Počasí dnes20 °C, zítra22 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Muži vykrádali obchody, restaurace, činili se i na jihlavské stavebce. Jeden z nich byl na svobodě jen dva měsíce

Kriminalisté dopadli dvojici zlodějů, která se opakovaně vloupala do různých objektů v Jihlavě a v Polné. A jak se ukázalo, v žádném případě nejde o žádné nováčky, co se týče trestné činnosti. Jeden z nich dokonce letos v srpnu opustil brány vězení.

Dopadnout oba podezřelé muže se kriminalistům podařilo minulý týden. Prvního z mužů zadrželi v odpoledních hodinách v Brtnici, kam přijel taxíkem. „Když uviděl hlídku, snažil se ještě o útěk, to mu ale policisté ihned překazili. Druhého podezřelého muže vypátrali kriminalisté o dva dny později v Jihlavě v bytě, kde v tu dobu pobýval. Oba muži byli zadrženi. Policisté zadržené převezli na oddělení, kde byli muži umístěni do policejních cel,“ sdělila k případu policejní mluvčí Jana Kroutilová.

Policejní komisař zahájil na základě shromážděných důkazů trestní stíhání mužů z Jihlavska, oběma je 34 let. „Muži byli obviněni ze spáchání přečinů krádeže a poškození cizí věci,“ řekl Jakub Pivoňka, vedoucí oddělení obecné kriminality. Jak Kroutilová dodala, oba muži byli v minulosti za majetkovou trestnou činnost již opakovaně odsouzeni. „Jeden z nich si nedávno odpykal trest odnětí svobody a druhý muž byl na začátku letošního roku potrestán podmíněným trestem odnětí svobody se zkušební dobou až do roku 2026. Navíc jsou oba již trestně stíháni v souvislosti s krádeží jízdních kol v hodnotě za bezmála čtyřicet tisíc korun, které se dopustili v srpnu v Jihlavě,“ jmenuje Kroutilová další prohřešky této povedené dvojice.

Obchody v Jihlavě a Polné 

První muž má na kontě devět krádeží, těch se dopustil v době od konce srpna doteď. Ve většině případů s ním byl také druhý obviněný. V polovině září se vloupali do obchodu na ulici Žižkova v Jihlavě, z prodejny si odnesli peníze. Obchod se stal jejich cílem také v Polné. „Na Husově náměstí se muži v druhé polovině září vloupali do prodejny, kde odcizili kromě peněz například notebook. Škodu přibližně za deset tisíc korun způsobili při vniknutí do budovy jihlavské střední školy. Nejvyšší škoda vznikla majiteli rekonstruovaného domu v Jihlavě. Muži při vloupání využili postaveného lešení, odcizili nářadí v hodnotě přibližně sto tisíc korun. Další škodu způsobili poškozením trubek a dveří,“ říká Kroutilová.

Dvojice mužů kradla i v jihlavských obchodních domech, kde kradené zboží ukládali převážně do tašek a odcházeli bez zaplacení. Při jedné krádeži muž při útěku zakopl a odcizené zboží za více než čtyři tisíce korun zůstalo na místě. „V neděli 8. října se jeden z obviněných mužů vloupal do jihlavské restaurace, ze které si odnesl finanční hotovost a alkohol,“ dodala policejní mluvčí.

Až pět let za mřížemi 

Oba zloději skončili ve vazbě a poté byli převezení do brněnské věznice.

Případ kriminalisté dále vyšetřují. „Jednomu z obviněných mužů hrozí vzhledem k výši způsobené škody trest odnětí svobody až na pět let, druhý obviněný může být za spáchanou trestnou činnost potrestán až tříletým pobytem za mřížemi,“ shrnula závěrem Jana Kroutilová.

Hodnocení článku je 66 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Policie ČR

Štítky zloděj, krádež, vloupání, vězení, kriminalisté, Jihlava, Polná

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jan Strapina

Jo holt komu není rady,tomu není pomoci,co dodat!!!!!!!!!!!

Úterý, 17. října 2023, 07:20Odpovědět

Muži vykrádali obchody, restaurace, činili se i na jihlavské stavebce. Jeden z nich byl na svobodě jen dva měsíce | Krimi | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.