Počasí dnes18 °C, zítra12 °C
Středa 11. září 2024  |  Svátek má Denisa
Bez reklam

Bezpečnost na olympiádě střežil také pes Gorro z Vysočiny, hledal výbušniny

Osmiletý německý ovčák Gorro speciálně vycvičený na vyhledávání výbušnin a psovod Patrik Blazejczyk byli téměř měsíc ve Francii, kde se stali velmi důležitou součástí bezpečnostního opatření na olympijských hrách.

Vedoucí oddělení služební kynologie Krajského ředitelství policie kraje Vysočina Patrik Blazejczyk se uplynulou neděli vrátil ze služební cesty z Francie, kam byl vyslán společně se svým služebním psem. „Osmiletý německý ovčák Gorro je speciálně vycvičený na vyhledávání výbušnin. Oba téměř měsíc dočasně pobývali ve francouzském Lyonu, kde se stali velmi důležitou součástí rozsáhlého bezpečnostního opatření, v rámci něhož zajišťovali společně s dalšími kolegy z jiných zemí bezpečnost sportovců a návštěvníků olympijských her,“ uvedla policejní mluvčí Dana Čírtková.

Už jen příprava na cestu byla poměrně časová náročná, do Francie pak odjeli čtyři psovodi z Česka. „Jeli jsme dvěma služebními dodávkovými vozidly, která jsou speciálně upravena a přizpůsobena pro převoz a ustájení služebních psů. Našim cílovým místem bylo město Lyon a jeden z tamních hotelů, kde jsme po celou dobu naší zahraniční mise bydleli,“ přiblížil Patrik Blazejczyk.

Prohlídka stadionu zabrala i čtyři hodiny

Hned následující den po ubytování se Češi setkali s francouzskými kolegy, kdy se dozvěděli vše důležité. „Účelem služební cesty bylo provádění bezpečnostních prohlídek zaměřených na detekci výbušnin. Během pobytu se  policejní psovod se svým psem zaměřoval na důkladné prohlídky olympijských stadionů,  autobusů, dodávkových vozidel a prostor hotelů, zejména hotelových pokojů a dalších hotelových prostor,“ sdělila mluvčí.

Po dokončení každé prohlídky psovodi předali objekty do správy místní bezpečnostní agentury. Prohlídka stadionu pak trvala třeba i čtyři hodiny, to vše ve velkých vedrech. „Vysoké venkovní teploty a následný přechod do klimatizovaných prostor představovaly značnou zátěž pro naše služební psy,“ potvrdil policista. Právě kvůli vedru jezdil se psem na venčení z centra města na okraj, kde bylo v parku snesitelnější prostředí.

Vlastní krmivo a klimatizovaný pokoj

Do Francie si všichni čtyři psovodi vezli i svoje vlastní krmivo pro služební psy, kteří jsou na něj navyklí. V klimatizovaném hotelovém pokoji pak nebyl žádný problém. „Můj pes v pokoji v klidu ležel vedle mé postele a spal tak vlastně vedle mě. Tady jsem musel ocenit právě tu klimatizaci, kterou jsem vždy nastavoval teplotně rozumně tak, aby to bylo příjemné a snesitelné v prvé řadě pro psa,“ vysvětlil Patrik Blazejczyk.

Nyní už je i se psem zpět na Vysočině. „Z hlediska pracovního vytížení to byl velmi náročný měsíc, navíc v úplně neznámém prostředí. V každém případě to ale pro mě byla obrovská zkušenost,“ ohlédl se Blazejczyk. Potěšilo ho, že se psem zvládli splnit všechny požadavky pyrotechniků, kteří byli z různých zemí.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Tisková zpráva | Foto Policie ČR | Zdroj Policie ČR

Štítky olympijské hry, Paříž, pes Gorro, policie, bezpečnost, pyrotechnika, výbušniny

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Bezpečnost na olympiádě střežil také pes Gorro z Vysočiny, hledal výbušniny | Krimi | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.