Počasí dnes15 °C, zítra20 °C
Pátek 3. května 2024  |  Svátek má Alexej
Bez reklam

Dva migranti jeli na podvozku kamionu, chtěli do Německa. Cestu natáčeli na mobil

Neuvěřitelný hazard se zdravím a především životem předvedli dva cizinci, které v pátek 23. dubna kolem jedné hodiny v noci zadrželi policisté na odpočívadle u dálnice D1. Muži chtěli přejet do Německa na podvozku kamionu.

„Hlídka odboru cizinecké policie byla operačním důstojníkem integrovaného operačního střediska vyslána na odpočívku na 84. kilometru dálnice ve směru na Prahu. Hlídka z Dálničního oddělení Velký Beranov zde totiž zjistila pohyb dvou cizinců, kteří byli bez cestovních dokladů a nemohli žádným způsobem prokázat svoji totožnost,“ informuje Dana Čírtková, mluvčí policistů.

Policisté z odboru cizinecké policie prvotním šetřením zjistili, že se jedná o dva migranty, u nichž byly následně zjištěny karty žadatelů o azyl v Srbsku. Vzhledem k těmto skutečnostem pojala hlídka podezření, že se cizinci na našem území nacházejí neoprávněně, a proto je policisté zajistili k provedení dalších úkonů.

Negativní test na covid 

„Cizince jsme eskortovali na odbor cizinecké policie, kde jsme s nimi zahájili úkony správního řízení. Provedením nezbytných šetření v příslušných databázích a po provedení identifikačních úkonů jsme zjistili, že se jedná o občany Maroka a Alžírska. V nemocnici poté podstoupili oba cizinci test na Covid-19 a výsledky testu byly negativní,“ uvedl Oldřich Chaloupka, vedoucí odboru cizinecké policie Krajského ředitelství policie Kraje Vysočina.

Cizinci ke své cestě uvedli, že se do České republiky dostali v úkrytu kamionu. Po celou dobu cesty seděli ukryti na podvozku kamionu, což je velice riskantní a hlavně životu nebezpečné. „Kromě nebezpečí, že by mohli z podvozku spadnout na dálniční těleso, v chladném počasí hrozí také podchlazení organismu. Cizinci se chovali velice neopatrně, když si svoji cestu v úkrytu natáčeli na mobilní telefon,“ dodává Čírtková.

Zákaz vstupu cizincům 

Následným šetřením bylo zjištěno, že cizinci na území České republiky vstoupili v době platnosti nařízení ochranného opatření Ministerstva zdravotnictví, které bylo vyhlášené k ochraně před zavlečením onemocnění covid-19. „Tímto opatřením se nařizuje zákaz vstupu na území České republiky pro všechny občany třetích zemí, které nejsou na seznamu zemí s nízkým rizikem výskytu covid-19. I z tohoto důvodu tito cizinci nebyli oprávněni vstoupit a pobývat na území České republiky. Oba migranti v rámci řízení uvedli, že měli namířeno do Spolkové republiky Německo. Policisté zahájili s cizinci správním řízení a po provedení všech procesních úkonů byli zajištěni a umístěni do Zařízení pro zajištěné cizince Bálková,“ dodává závěrem mluvčí Čírtková.

Hodnocení článku je 50 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Policie ČR

Štítky migranti, cizinci, kamion, podvozek, D1, zadržení, Německo, Cizinecká policie, COVID-19, Česko, Dálnice D1, Praha, Srbsko, Velký Beranov, Ministerstvo zdravotnictví České republiky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Dva migranti jeli na podvozku kamionu, chtěli do Německa. Cestu natáčeli na mobil | Krimi | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.