Počasí dnes27 °C, zítra22 °C
Pátek 21. června 2024  |  Svátek má Alois
Bez reklam

FOTO: Problém u jedenácti ze dvanácti. Policisté v Jihlavě měřili emise, v kontrolách budou pokračovat

Čtvrtek 13. června patřil v Jihlavě měření emisí výfukových plynů. Na to se zaměřily policejní hlídky, které se zaměřily na dvanáct vozidel. A u jedenácti z nich zjistili závady v emisním systému vozidla.

„Cílem této akce bylo příznivě ovlivnit stav a množství tvorby škodlivých emisí produkovaných výfukovými plyny spalovacích motorů motorových vozidel, které nesplňují příslušné normy a zároveň musí být úplné, nepoškozené a funkční,“ vysvětlila v dnešní zprávě pro novináře policejní mluvčí Dana Čírtková s tím, že policisté při kontrolách spolupracovali s centrem služeb pro silniční dopravu. 

Bez problému bylo jen jedno vozidlo 

Policisté během čtvrteční dopravně bezpečnostní akce zastavili dvanáct vozidel. A bez problému bylo jen jedno. U zbylých jedenácti zjistili závady v emisním systému vozidla. Na základě měření vystavili technici těmto vozidlům doklad o provedené technické silniční kontrole pro závady typu „B“ – vážné závady, kdy tímto zároveň vyslovili omezení používání vozidla.

„Provozovatelé vozidel mají 30 dnů na opravu a přistavení vozidel na technickou prohlídku, jinak dojde ke ztrátě technické způsobilosti vozidel. Policisté uložili na místě zjištěné přestupky – nevyhovující technický stav vozila - celkem dvanáct pokut v příkazním řízení, když v jednom případě uložili pokutu řidiči vozidla i provozovateli vozidla, který se dostavil na místo kontroly. V jednom případě policisté oznámili provozovatele ke správnímu orgánu,“ dodala Čírtková.

Kontrola emisí u vozidla trvá zhruba dvacet minut. Policisté vybírali v běžném provozu vozidla náhodně a stahovali je k provedení kontroly na kontrolní stanoviště.

Čírtková popisuje, jak měření probíhá. „Do výfuku auta se zavede sonda, počítač se pak napojí na řídicí jednotku a poté se opakovaně sešlápne plynový pedál.“ Pokud jsou povolené limity překročeny, může to být nejenom technickým stavem auta, ale i špatným palivem nebo opotřebovanými filtry.

„V případě, že jsou překročeny stanovené limity, omezí policista technickou způsobilost vozidla na třicet dní. Může však nastat situace, že podstatná část výfukového systému na vozidle zcela chybí, a v ten okamžik tu technickou způsobilost vozidla úplně odejmeme, protože takové vozidlo je technicky nezpůsobilé k provozu na pozemních komunikacích,“ uvedl Jiří Špaček, vedoucí oddělení silničního dohledu Krajského ředitelství policie Kraje Vysočina. V obdobných akcích budou policisté v průběhu roku i nadále pokračovat.

Hodnocení článku je 56 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Policie ČR | Zdroj Policie ČR

Štítky emise, výfuk, plyn, ovzduší, kontrola, hlídka, policie, Jihlava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Lukáš Souček

A pojede se za pár dnů na emise, zaplatí se cca 800 Kč a vše ok? Nebo jaký je smysl těchto kontrol v terénu ?. S policistou se nikdo rozumný hada nechce, ale tohle je taky na přes držku.

Sobota, 15. června 2024, 20:46Odpovědět

Blade Runer

Teplota motoru byla ok?Palivo bylo ok?Nemusi projit ani nove auto asi tak....popojizdeni tim karbonizace atd.

Sobota, 15. června 2024, 19:29Odpovědět

Václav Beránek

Diesel v bezvadném technickém stavu, ale dlouhodobě používaný na krátké pojížďky, při měření volnou akcelerací bez předchozí přípravy nemá šanci...

Pátek, 14. června 2024, 22:59Odpovědět

Pavel Caba

pokud se dodrží technologický postup od teploty motoru přes otáčky délku a opakování měření zajištění proškolené osoby s certifikací a certifikované měřící přístroje které mají platnou kalibraci ..... tak proč né ale na 110 % vše co se má dodržovat na STK nebylo něco dodrženo - doporučuji vše nahrávat jak na telefon video nebo alespon diktafon

Pátek, 14. června 2024, 20:59Odpovědět

Pavel Musil

Buzerace, buzerace a zase buzerace a nucení do elektrosraček

Pátek, 14. června 2024, 19:52Odpovědět

Mira Glőckner

Některá auta opravdu čmudí už od pohledu, ale 11 z 12 špatných? To už je jednoznačně odporná greendealová policejní buzerace!

Pátek, 14. června 2024, 15:46Odpovědět

Honza Mrázek

Řekl bych, že spíš cíleně měřili starší TDI auta, které opravdu často nadměrně čmudí.

Pátek, 14. června 2024, 22:24Odpovědět

Jan Jirak

dnešní auta nejsou uspůsobena na jízdy důchodců na nákup 5 km denně. to budou emise i u nového auta špatné

Pátek, 14. června 2024, 14:34Odpovědět

FOTO: Problém u jedenácti ze dvanácti. Policisté v Jihlavě měřili emise, v kontrolách budou pokračovat | Krimi | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.