Počasí dnes27 °C, zítra28 °C
Úterý 18. června 2024  |  Svátek má Milan
Bez reklam

Policisté prokázali odvahu a osobní statečnost, když zachránili opilého muže z koryta řeky

Byla středa 22. května patnáct minut před druhou odpolední, když se policisté dozvěděli, že v Pelhřimově podél řeky vrávorá opilý muž, který už málem spadl do vody. Na místo zamířila hlídka ve složení Martin Musil a Ondřej Svoboda.

„Při příjezdu na místo události na hlídku mával muž, který uvedl, že právě on volal na tísňovou linku policie a že uvedený muž  před okamžikem přepadl přes zábradlí a spadl z výšky dolů do koryta řeky,“ popsala dramtické okamžiky policejní mluvčí Dana Čírtková. Hlídka odstavila auto a z břehu viděla muže, který ležel v korytě řeky asi padesát metrů od přístupových schodů.

Jeden policista běžel na místo, kde muž přepadl přes zábradlí, druhý se snažil muže z výšky oslovit, ten ale nijak nereagoval. „Proto policista sám přelezl zábradlí a opatrně se spustil dolů do koryta řeky za zjevně poraněným mužem. Martin Musil vzal z vozidla záchranné lano, opatrně sestoupil po přístupovém schodišti do koryta řeky a vydal se korytem řeky za kolegou Ondřejem Svobodou a zraněným mužem,“ uvedla mluvčí.

Muž skočil do vody schválně

Komplikacím ale nebyl konec, muž měl totiž pořád tendenci si lehat a tím si ponořoval hlavu pod vodu. Policisté mu drželi tělo tak, aby měl hlavu nad vodou. Na hlavě měl tržnou ránu, ze které mírně krvácel, po celém těle měl pohmožděniny. Nebyl schopen sám se zvednout a nesrozumitelně něco artikuloval. Z jeho dechu byl cítit alkohol a byl celý promočený. „Zraněný muž policistům řekl, že měl špatné období a že do vody skočil schválně, protože se chtěl zabít,“ dodala Čírtková.

Na místo následně zamířili i hasiči, kteří sestoupili do koryta řeky s transportní vanou a dostali muže z vody přímo do péče zdravotníků. Orientační dechová zkouška vykázala u čtyřiačtyřicetiletého muže 4,49 promile alkoholu. Pár dnů poté se jeden z policistů s mužem náhodně setkal ve městě. „Děkoval nám za záchranu života a pomoc a říkal, že měl tenkrát fakt hodně těžký den,“ uvedl Martin Musil s tím, že se často nestává, že by lidé poděkovali.

„Podobné činy mě vždycky utvrzují v tom, že v rámci našeho krajského ředitelství slouží policisté, kteří se dokáží správně rozhodnout a umí spolu spolupracovat. Při záchraně lidského života se hraje vždycky o čas, a bylo tomu tak i v tomto konkrétním případě,“ uvedl na adresu pelhřimovských policistů vysočinský ředitel policistů Miloš Trojánek, který čin 11. června ocenil skleněnou Plaketou Krajského ředitelstí policie kraje Vysočina a kázeňskou odměnou.

Hodnocení článku je 96 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Tisková zpráva | Foto Policie ČR | Zdroj Policie ČR

Štítky záchrana života, alkohol, statečnost, odvaha, policie, ocenění

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Policisté prokázali odvahu a osobní statečnost, když zachránili opilého muže z koryta řeky | Krimi | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.