Počasí dnes15 °C, zítra19 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Závažné pochybení: Řidič autobusu ujel přes tisíc kilometrů bez karty v tachografu. Dopravce to stálo 80 tisíc

Závažné pochybení zjistili v pondělí 5. února policisté z dálničního oddělení ve Velkém Beranově. Ti na 117. kilometru D1 kontrolovali řidiče zahraničního linkového autobusu, který mířil z Prahy do Minsku.

Autobus policisté zastavili v dopoledních hodinách. „Po kontrole dokladů potřebných k řízení a provozu vozidla se policisté také zaměřili na kontrolu tachografu a karty řidiče, protože řidič je povinen dodržovat dobu jízdy, bezpečnostní přestávky a dobu odpočinku. Při této důkladné kontrole vyšlo najevo, že šestapadesátiletý řidič neměl v předešlých dnech při jízdě autobusu vloženou v tachografu kartu řidiče a v průběhu tohoto období ujel více než jeden tisíc kilometrů," sdělila dnes dopoledne policejní mluvčí Dana Čírtková s tím, že za takové zcela zásadní a velice závažné porušení zákona uložili policisté dopravci kauci ve výši 80 tisíc korun.

Tuto částku na místo přijel zaplatit dopravce - jeho zástupce v České republice, který je zodpovědný za práci řidičů, a proto řidič mohl pokračovat v jízdě. V pondělí v době kontroly byla karta řádně vložena v tachografu.

Nadměrná únava a případná nehoda 

„Jízda bez vložené karty v tachografu je postihována velice přísně, protože pokud není možné na základě záznamu o jízdě zkontrolovat dobu jízdy, existuje důvodné podezření, že takový řidič překračuje úmyslně povolenou dobu jízdy a nedodržuje bezpečnostní přestávky, což může u řidiče způsobit nadměrnou únavu a takový řidič za volantem pak může způsobit dopravní nehodu," upozornila mluvčí Čírtková. 

Hodnocení článku je 82 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto pixabay.com | Zdroj Policie ČR

Štítky autobus, kontrola, pochybení, tachograf, pokuta, dálnice, D1, Velký Beranov, Vysočina

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jan Strapina

To se děje i u nás , hlavně u kamioňáků!!!!!!!!!

Středa, 7. února 2024, 13:26Odpovědět

Závažné pochybení: Řidič autobusu ujel přes tisíc kilometrů bez karty v tachografu. Dopravce to stálo 80 tisíc | Krimi | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.