Počasí dnes6 °C, zítra8 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Policie na Vysočině zadržela v uplynulých dnech 32 migrantů, třeba z Turecka a Sýrie. Mezi nimi byly i děti

Policie na Vysočině zadržela v uplynulých dnech 32 nelegálních migrantů z Turecka, Afghánistánu a Sýrie. Mezi zadrženými byly i děti. Převáželi je cizinci. Jeden z nich se snažil kontrole ujet. Vyplývá to z informací mluvčí policie Dany Čírtkové a mluvčího krajského celního úřadu Richarda Zemana.

„Vozidlo s 21 migranty naháněla přes 20 kilometrů na dálnici D1 hlídka kontrol zpoplatněných komunikací z Celního úřadu pro Kraj Vysočina. Syrský řidič se po zastavení chvíli ukrýval v lese," uvedl Richard Zeman k případu, který se stal v úterý 30. května dopoledne.

VIDEO: Celníci z Vysočiny naháněli auto s 21 uprchlíky, mezi nimi byly i děti. Řidič ze Sýrie hlídce utekl do lesa

Náročný den mají za sebou celníci z Vysočiny. Během uplynulého úterý naháněli auto s 21 migranty a v tu samou chvíli řešili převážený nezdaněný alkohol. Další skupina celníků objevila v autě Araba s dánským pasem 32 gramů hašiše.     

Skupina cizinců s pěti dětmi dostala podle Čírtkové výjezdní příkaz s povinností do sedmi dnů opustit Českou republiku. „Řidiče si vzhledem k okolnostem případu převzali na místě kriminalisté, kteří s ním zahájili úkony trestního řízení pro podezření z přečinu organizování a umožnění nedovoleného překročení státní hranice," uvedla Dana Čírtková.

Migranty jedoucí po dálnici D1 zadržela policie i 25. května. Auto mířící na Prahu zastavila hlídka na 111. kilometru. Řidič měl ukrajinský řidičský průkaz a polský dočasný průkaz totožnosti. „Spolu s ním na sedadlech spolujezdců byli další čtyři osoby státní příslušnosti Turecka, kteří předložili cestovní pasy Turecka, ve kterých nebylo vylepené žádné vízum a ani nepředložili žádné jiné dokumenty, které by je opravňovali pobývat na území České republiky ani členských států EU, z čehož vyplývalo, že na území naší republiky pobývají nelegálně," uvedla Čírtková.

Sedmičlennou skupinu migrantů, ve které byli čtyři nezletilí, zadržela policie na Havlíčkobrodsku. Jejich auto havarovalo u obce Bílek. „V místě nehody se nacházel třiatřicetiletý řidič osobního automobilu s německou poznávací značkou. Na místě byl ztotožněn podle pobytové karty Německa, kdy se jednalo o státního příslušníka Makedonie. Kromě něho se na místě nacházelo sedm osob afghánské národnosti," uvedla Čírtková.

Na Vysočině loni policisté zadrželi 161 migrantů. Řešit ale museli i případy zadržení cizinců jinde. „Policisté odboru cizinecké policie realizovali navíc 214 migrantů, kteří byli vzhledem k vysokým počtům přerozděleni ze záchytů migrantů na teritoriu Jihomoravského a Zlínského kraje," uvedla Čírtková.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Jan Luxík

Štítky migrant, migrace, policie, Vysočina

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Policie na Vysočině zadržela v uplynulých dnech 32 migrantů, třeba z Turecka a Sýrie. Mezi nimi byly i děti | Krimi | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.