Počasí dnes19 °C, zítra22 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Silně opilá řidička s miminkem kličkovala po dálnici D1. Střízlivěla v přítomnosti sociální pracovnice

Všímavý řidič možná zabránil neštěstí, které se mohlo odehrát na dálnici D1. Upozornil totiž policii na nebezpečnou jízdu opilé ženy, která po D1 jela v pondělí 18. září večer. Silně opilá řidička, která byla v autě se svým malým dítětem, mířila na Prahu.

Její poněkud zvláštní styl jízdy, při které kličkovala po dálnici, snižovala a zvyšovala rychlost, si naštěstí krátce před půl jedenáctou v noci všiml řidič, který je po dálnici za ní. Vše ihned oznámil na linku 158. „Tento řidič policistům uvedl, že se jedná o osobní vozidlo značky VW Golf s německou registrační značkou. Operační důstojník tuto informaci okamžitě předal dostupným policejním hlídkám, které zajišťovaly výkon služby na úseku dálnice D1 a v její bezprostřední blízkosti. Deset minut před třiadvacátou hodinou se znovu ozval stejný řidič s tím, že řidička s osobním vozidlem sjela z dálnice D1 na 82. kilometru na exitu Koberovice a na tomto sjezdu zůstala stát. Podle vyjádření muže, který událost oznamoval a jel za podivně jedoucím vozidlem až na sjezd Koberovice, za volantem seděla silně podnapilá žena, která chtěla pokračovat v jízdě,“ sdělila Dana Čírtková, mluvčí policistů. Na místo mezitím přijeli dálniční policisté z Velkého Beranova.

Dceru neměla komu svěřit

Při kontrole vozidla a řidičky policisté zjistili, že kromě řidičky je ve vozidle převážen ještě kojenec. Policisté vyzvali řidičku, aby předložila doklady potřebné k řízení a provozu vozidla a poté ji vyzvali k provedení dechové zkoušky. Její výsledek byl pozitivní. Při následném odborném měření byly naměřeny pozitivní hodnoty – 2,76 a 2,78 promile alkoholu v dechu.

„Vzhledem k tomu, že se ve vozidle nacházelo miminko, policisté na místo přivolali zdravotnickou záchrannou službu k posouzení jeho zdravotního stavu. Současně vyrozuměli pracovnici orgánu sociálně právní ochrany dětí, protože bylo nutné postarat se o dítě v době, kdy budou ze strany Policie ČR s podnapilou řidičkou vedeny procesní úkony. Sedmatřicetiletá řidička – jednalo se o cizinku slovenské národnosti - měla trvalé bydliště na území Německa a v České republice neměla nikoho blízkého, komu by bylo možné svěřit její sedmiměsíční dceru,“ doplnila Čírtková.

S naměřenou hodnotou nesouhlasila 

Řidička na místě nesouhlasila s naměřenými hodnotami a žádala odběr krve ve zdravotnickém zařízení. Odběr krve byl zajištěn v nemocnici v Pelhřimově, kam matku i kojence doprovázela kromě policistů i sociální pracovnice. Osobní vozidlo zůstalo stát na sjezdu z dálnice, kde nebránilo provozu. Řidička si vozidlo uzamkla a vzala si k sobě všechny osobní a cenné věci.

Před policisty a sociální pracovnicí stálo rozhodnutí, kde žena stráví spolu s kojencem zbytek noci do doby, než vystřízliví. „Policejní hlídka převezla ženu s jejím dítětem na dálniční oddělení do Velkého Beranova, kde jim policisté dali k dispozici tranzitní místnost, která je vybavena pohovkou, a v místě s nimi byla i sociální pracovnice. Ze strany policistů bylo v místě zajištěno střežení osoby, která byla podezřelá ze spáchání přečinu ohrožení pod vlivem návykové látky. V průběhu noci se nakonec podařilo zajistit pro ženu i dítě umístění do speciálního zdravotního zařízení v Jihlavě a i zde bylo zajištěno její střežení ze strany policistů z dálničního oddělení Velký Beranov za přítomnosti sociální pracovnice,“ popisuje policejní mluvčí.

Žena vystřízlivěla krátce po poledni a policie ji převezla na dálniční oddělení Velký Beranov, kde proti ní byly vedeny úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání přečinu ohrožení pod vlivem návykové látky. Ve věci policisté vedou zkrácené přípravné řízení a žena si odpoledne převzala podezření. Poté byla propuštěna na svobodu.

„S něčím podobným jsem se ještě nesetkal." 

„S podobným případem nezodpovědnosti jsem se za dobu své služby u Policie České republiky, nesetkal. V noci jsme hledali to nejlepší řešení zejména s ohledem na potřeby sedmiměsíční holčičky, protože pokud bychom zajistili pouze podnapilou řidičku, tak bychom ji umístili na protialkoholní záchytnou stanici. V tomto případě jsme museli po konzultaci s lékaři a sociální pracovnicí postupovat velice citlivě a opatrně,“ uvedl Jiří Chvátal, zástupce vedoucího Dálničního oddělení Velký Beranov.

Hodnocení článku je 46 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto ceskedalnice.cz | Zdroj Policie ČR

Štítky dálnice, D1, alkohol, řidička, promile, miminko, policie, Velký Beranov, Kraj Vysočina

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Silně opilá řidička s miminkem kličkovala po dálnici D1. Střízlivěla v přítomnosti sociální pracovnice | Krimi | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.