Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Opilí řidiči, pozitivní testy na drogy, telefonování za jízdy. Vysočina má za sebou velké policejní kontroly

Konec letních prázdnin jde každý rok ruku v ruce se zvýšeným počtem policejních kontrol, které se zaměřují na řidiče a zjišťují, jak důsledně dodržují pravidla silničního provozu. Nejinak tomu bylo i během uplynulého víkendu na Vysočině, kdy byl na silnicích zvýšený provoz a s tím související riziko možného nárůstu počtu dopravních nehod.

„V akci jsme měli v pátek, v sobotu i v neděli několik desítek policejních hlídek s vozidly pro skrytý dohled, s vozidly v barvách Policie ČR i policejní motocykly,“ popsala Dana Čírtková, mluvčí policistů.

Policisté se v rámci víkendové akce zaměřili na kontroly nejen na dálnici D1, ale také na silnicích nižších tříd v celém kraji.

„V rámci víkendové akce jsme zkontrolovali 1 855 vozidel a u jejich řidičů jsme zjistili 410 dopravních přestupků. Celkem 400 přestupků vyřešili policisté na místě uložením pokuty v příkazním řízení. Deset přestupků v dopravě policisté zadokumentovali a odevzdají je k řešení do správního řízení místně příslušným správním orgánům. Ve 114 případech se přestupek týkal překročení nejvyšší povolené rychlosti, když ve 108 případech jsme uložili řidiči na místě pokutu v příkazním řízení a šest přestupků nebylo možné vyřešit na místě, proto budou odevzdány do správního řízení,“ dodává mluvčí Čírtková.

Tři kontrolovaní řidiči byli pod vlivem alkoholu, kdy naměřené hodnoty byly nižší než jedno promile alkoholu v dechu a tito řidiči jsou podezřelí ze spáchání přestupku, který bude řešit správní orgán.

59 řidičů nebylo připoutaných 

„V osmi případech jsme zjistili, že řidič za jízdy držel v ruce telefon nebo jiné hovorové zařízení, ve dvou případech měli řidiči pozitivní test na drogy. Celkem 59 přestupků se týkalo nepoužití bezpečnostních pásů a v sedmi případech nebyly převážené děti umístěny v zádržných systémech. Ve 36 případech neměli řidiči v pořádku technický stav vozidla, z toho u dvou vozidel řidiči použili registrační značku z jiného vozidla. Osm řidičů nepředložilo v rámci silniční kontroly doklad o pojištění odpovědnosti,“ pokračuje ve výčtu Čírtková.

Při kontrolách se policisté věnovali také kamionové dopravě a v osmi případech zjistili přetíženou jízdní soupravu. „Za tato porušení jsme uložili pokuty v příkazním řízení,“ dodává policejní mluvčí.

Letní prázdniny dnes končí, proto může ještě dnes i zítra být na silnicích v celém našem kraji silnější provoz. Stále platí varování, že řidiči by se měli vydávat na cesty při návratu do svých domovů hlavně řádně odpočatí, v dobré psychické náladě a pohodě. Zbytečná nervozita za volantem, spěch, nebezpečné předjíždění, rychlá jízda a v neposlední řadě také únava jsou prvotními příčinami zcela zbytečných dopravních nehod. Fatální následky může mít používání mobilního telefonu za volantem. Používání mobilního telefonu během jízdy je velmi častým přestupkem a viníkem mnoha dopravních nehod.

Zebra se za Tebe nerozhlédne

Se začátkem nového školního roku proběhne v našem kraji v průběhu tohoto týdne tradiční dopravně bezpečnostní akce „Zebra se za Tebe nerozhlédne“. Tato akce začne 1. září a bude pokračovat až do konce týdne.

„Jednou z důležitých priorit policistů na Vysočině je docílit vyšší bezpečnosti chodců v silničním provozu, a proto se policisté zaměří zejména na malé chodce. První týden nového školního roku bude pro mnoho dětí velice náročný. Po dvouměsíčních prázdninách budou mít mnoho zážitků, a tak jejich pohyb na přechodech pro chodce nebo po chodnících může být neopatrný, chaotický a nebezpečný. Ve středu 1. září půjdou do školy poprvé i prvňáčci, kteří se silničním provozem a s bezpečným chováním při cestě do školy a ze školy nemají žádné zkušenosti. Policisté budou proto dohlížet na bezpečné přecházení dětí po přechodech pro chodce zejména v blízkosti škol v rámci celého Kraje Vysočina,“ uzavírá Dana Čírtková.

Ohodnoť článek

Foto Jan Luxík

Štítky kontrola, prázdniny, provoz, policie, Kraj Vysočina, silnice, dopravní nehoda, Policie České republiky, Dálnice D1

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Opilí řidiči, pozitivní testy na drogy, telefonování za jízdy. Vysočina má za sebou velké policejní kontroly | Krimi | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.