Počasí dnes16 °C, zítra17 °C
Čtvrtek 9. května 2024  |  Svátek má Ctibor
Bez reklam

Kriminalisté dopadli skupinu lidí, co podváděla s dotacemi. Lovili načerno, vyrazili i do Polska na zubra

Na téměř jeden a půl milionu korun si přišla skupina lidí, která se dopouštěla dotačního podvodu v souvislosti s lovem divokých prasat. Podvodníky minulý týden dopadla kriminálka z Vysočiny. Některým hrozí až osm let za mřížemi.

Závažnou trestnou činnost kriminalisté z Vysočiny objasnili během uplynulého týdne, kdy zajistili skupinu podvodníků, a to z Jihlavska, Pelhřimovska a Prahy.

„Všech pět zadržených odvezli kriminalisté na jihlavské oddělení, kde byli umístěni do policejních cel,“ sdělila Jana Kroutilová, mluvčí policistů s tím, že kriminalisté provedli na různých místech domovní prohlídky, jednalo se o tři rodinné domy a byt, dále prohlídku provozovny a vozidla. „Zajistili jsme různé dlouhé i krátké střelné zbraně, včetně doplňků, střelivo a další věci, u kterých vzniklo podezření, že byly použity při trestné činnosti,“ přiblížil Michal Šalomon, vrchní inspektor oddělení hospodářské kriminality.

Na základě shromážděných důkazů zahájil vrchní inspektor trestní stíhání padesátileté ženy a tří mužů ve věku od třiadvaceti do devětačtyřiceti let. „Dva z mužů a žena jsou obviněni ze zločinu dotačního podvodu spáchaného ve spolupachatelství, přičemž činem byla způsobena značná škoda,“ řekl Michal Olejníček, vedoucí oddělení hospodářské kriminality. Jak dále dodal, jeden z těchto dvou mužů navíc ještě čelí obvinění z přečinu nedovoleného ozbrojování, přečinu pytláctví a pomoci k tomuto trestnému činu. Zbývající, nejmladší, muž byl obviněn z přečinu pytláctví a přečinu nedovoleného ozbrojování.

Z dosavadního vyšetřování vyplynulo, že padesátiletá žena a dva muži ve věku osmačtyřicet a devětačtyřicet let jsou obviněni z toho, že získávali prostřednictvím státních dotací finanční příspěvky na snižování početního stavu divokých prasat.

Propracovaný systém

„Honitbu získali na základě smlouvy o nájmu a do žádostí o dotace uváděli nepravdivé údaje o počtu ulovených prasat. Systém měli propracovaný. Dařilo se jim získávat vzorky a podklady nutné pro podání žádostí, které poté předkládali příslušnému úřadu. V průběhu uplynulých let jim byla neoprávněně vyplacena celková částka téměř jeden a půl milionu korun. V letošním roce opět žádost podali, peníze už ale nezískali,“ popsala mluvčí Kroutilová.

Třiadvacetiletý muž lovil různá lesní zvířata, ulovil jich desítky kusů. Neměl přitom zbrojní průkaz a zbraně k lovu mu půjčoval obviněný devětačtyřicetiletý muž. Oba společně vyrazili také do Polska na zubra evropského, kde je lov těchto zvířat zakázán. Z této cesty si muži dovezli dva ulovené zubry.

Po provedení všech nezbytných procesních úkonů byli všichni zadržení propuštěni. Obvinění muži a žena jsou stíháni na svobodě. Případ kriminalisté jihlavského oddělení hospodářské kriminality dále vyšetřují.

„Třem obviněným hrozí za trestnou činnost trest odnětí svobody až na osm let, čtvrtý muž může být potrestán až pětiletým pobytem za mřížemi,“ dodává závěrem Kroutilová.

Hodnocení článku je 72 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Policie ČR | Zdroj Policie ČR

Štítky podvod, dotace, lov, zbraně, Vysočina

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kriminalisté dopadli skupinu lidí, co podváděla s dotacemi. Lovili načerno, vyrazili i do Polska na zubra | Krimi | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.