Počasí dnes23 °C, zítra21 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Důvěřivý muž na Jihlavsku přišel kliknutím na falešný odkaz o 80 tisíc, podvodníkovi zpřístupnil počítač

Jihlavští policisté musí řešit další případ důvěřivého člověka, který se stal obětí internetového podvodu. Muž tak zpřístupněním svého počítače přišel o více než 80 tisíc korun. Opět šlo o nákup bitcoinů.

Dosud neznámý pachatel od poloviny března do 24. dubna z muže postupně vylákal částku ve výši přesahující osmdesát tisíc korun na nákup bitcoinů. „Stalo se tak přes falešný odkaz www.certainvest.io. Podvedený muž komunikoval s neznámým pachatelem přes Anydesk, který si sám podle instrukcí podvodníka nainstaloval do svého notebooku, a poté mu tak zpřístupnil svůj počítač. Při zadávání svých údajů vyplnil také svojí platební kartu včetně bezpečnostního CVV kódu a dále všechny platby potvrzoval ve svém mobilním telefonu,“ popisuje Dana Čírtková, mluvčí policie na Vysočině.

V souvislosti s tímto případem policie opět upozorňuje, aby lidé při obchodování s virtuálními měnami byli velice obezřetní a nikdy si do svých počítačů neinstalovali žádné programy pro vzdálené přístupy, protože takovým krokem umožní pachateli, aby jejich počítač ovládal.

Pozor na dezinformace 

Bitcoin je internetová open-source P2P platební síť a také v této síti používaná kryptoměna. Hlavní unikátností bitcoinu je jeho plná decentralizace; je navržen tak, aby nikdo, ani autor nebo jiní jednotlivci, skupiny či vlády, nemohl měnu ovlivňovat, padělat, zabavovat účty, ovládat peněžní toky nebo způsobovat inflaci. 

Síť funguje od roku 2009. 
Zdroj:  wikipedie

„Vždycky si musí lidé dávat pozor na falešné reklamy s kryptoměnou. Na stránku podvodníků se uživatel dostane hned, jak klikne na reklamu a uživatel se zde zpravidla dočte částečně zavádějící informace o investicích do virtuálních měn. Neznalý investor jen stěží odhalí, že se jedná o dezinformace. Navíc pro zvýšení důvěryhodnosti používají podvodníci stránky fingované fotografie z médií či fiktivních rozhovorů různých osobností,“ upozorňuje mluvčí Čírtková.

Lidé, kteří se nechtějí stát obětí podvodníků, by se měli řídit těmito pravidly:

  • nereagovat na telefonické, e- mailové či jakékoliv jiné nabídky k nákupům kryptoměn,
  • nikomu neumožňovat vzdálený přístup ke svému počítači, notebooku
  • nefotit, ani jiným způsobem neposkytovat osobní doklady nebo jejich kopie cizím osobám
  • před vlastním nákupem kryptoměny si vždy pečlivě prostudovat, jak kryptoměny fungují
  • zjistit si, jaké druhy kryptopeněženek existují, jaká jsou jejich zabezpečení, výhody a nevýhody.
  • v případě rozhodnutí investice do kryptoměn si o burzách zjistit veškeré možné informace a prostudovat si dostupné reference, zejména zda se nejedná o podvodné burzy

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Firmbee/pixabay | Zdroj Policie ČR, wikipedie

Štítky podvod, bitcoin, přístup, důvěra, počítač, policie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Důvěřivý muž na Jihlavsku přišel kliknutím na falešný odkaz o 80 tisíc, podvodníkovi zpřístupnil počítač | Krimi | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.