Počasí dnes19 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 2. května 2024  |  Svátek má Zikmund
Bez reklam

Váš účet byl napadený. Přečtěte si příběhy důvěřivých lidí, kteří po telefonu naletěli podvodníkům

Policisté na Vysočině opět varují před podvodníky, kteří důvěřivé lidi straší napadením bankovního účtu. Podle mluvčí policistů Jany Kroutilové jsou pachatelé přesvědčiví a velmi rychle reagují, proto je nutné mít se na pozoru. Tito lidé se často vydávají za pracovníky peněžních ústavů či finanční experty.

Podvodníci, kteří lidem volají, využívají momentu překvapení a také toho, že se lidé bojí o své úspory. Podvodníci nejčastěji tvrdí, že je účet v ohrožení, došlo ke zneužití údajů nebo se někdo neznámý snaží sjednat úvěr. „V rámci přesvědčování mohou tvrdit, že informovali policii nebo se za policisty mohou vydávat s cílem podvedeného člověka v případě jeho pochybností zmanipulovat. Buďte obezřetní a nedejte podvodníkům šanci vás připravit o vaše peníze,“ nabádá policejní mluvčí Jana Kroutilová.

Tři příběhy z poslední doby 

Jedním z lidí, který se s takovým podvodníkem setkal, je muž, kterého špatná zkušenost stála bezmála 150 tisíc korun. Na začátku byl telefonát od neznámého člověka, který se mu představil jako pracovník banky. Vylíčil muži pečlivě připravený smyšlený příběh o podezřelých peněžních transakcích, ke kterým na jeho účtu dochází. „Následně ho kontaktoval další podvodník, potvrdil mu napadení účtu a jako „záchranné“ řešení mu vnutil převedení peněz na „speciální účet“. Podvedený muž ve stresové situaci a obavě o své úspory peníze odeslal, a přišel tak o ně,“ popisuje mluvčí Kroutilová.

Pokud se vám stane, že vám podvodník zavolá, myslete na to, že tento postup by váš bankovní ústav nikdy nezvolil, takže telefonické hrozby napadením účtu a nucení k nelogickým finančním transakcím je ze strany podvodníka jen snaha vás připravit o peníze.

Další podvedenou je žena, kterou kontaktoval podvodník s tím, že se s ní chce domluvit na podrobnostech úvěru. Překvapená žena se ale ohradila, že o nic takového nežádala. Komunikaci poté převzal jiný muž vydávající se za pracovníka banky, ženu přesvědčil, aby peníze vybrala a poslala na nový účet pomocí zaslaných QR kódů prostřednictvím plateb přes bitcoinový automat.

„Téměř 200 tisíc korun stála zkušenost s podvodníkem muže, kterému zatelefonoval pachatel s tím, že je zástupce banky a jeho účet se stal cílem hackera. Peníze dle něho bylo nutné okamžitě přemístit na jiné bankovní účty. Podvedený muž se nechal přesvědčit a o své peníze tak přišel,“ popisuje Kroutilová další případ, ke kterému v poslední době došlo.

Jak se podvodům bránit?

  • Nejednejte zbrkle, dejte si čas vše promyslet, nebo se poraďte s někým, kdo má od nastalé situace střízlivý odstup.
  • V případě pochybností si sami vyhledejte číslo, zavolejte svému finančnímu ústavu a vše si ověřte. Nikdy nevyužívejte zpětné volání nebo kontakt, který vám předal neznámý člověk.
  • Nesdělujte nikomu přihlašovací hesla či kódy a údaje k platební kartě.
  • Při platbách pečlivě kontrolujte, jaké transakce potvrzujete.
  • Neklikejte na odkazy zaslané lidmi, které osobně neznáte.
  • Neinstalujte si programy/aplikace umožňující dálkový přístup do vaše zařízení.

Hodnocení článku je 94 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto icsilviu/pixabay | Zdroj Policie ČR

Štítky podvod, telefon, banka, účet, policie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Váš účet byl napadený. Přečtěte si příběhy důvěřivých lidí, kteří po telefonu naletěli podvodníkům | Krimi | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.