Počasí dnes21 °C, zítra20 °C
Neděle 5. května 2024  |  Svátek má Klaudie
Bez reklam

Vojáci, námořníci a pracovníci na plošinách opět útočí na důvěřivé ženy. Nejednejte unáhleně, radí policie

Policisté z Vysočiny opět varují před podvodníky na internetu, kteří se vydávají za vojáky na misích, námořníky či pracovníky na ropných plošinách. Nejčastěji o sobě tvrdí, že jsou Američané, Italové nebo ze zemí Skandinávie. Jsou velmi přesvědčiví a na podvod dobře připravení.

„Mnoho lidí o sobě navíc zveřejňuje velké množství osobních informací, na základě kterých si je pak pachatel může vybrat a zjistit o nich řadu osobních informací. Když naváže komunikaci, snaží se svoji oběť postupně přesvědčit o své náklonnosti, citech a společném šťastném životě. Chce vzbudit silné emoce s cílem získat důvěru a poté peníze. Zaslání finanční hotovosti zdůvodňuje smyšlenými historkami jako například různé poplatky na přesun peněz ze zahraničí, zpáteční cestu z cizí země, náklady na léčení nemoci či zranění, vykoupení ze zajetí,“ uvádí příklady z praxe Jana Kroutilová, mluvčí policistů.

Důvěřiví lidé kvůli těmto podvodníkům přichází o nemalé peníze. V mnoha případech navíc není podvedený člověk sám v dobré finanční situaci, peníze si půjčí, a dostane se tak do životní situace, která je pro něho potom jen těžko řešitelná.

Pár reálných příkladů z praxe

O své peníze přišla žena, kterou kontaktoval na sociální síti muž vydávající se za lékaře sloužícího pro OSN v Gaze. Podvodník se představil jako Mark Frank a ženu přesvědčil o svých citech k ní s tím, že za ní přiletí do České republiky. „Mělo to ale háček, aby mohl přicestovat, potřeboval peníze. Jen co však žena vyhověla a požadovanou částku poslala, chtěl opět jen další peníze. Žena mu postupně poslala celkovou částku bezmála 250 tisíc korun, o které tak přišla,“ popisuje Kroutilová.

Jinou ženu podvedl pachatel vydávající se za rozvedeného inženýra Alexe Daniela, který uvíznul na lodi u Austrálie. Prostřednictvím sociální sítě s ní navázal kontakt a začal ženu přesvědčovat o svých citech. Když si získal její důvěru, napsal jí, že je třeba ho z lodi vyplatit. Ženu pak kontaktovala „společnost, pro kterou pracoval“, a požadovala po ženě finanční prostředky na náklady spojené s jeho přesunem do České republiky. „Podvodníci ze ženy postupně vylákali celkovou částku přibližně 600 tisíc korun, kterou odeslala na různé účty,“ uvádí mluvčí policistů.

Tyto případy nejsou ojedinělé, a policisté proto opět občany varují před podvodníky, kteří se skrývají za anonymitou sociálních sítí. Nelze zde totiž osobně ověřit, že ten, s kým komunikujete, je skutečně tím, za koho se označí. Je také na místě připomenout, že se v některých případech stává, že podvedená osoba udělá ještě další chybu a pachateli navíc kromě peněz pošle citlivé materiály. Pachatel ji pak následně vydírá zveřejněním a požaduje další peníze.

Jak se podvodům bránit?

  • Myslete na to, že komunikace s neznámými osobami na sociálních sítích je vždy riziková
  • Nezveřejňujte o sobě osobní nebo citlivé informace
  • Nejednejte unáhleně, vše si dobře promýšlejte
  • Pokud se dostanete do situace, kdy si nejste jistí, pomůže poradit se s někým blízkým, který má odstup a situaci posoudí reálně a bez emocí
  • Pokud se stane, že peníze zašlete a místo očekávaného výsledku přijdou jen výmluvy a další požadavky na platbu, nic dalšího už neplaťte a peníze nikam neposílejte

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto pixabay.com | Zdroj Policie ČR

Štítky podvodník, důvěra, mise, voják, námořník, peníze, policie, Kraj Vysočina

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Petr Ševčík

Jestliže je (většinou) žena dlouho osamělá a zamiluje se, přestane logicky uvažovat. Jinak by jí muselo dojít, že lidé na misích, ať už lékaři, nebo vojáci, mají platy mnohem vyšší než doma v USA. O našich platech raději ani nemluvím. Taková žena by se měla svěřit bratrovi, sestře, nebo kamarádce.

Neděle, 20. srpna 2023, 17:24Odpovědět

Vojáci, námořníci a pracovníci na plošinách opět útočí na důvěřivé ženy. Nejednejte unáhleně, radí policie | Krimi | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.