahy a na Příbramsku. Tři muži jsou ve vazbě a dvě ženy jsou stíhány na svobodě. „Vyšetřování probíhalo 11 měsíců. Ukončeno bylo nyní na konci ledna, kdy se obvinění seznámili s vyšetřovacím spisem,“ uvedl plukovník Pavel Kubiš. O něco nižší trest, až 12 let vězení, hrozí ženě, která pro skupinu spravovala webové stránky. Dostávala za to lék Hypnogen, na němž je údajně závislá.

Skupina obchodovala delší čas s deseti druhy léků obsahujících návykové látky. „U každého z těchto léků je poměrně značné riziko, že v případě nějakého zvýšeného nebo dlouhodobého užívání na těchto lécích vzniká psychická i fyzická závislost,“ uvedl Kubiš. Kupříkladu za jedno balení léku Hypnogen se sto tabletami skupina v lékárně platila kolem 400 korun, prodávali ji ale i za 1200 korun, uvedl.

Policisté si prvních prodejů všimli v roce 2014, kdy dvěma ženám na Jihlavsku opatřil muž z Prahy lék Stilnox. Kvůli tomu případ řešili kriminalisté na Vysočině. Celkové množství prodaných léků se podle policie nedá dohledat. „Máme jednoznačně zjištěných několik desítek zákazníků,“ uvedl kriminalista. Někteří odebírali léky i ve velkém, za desetitisíce i za více než 100 tisíc korun, a distribuovali je dál. Jednoho takového odběratele měla skupina i na Ostravsku.

Skupinu nejdřív tvořili tři muži. Léky si v lékárnách opatřovali na falešné recepty opatřenými falešnými razítky se jmény skutečných lékařů. Když se předloni ke skupině přidaly dvě ženy, otevřela se jim další možnost odběru více léků ve „spřátelených“ lékárnách. Prodej léků nabízeli přes internet, lidem je pak předávali osobně, například v jedné pražské restauraci, nebo jim je posílali poštou na dobírku. „V podstatě by se dalo říci, že si zařídili normální obchod,“ uvedl Kubiš. Při policejním zásahu loni v únoru se prohlídky týkaly tří lékáren v Praze, v obci u Prahy a v Příbrami.

Případ kriminalisté postoupili Krajskému státnímu zastupitelství v Jihlavě, řekla ČTK policejní mluvčí Dana Čírtková.

Foto Dalibor Mašek | Zdroj ČTK, Policie ČR

Štítky Praha, Kraj Vysočina, Pavel Kubiš, okres Příbram

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Řádění drogového gangu stopla až jihlavská kriminálka. Děláme z nich feťáky, komentovali svoje odběratele | Krimi | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.