Počasí dnes8 °C, zítra13 °C
Úterý 19. března 2024  |  Svátek má Josef
Bez reklam

Smrtelně sražený chlapec u Helenína: Případ odložen, rodina se dovolává spravedlnosti

Na začátku srpna se u Helenína odehrála dopravní nehoda, která měla tragickou bilanci. Následkům střetu s osobním vozidlem po dvanácti dnech v nemocnici podlehl teprve jedenáctiletý David. Pozůstalí však kromě svého zármutku řeší řadu otazníků, které se dle nich okolo nehody vznáší. Celou situaci hodlají řešit právní cestou a doufají v další svědecké výpovědi.

K nehodě došlo v prostoru zastávky městské hromadné dopravy, kde se také nachází přechod pro chodce, maximální povolená rychlost je zde upravena na 70 km/h. Osobní vozidlo značky Škoda jelo ve směru od obce Velký Beranov směrem na Jihlavu a ve výše uvedeném místě došlo ke střetu s chlapcem, který utrpěl vážná zranění a byl leteckou záchrannou službou transportován do brněnské Fakultní nemocnice.

Širší veřejnost se o havárii samotné, která se udála 1. srpna, dozvěděla až zprostředkovaně skrze sociální sítě dne 6. září. Tehdy chlapcův strýc zveřejnil v několika facebookových skupinách výzvu, která měla oslovit všechny svědky této nešťastné události za účelem svědectví, které má rodině pomoci v procesní rovině celé věci.

Chyby při vyšetřování? Nebudeme komentovat, říká policie

Proč procesní? Matka sraženého chlapce totiž vytrvale poukazuje na nesrovnalosti, které se dle ní během policejního vyšetřování vyskytly. Má jít zejména o absenci soudního znalce z oboru dopravy na místě nehody (posouzení brzdných drah a rozporná vyjádření ohledně odhadované rychlosti vozidla) a nedostatečné zajištění a vytěžení svědků (policie měla údajně zajistit pouze svědky z dvou protijedoucích vozidel, nevyslechla a nechala projet řidiče mnoha dalších vozidel, stejně jako neměli být vyslechnuti přímí svědci nehody - děti a mladiství, kteří se pohybovali na zastávce u místa střetu).

V závorce uvedené domněnky vycházejí z rodinou získaných výpovědí pořízených ať už na základě zmiňované výzvy na facebookových stránkách, nebo osobně. Dalším potenciálně problematickým bodem je údajná manipulace s tělem dítěte ještě před příjezdem záchranné služby. Tělo sraženého mělo původně po incidentu zůstat na vozovce, ale spekuluje se o přesunu mimo ni.

Proti těmto bodům se přitom policie ohradila, ale blíže je nekomentuje. „Nebudeme novinářům komentovat jednotlivé kroky, které souvisejí s postupem policistů při šetření jakékoliv dopravní nehody. Nebudeme se proto ani vyjadřovat k názorům, které ve vaší otázce naznačujete. Údajnou manipulaci s tělem naprosto odmítáme, byla poskytnuta okamžitá první pomoc. Soudní znalec je přizván vždy, když je důkazní nouze,“ odpověděla na redakční dotaz mluvčí policie Dana Čírtková.

Ta zde dle policie nebyla – případ byl totiž odložen. „Z výsledku šetření okolností dopravní nehody vyplynulo, že viníkem dopravní nehody je nezletilý chodec, který v místě přebíhal přes silnici a vběhl bezprostředně pod osobní vozidlo, které projíždělo po silnici. Řidič vozidla nemohl střetu zabránit,“ doplnila dále závěry vyšetřování Čírtková.        

Připravuje se stížnost, bude předána státnímu zástupci

Matka se s touto interpretací vůbec neztotožnila, a proto obrátila na právní zástupkyni. „Je zřejmé, že zde není zájem na řádném prošetření věci ani sdílení informací o dopravní nehodě s veřejností. Rozhodně nesouhlasíme, že by zajištěné důkazy byly dostatečné,“ tvrdí advokátka Daniela Belinová, která matku chlapce zastupuje. „Budeme tedy pokračovat dalšími kroky, stížnost proti usnesení o odložení věci již byla podána, ještě budeme doplňovat její odůvodnění.“

Námitky se týkají výše nastíněných okolností. Rodina uvádí, že policejní orgán neprovedl ve věci dostatečné šetření a řada okolností dopravní nehody zůstala doposud neobjasněna. Matka má mimo jiné za to, že byla nedostatečně zkoumána rychlost jízdy vozidla, která by byla přiměřená k okolnostem, tedy přítomnosti dětí v těsné blízkosti přechodu u zastávky městské hromadné dopravy. „To dle mě měl zajistit znalec, který nebyl na místo přivolán. Považuji to za jeden z několika hrubých nedostatků,“ říká matka.

„Vím, že syna mi to už nevrátí,“ dodává, „ale cítím nespravedlnost a chci mít čisté svědomí, že jsem pro něj a pro objasnění té nehody udělala maximum. Chtěla bych, aby policejní orgán přihlédl k mým námitkám a věc znovu řádně prošetřil.“

I proto je finalizována stížnost, která poputuje k posouzení státnímu zástupci, který následně rozhodne, jak bude celá kauza pokračovat. Pozůstalí jsou rovněž přesvědčeni, že se přihlásí další svědci, kteří svojí výpovědí napomohou k dosvědčení skutečností, které pomohou došetřit tuto smutnou událost.        

Hodnocení článku je 78 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Archiv rodiny

Štítky nehoda, Helenín, úmrtí, stížnost, dopravní nehoda, havárie, rodina, Jihlava, Velký Beranov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Smrtelně sražený chlapec u Helenína: Případ odložen, rodina se dovolává spravedlnosti | Krimi | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.