Počasí dnes19 °C, zítra19 °C
Pondělí 13. května 2024  |  Svátek má Servác
Bez reklam

Na Velikonoce čekejte v kraji více policejních hlídek. Zaměří se na rychlost, alkohol a také na cyklisty

Jako každý rok, i letos policisté očekávají na silnicích silnější provoz během velikonočních svátků, které jsou před námi. Policejní hlídky na Vysočině proto plánují dopravně bezpečnostní akci, během níž se zaměří na chování všech účastníků silničního provozu.

Policisté budou dohlížet na provoz nejen na dálnici D1 a na frekventovaných silnicích I. tříd, ale zaměří se také na kontrolu řidičů, kteří budou ke svým svátečním cestám využívat silnice nižších tříd v rámci celého našeho kraje.

„Dopravně bezpečnostní akce v letošním roce vzhledem k tomu, že v pátek 7. dubna je státní svátek, začne již ve čtvrtek 6. dubna a bude pokračovat až do pondělí 10. dubna,“ upozornila Dana Čírtková, mluvčí policistů.

Velikonoce 2022

Policisté na Vysočině v roce 2022 během velikonočního prodlouženého víkendu zadokumentovali celkem 40 dopravních nehod, při kterých se jedna osoba těžce zranila, 12 osob utrpělo lehké zranění. Hmotná škoda způsobená při těchto dopravních nehodách přesáhla částku ve výši 1 600 000 korun.

V pěti případech policisté při šetření nehody zjistili, že řidič usedl za volant pod vlivem alkoholu.

Policisté budou dohlížet na bezpečnost a plynulost provozu na silnicích všech tříd v našem kraji, a to především na těch úsecích komunikací, kde dochází nejčastěji k dopravním nehodám.

Více policistů v terénu 

Hlídky se zaměří hlavně na to, jak řidiči dodržují nejvyšší povolenou rychlost nebo zda neřídí pod vlivem alkoholu či jiné návykové látky. Dále policisty bude zajímat technický stav vozidel a obecně, jak řidiči dodržují pravidla silničního provozu. Běžný dohled nad silničním provozem tak bude o nadcházejícím prodlouženém víkendu ve srovnání s běžným víkendem výrazně posílen. Do kontrol se proto zapojí vyšší počet policistů dopravní i pořádkové policie v rámci celého Kraje Vysočina.

„Silniční provoz je v průběhu velikonočních svátků v mnohém specifický. Prodlouženému víkendu tradičně předchází jeden den školních prázdnin a mnozí lidé volné dny využívají k návštěvám turistických cílů, chatových oblastí či příbuzných, proto se při našich kontrolách hodláme zaměřit zejména na frekventované silnice, kde dochází ke zvýšenému počtu dopravních nehod,“ řekl k chystané dopravně bezpečnostní akci David Jirák, vedoucí odboru služby dopravní policie na Vysočině.

Sváteční řidiči 

Na Velikonoce za volant usedají i méně zkušení řidiči. Také se ve větší míře popíjí alkohol. „Každá dopravně bezpečnostní akce proto působí na tyto negativní jevy především preventivně, a to je naším hlavním cílem,“ dodává Čírtková.

Policejní hlídky se během velikonočních svátků zaměří i na cyklisty, kteří často usednou na kolo pod vlivem alkoholu. „Mnoho lidí si ale neuvědomuje, že cyklista je podle zákona považován za řidiče, v tomto případě nemotorového vozidla, a co se týká požívání alkoholu, platí pro něho stejná pravidla jako pro řidiče motorových vozidel. Podnapilému cyklistovi může být za tento přestupek uložena ve správním řízení sankce až do výše 50 tisíc korun,“ upozorňuje mluvčí Čírtková.

Ohodnoť článek

Foto Policie ČR | Zdroj Policie ČR

Štítky kontrola, hlídka, svátky, Velikonoce, provoz, doprava, Vysočina

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na Velikonoce čekejte v kraji více policejních hlídek. Zaměří se na rychlost, alkohol a také na cyklisty | Krimi | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.