Počasí dnes7 °C, zítra4 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Policie v Kozlově na Jihlavsku kontrolovala myslivce. Žádný nebyl pod vlivem alkoholu

Policisté z odboru služby pro zbraně a bezpečnostní materiál na Vysočině každý rok kontrolují myslivce na honech. Nejinak tomu bylo v sobotu 13. listopadu, kdy si vybrali hon, jenž se konal v Kozlově na Jihlavsku.

„Kontrola se týkala 35 myslivců a při kontrole jsme nezjistili žádná pochybení. Všichni myslivci se také podrobili dechové zkoušce a ve všech případech byl výsledek negativní,“ shrnula Dana Čírtková, mluvčí policistů.

Dohled nad konáním mysliveckých honů budou policisté stejně jako v předchozích letech provádět až do konce letošního roku. V loňském roce ovlivnilo počet organizovaných honů platné opatření související s pandemií covid-19, přesto policisté provedli kontroly na osmi honech, na kterých zkontrolovali 139 osob a 139 zbraní.

„Všechny kontroly se obešly bez zjištěných přestupků. I když se loni konalo na Vysočině výrazně méně honů, přesto policisté prověřovali okolnosti dvou střelných poranění, k nimž došlo při naháňce na divočáky u Brtnice a při honu u obce Dalešice. Tyto případy se staly v říjnu a prosinci loňského roku,“ vzpomíná Čírtková.

Alkohol v krvi u účastníka honu policisté zjistili naposledy v prosinci 2017 na Havlíčkobrodsku. Dechová zkouška u čtyřicetiletého muže vykázala pozitivní výsledek – 0,3 promile alkoholu. Policisté muži zadrželi zbraň a uložili pokutu.

Důkladná kontrola technického stavu zbraně

„V průběhu letošních podzimních kontrol jsme zatím (do 7. listopadu 2021) v našem kraji provedli kontrolu na 22 honech, kde jsme zkontrolovali celkem 381 osob a 381 zbraní. Při kontrolách se policisté zaměřují na kontrolu dokladů, a to zbrojních průkazů, průkazů zbraní. Fyzicky kontrolují také zbraně, u kterých ověřují zejména výrobní číslo, a také zda je předložená zbraň opatřena platnými zkušebními značkami,“ vysvětluje mluvčí policistů.

Policisty zajímá i celkový technický stav střelné zbraně. Na místě policisté provádějí orientační dechové zkoušky s cílem prověřit, zda nejsou myslivci před honem nebo v jeho průběhu pod vlivem alkoholu.

„Kontrole technického stavu zbraně věnujeme velkou pozornost. Pokud zjistíme, že stav zbraně je nevyhovující, zakážeme jejímu držiteli střelbu a vyzveme ho, aby předložil zbraň Českému úřadu pro zkoušení zbraní a střeliva. U všech osob, které při honu manipulují se zbraní, mohou policisté provádět orientační dechovou zkoušku, a to nejen na začátku honu, ale také v jeho průběhu nebo těsně po jeho skončení. V letošním roce jsme požití alkoholu u žádného z kontrolovaných účastníků honů nezjistili,“ uvedla k průběhu kontrol Věra Kazatelová, vedoucí oddělení dohledu a dozoru odboru služby pro zbraně a bezpečnostní materiál Krajského ředitelství policie Kraje Vysočina.

Až pětitisícová pokuta 

V případě, že by policisté v rámci kontroly u myslivce při konání honu zjistili požití alkoholu, nesměl by dále pokračovat a na místě by policisté zadrželi jeho zbraň. Podle množství zjištěného alkoholu by za přestupek uložili pokutu v příkazním řízení nebo zjištěné protiprávní jednání oznámili k projednání správnímu orgánu.

Pokud policisté při honu zjistí u některé osoby porušení zákona, mohou na místě uložit blokovou pokutu až do výše pěti tisíc korun. Když je protiprávní jednání závažnějšího charakteru, policisté ho oznamují k projednání správnímu orgánu.

„V případě, že se držitel zbraně dopustí v době tří let dvou v zákoně vyjmenovaných přestupků, hrozí mu odnětí zbrojního průkazu, neboť přestane splňovat podmínku spolehlivosti podle zákona o zbraních. V případě naměřené hodnoty nad jedno promile se jedná o trestněprávní jednání – podezření ze spáchání přečinu ohrožení pod vlivem návykové látky,“ dodává závěrem Dana Čírtková.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Policie ČR

Štítky policie, kontrola, Kozlov, myslivec, alkohol, zbraň, hon, myslivost, okres Jihlava, Kraj Vysočina, Český úřad pro zkoušení zbraní a střeliva, Brtnice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Policie v Kozlově na Jihlavsku kontrolovala myslivce. Žádný nebyl pod vlivem alkoholu | Krimi | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.