Počasí dnes15 °C, zítra19 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Máte ve škole bombu, psal nezletilý mladík do tří škol v Moravských Budějovicích. Bylo evakuováno skoro tisíc žáků

, aktualizováno 15. prosince 2023, 14:19

K závažnému případu došlo během minulého týdne v Moravských Budějovicích. Mladík, kterému ještě nebylo 18 let, na třech školách ve městě vyhrožoval bombovým útokem. Nyní ho dopadla policie.

„Rychlý sled událostí začal ve čtvrtek 7. prosince poté, co na jednu z moravskobudějovických škol přišel v odpoledních hodinách e-mail se zprávou, že je v ní umístěn výbušný systém. Krátce nato výhružnou zprávu obdržely ve městě také další dvě školy. Všichni začali ihned pracovat na nejdůležitějším úkolu, a to zajistit bezpečnost dětí, studentů a zaměstnanců škol. Ke školám mířili policisté, včetně psovodů, kriminalisté, strážníci a hasiči. Policisté spolupracovali také s místní samosprávou,“ popisuje policejní mluvčí Jana Kroutilová.

Ze škol bylo evakuováno více než 900 žáků a více než stovka zaměstnanců. Následně začali policisté s prohlídkami všech budov v areálech dotčených škol za účelem zjištění, zda se v nich nenachází nějaký výbušný systém. Před čtvrtou hodinou odpoledne skončila prohlídka poslední budovy.

Kontroly žádný nebezpečný předmět neodhalily. Páce pro policii ale tím neskončila, protože třebíčští kriminalisté pokračovali v pátrání po autorovi výhružných e-mailů.

Na jedné ze škol studoval 

„Zahájili jsme úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání trestného činu šíření poplašné zprávy,“ řekl Milan Špaček, vedoucí oddělení obecné kriminality. Případ kriminalisté prověřovali a podařilo se jim dostat na stopu podezřelého. Na základě jejich velmi dobré práce vypátrali mladíka, který je podezřelý z odeslání výhružných e-mailů. Jedná se o mladistvého, který na jedné ze škol studoval.

V současné době kriminalisté případ dále prověřují a provádějí další nezbytné procesní úkony.

„Jsem velmi rád, že se nám podařilo podezřelého v takto krátké době vypátrat. Výhrůžky nástražným výbušným systémem nelze nikdy podceňovat a zejména pokud se jedná o školy. Naší prioritou je vždy učinit veškeré kroky směřující k zajištění bezpečnosti osob,“ řekl Aleš Indra, ředitel třebíčského územního odboru s tím, že v tomto případě si autor hrozbu vymyslel, je ale třeba si uvědomit, že odesláním výhrůžných emailů zkomplikoval provoz tří škol, značně znepříjemnil situaci stovkám lidí, včetně rodičů žáků, a bezdůvodně zaměstnal složky integrovaného záchranného systému, jejichž pomoc mohla být v tu dobu potřebná někde jinde.

Až na tři roky do vězení 

„Tento případ by tak mohl být zároveň velkým varováním pro někoho dalšího, kdo by si myslel, že při smyšlených výhrůžkách zakryje svou identitu anonymitou internetového prostředí. Za spáchání trestného činu šíření poplašné zprávy lze uložit trest odnětí svobody na šest měsíců až tři roky,“ dodala Jana Kroutilová.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Policie ČR | Zdroj Policie ČR

Štítky bomba, e-mail, poplašná, zpráva, škola, student, Moravské Budějovice

Máte ve škole bombu, psal nezletilý mladík do tří škol v Moravských Budějovicích. Bylo evakuováno skoro tisíc žáků | Krimi | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.