Počasí dnes7 °C, zítra6 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Pátrání po sourozencích z Jihlavy ukázalo nové skutečnosti. Děti jely s dvanáctiletou kamarádkou na delší výlet do Prahy

, aktualizováno 15. září 2021, 9:54

Asi nejen Jihlava v úterý 14. září ve večerních hodinách žila nepříjemnou událostí. Policisté od podvečera pátrali po dvou sourozencích – devítiletém Danielovi a jeho o tři roky mladší sestře Haničce. Podle prvních dostupných informací měli sourozenci odejít kolem 15. hodiny ze svého domova na Riegerově ulici a od té doby o nich nikdo nevěděl. Do pátrání se zapojila díky médiím a sociálním sítím i veřejnost.

Kolem 22. hodiny přišla od policie ta nejlepší zpráva. „Děti se policistům podařilo vypátrat ve vlaku, ve kterém cestovaly v doprovodu své dvanáctileté kamarádky. V železniční stanici ve Světlé nad Sázavou si je z vlaku vyzvedli policisté. Pohřešované děti byly v pořádku a po provedení nezbytných procesních úkonů jsme je předali jejich blízkým. Jejich kamarádku jsme předali rodině, která neměla o tom, že je dívka na cestách, ani potuchy,“ popisuje Dana Čírtková, mluvčí policistů.

Hospitalizace tatínka 

Oznámení o pohřešování sourozenců policisté přijali na lince 158 od blízké příbuzné dětí v úterý v podvečer, kolem půl šesté. Policisté začali okamžitě s prověrkou kontaktů a míst, kde by se děti mohly zdržovat. „Informaci jsme předali dispečerovi městské hromadné dopravy pro případ, že by děti cestovaly po městě ve vozidlech MHD. Policisté provedli prověrku zdravotnických zařízení. Kontaktovali jsme vedení základní školy, do které děti chodí, a zjistili, že děti byly svým tatínkem, který má obě děti svěřené do péče, z vyučování omluveny. Situaci komplikovala skutečnost, že tatínek dětí byl včera hospitalizován ve zdravotnickém zařízení,“ popisuje Čírtková.

Prověřování možného výskytu dětí pokračovalo především v místech jejich bydliště a nejbližším okolí. Jeden ze získaných poznatků, který se ale později ukázal jako mylný, hovořil o tom, že děti měly být viděny v blízkosti svého bydliště odpoledne kolem patnácté hodiny.

Policisté v Jihlavě od dnešního podvečera pátrali po sourozeních, kteří mají bydliště v Jihlavě na Riegrově ulici. Podle informací od policie odešli kolem 15. hodiny ze svého domova a od té doby o nich nikdo nevěděl. Po několika hodinách...

„Po kontaktování možných kamarádů a jejich rodičů se podařilo získat další poznatek, který hovořil o tom, že se děti mohly pohybovat už v ranních hodinách na vlakovém nádraží v doprovodu další zatím neustanovené nezletilé dívky. Proto se pátrání rozjelo i tímto směrem s podezřením, že se mohly někam vydat vlakem. Policistům se podařilo získat podrobnější popis dětí, včetně popisu oblečení, které měly na sobě. Stejně tak jsme zjistili, že zmíněnou dívkou by mohla být jejich dvanáctiletá kamarádka,“ dodává mluvčí policistů.

Dalším důkladným operativním šetřením se policistům podařilo zjistit, že děti cestují společně s další dívkou ve vlaku, který vyjel z Prahy a míří do Havlíčkova Brodu, což jim potvrdil vlakvedoucí. Proto policisté zvolili nejbližší stanici, kde se vlak v té době pohyboval, pro jejich vyzvednutí, aby mohlo být pátrání odvoláno.

Pomohla čokoláda a hra na mobilu 

„Policisté děti vyzvedli z vlaku a převáželi je na obvodní oddělení do Jihlavy. Policisté z pohotovostně eskortního odění dětem koupili na čerpací stanici čokoládu a po cestě s nimi komunikovali, aby se děti zbytečně nebály. Chlapci, který zpočátku plakal, naladili po cestě na mobilním telefonu hry a během chvilky byl klidný a přestal se bát. V Jihlavě si děti ještě prohlédly v budově krajského ředitelství policejní auta a poté si je převzali jejich blízcí. Vzhledem k tomu, že se jedná o nezletilé děti, byl v celé věci kontaktován orgán sociálně právní ochrany dětí,“ říká Čírtková.

Prvotním šetřením se ještě v noci podařilo policistům zjistit, že dvanáctiletá dívka chtěla udělat oběma dětem - svým kamarádům - radost, a proto je včera ráno vyzvedla a vzala je na výlet do Prahy, kam odjeli již ranním vlakem. „Večer, kdy jsme děti našly ve vlaku, byly již na cestě zpět,“ dodává závěrem Čírtková a vzkazuje veřejnosti: „Všem, kteří výzvu zveřejnili a pomáhali nám tímto způsobem s pátráním, patří naše poděkování. Poděkování patří také všem lidem, kteří se nám nabízeli jako dobrovolníci při případném organizovaném pátrání v ulicích města a v terénu. Vaší nabídky a pomoci si nesmírně vážíme."

Hodnocení článku je 92 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Jan Luxík

Štítky pátrání, sourozenci, policie, veřejnost, vlak, nádraží, Jihlava, Praha, Světlá nad Sázavou

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Pátrání po sourozencích z Jihlavy ukázalo nové skutečnosti. Děti jely s dvanáctiletou kamarádkou na delší výlet do Prahy | Krimi | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.