Počasí dnes7 °C, zítra4 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Podvodné obchody se dřevem. Kriminalisté na Vysočině viní firmu a její jednatele, škoda je přes 25 milionů

Kriminalisté na Vysočině se aktuálně zabývají závažným a rozsáhlým podvodem, který mají na svědomí dva jednatelé společnosti s ručením omezeným. Jejich trestná činnost se týká podnikání v oblasti těžby, zpracování dřevní hmoty a obchodování se dřevem, včetně souvisejících služeb.

„V uplynulých dnech kriminalisté zahájili trestní stíhání dvou fyzických osob a jedné právnické osoby, a to celkem pro čtyři trestné činy. Dva jednatele firmy se sídlem v Brně – třiatřicetiletého a čtyřiatřicetiletého muže – vyšetřovatel obvinil ze zvlášť závažného zločinu podvodu, zločinu úvěrového podvodu, přečinu neodvedení daně, pojistného na sociální zabezpečení a podobné povinné platby a z přečinu zkreslování údajů o stavu hospodaření a jmění,“ popsala v tiskové zprávě Dana Čírtková, mluvčí policie.

„V rámci rozsáhlého prověřování se kriminalistům podařilo prokázat, že oba muži jako statutární zástupci společnosti s ručením omezeným v době nejméně od března roku 2019 do prosince roku 2020 v úmyslu získat pro sebe a pro firmu neoprávněný majetkový prospěch objednávali různými způsoby od různých subjektů v České republice i v zahraničí služby spočívající v těžbě a zpracování vytěženého dřeva, dopravu a manipulaci s vytěženou dřevní hmotou a další související služby. Za tyto provedené služby pak obdrželi od zhotovitelů faktury, které ale nikdy v plném rozsahu neuhradili,“ dodala dále Čírtková.

Několik exekučních řízení 

Jednatelé firmy ve svém podnikání pokračovali i přesto, že věděli, že jejich společnost byla předlužena a v té době již čelila několika exekučním řízením a nebyla schopna své závazky plnit. Mluvčí Čírtková doplnila, že podvodníci způsobili škodu ve výši nejméně 25 milionů korun.

„Jeden z jednatelů i samotná právnická osoba jsou obviněni také ze zločinu úvěrového podvodu, neboť při sjednávání úvěru na pořízení speciálního lesnického stroje – harvestoru – uvedli do žádosti o úvěr nepravdivé údaje a poté, co jim byl poskytnut, neplatili stanovené měsíční splátky, čímž leasingové společnosti způsobili škodu přesahující částku 8,6 milionu korun,“ dodala Čírtková.

Oba muži čelí obvinění také proto, že neodváděli daně z příjmu fyzických osob ze závislé činnosti ani pojistné na zdravotní pojištění. Vyšetřovatel jim klade také za vinu, že nesprávným a zkreslujícím způsobem vedli účetnictví, kdy nevedli zákonným způsobem zápisy a jiné doklady k přehledu o stavu hospodaření a majetku nebo k jejich kontrole.

V případě prokázání viny hrozí mužům trest odnětí svobody v trvání deseti let.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Jan Luxík

Štítky podvod, obchod, dřevo, firma, kriminalisté, jednatel, Vysočina, Kraj Vysočina, úvěr, Brno, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Podvodné obchody se dřevem. Kriminalisté na Vysočině viní firmu a její jednatele, škoda je přes 25 milionů | Krimi | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.