Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Žďárská policie obvinila nakladatelství kvůli knize popírající holokaust

Kriminalisté obvinili nakladatelství Bodyart Press a jednoho člověka kvůli vydání a šíření knihy amerického historika Davida L. Hoggana Mýtus šesti milionů, která popírá holokaust. Policie ve Žďáru nad Sázavou, v němž bydlí jednatelka společnosti, případ nejdříve na jaře odložila, protože podle ní nešlo o trestný čin. Názor změnila po zásahu státního zastupitelství. Napsal to server Deníku N.

Popírání genocidia je podle českého práva trestným činem a lze jej potrestat až třemi lety vězení. Vydavatelství se hájí tím, že titul vydalo pouze ke studijním účelům, což také uvádí pod tiráží publikace z roku 2016, píše server. K trestnímu stíhání se jednatelka nakladatelství Hedvika Fiksová pro Deník N nevyjádřila.

„Mohu potvrdit, že 16. srpna letošního roku kriminalisté z oddělení obecné kriminality služby kriminální policie a vyšetřování ve Žďáru nad Sázavou zahájili v souvislosti se zmíněnou knihou trestní stíhání jedné fyzické a jedné právnické osoby," sdělila deníku bez dalších podrobností mluvčí policie na Vysočině Dana Čírtková.

Vyšetřovatelé se knihou začali zabývat začátkem loňska, kdy Deník N na nakladatelství a jeho produkci upozornil. Publikací Mýtus šesti milionů se tehdy zabývalo i Vrchní státní zastupitelství v Praze, které věc předalo na Vysočinu. Tamní policie ale případ letos v březnu odložila. S tím nesouhlasilo Nejvyšší státní zastupitelství, které nechalo rozhodnutí přezkoumat.

Mýtus šesti milionů je jednou z nejznámějších publikací popírajících holokaust. Autor útlého spisku například tvrdí, že údaj o šesti milionech židovských obětí nacismu je „záměrným a bezostyšným" paděláním historie a že jde o „legendu genocidy".

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Jan Luxík

Štítky kriminalita, literatura, Žďár nad Sázavou, holokaust, policie, kniha, Deník N, Kraj Vysočina, Nejvyšší státní zastupitelství ČR, Státní zastupitelství ČR, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Žďárská policie obvinila nakladatelství kvůli knize popírající holokaust | Krimi | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.