Počasí dnes6 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Před 14 lety byl zatčen heparinový vrah. V brodské nemocnici zabil sedm pacientů

Dnes si připomínáme jedno neveselé výročí. 1. prosince 2006 byl zadržený takzvaný heparinový vrah Petr Zelenka, který má na svědomí 7 vražd a 10 pokusů o vraždu, které měl spáchat od května do září 2006 na ARO havlíčkobrodské nemocnice za pomoci podávání silných dávek heparinu pacientům v bezvědomí. Ke všem uvedeným činům se později u soudu přiznal.

Petr Zelenka
Narodil se v roce 1976 v Jihlavě jako prvorozené dítě do rodiny středoškolsky vzdělaných rodičů. Má mladší sestru. Vystudoval střední zemědělskou školu v Jihlavě a poté záchranářskou nástavbu v Brně.

Po absolvování studia vystřídal více zaměstnání ve zdravotnicví, ale pro nespolehlivost a absence byl opakovaně propuštěn.
 
V roce 1998 začal pracovat jako zdravotník na anesteziologicko-resuscitačním oddělení nemocnice v Havlíčkově Brodě.

V roce 2005 při zaměstnání odmaturoval v oboru všeobecná zdravotní sestra a počátkem roku 2006 začal pracovat jako vedoucí sesterských směn na ARO. Po rozvázání pracovního poměru odešel do nemocnice v Jihlavě.

Zdravotník z havlíčkobrodské nemocnice v zaměstnání dle svých slov pociťoval tíseň a také jistý druh profesního vyhoření, jeho partner si našel novou práci, kvůli které musel být mimo společný domov, a především dospěl k rozhodnutí, že svou homosexuální orientaci odhalí rodičům. S novou skutečností se těžce srovnával především jeho otec.

Období krize a konfliktů Zelenka řešil alkoholem, po němž byl buď plačtivý a sklíčený nebo propadal agresivním výbuchům chování, kdy začal po hádce s partnerem ničit vybavení bytu. 

Jeho první pokus o vraždu nevyšel 

Jeho vnitřní potřeba destrukce se začala projevovat i navenek. V květnu 2006 se pokusil o první vraždu; muži upoutanému na lůžku podal heparin, s odstupem času celkem třikrát po 5 ml injekčně. Muž však přežil. První obětí se tak stal muž ve věku 68 let, kterému podal Zelenka heparin dvakrát.

Výběr obětí nebyl nijak specifický a jak později sám vypověděl, aplikoval heparin zrovna tomu, na koho to padlo a ke komu měl lepší přístup, aby nebyl odhalen. Komplikace a případná smrt na anesteziologicko-resuscitačním oddělení byla „relativně“ běžným stavem, a proto se mu dařilo vraždy bez vyvolání podezření skrývat. Četnost zvláštních úmrtí pacientů přesto nezůstala bez povšimnutí, ale trvalo dlouhý čas, než se podařilo postupným vyvracením hypotéz dojít až k Zelenkovi.

40 případů nevysvětlitelného krvácení 

Zelenka byl zadržen v prosinci 2006. Odhalil jej primář nemocnice Pavel Longin, který srovnal rozpis služeb s daty krvácení pacientů. Dle jeho slov byl z 40 případů nevysvětlitelného krvácení v 23 případech podán heparin, z toho měl právě Zelenka třiadvacetkrát službu v nemocnici. Zelenka se u soudu ke svým činům přiznal.

21. února 2008 byl rodák z Jihlavy Petr Zelenka soudcem Jiřím Vackem z královehradeckého krajského soudu shledán vinným a odsouzen k výjimečnému trestu odnětí svobody na doživotí. Trest potvrdil i odvolací Vrchní soud v Praze. Zelenka poté podal dovolání k Nejvyššímu soudu v Brně, který je však odmítl. Podal i ústavní stížnost, kterou však v listopadu 2009 Ústavní soud odmítl.

Na motiv heparinových vražd napsal psychiatr Miroslav Skačáni román Vraždy ze závisti. Tato kniha se stala předlohou k filmu Hodinu nevíš…, který natočil Dan Svátek v roce 2009. Téma se objevilo i v epizodě pořadu Příběhy českých zločinů z roku 2019.

Na svobodu nejdříve v roce 2038

Později policie pojala důvodné podezření v případě dalších tří vražd a jednoho pokusu o ni, případy však odložila vzhledem k tomu, že již byl odsouzen k výjimečnému trestu. Na svobodu může být Zelenka podmíněně propuštěn nejdříve v roce 2038.  

Před soudem stanul i tehdejší ředitel nemocnice Josef Pejchl, obviněný z neohlášení Zelenkovy vraždy. Dostal podmínečný trest, který však odvolací soud v Pardubicích v říjnu 2008 zrušil.

Hodnocení článku je 68 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto murderpedia.org | Zdroj wikipedia.org

Štítky heparinový vrah, heparin, Petr Zelenka, ARO, doživotí, nemocnice, pacient, vražda, Jihlava, Brno, Nemocnice Havlíčkův Brod, Lékárenský komplex Jihlava, Jiří Vacek, Dan Svátek

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Před 14 lety byl zatčen heparinový vrah. V brodské nemocnici zabil sedm pacientů | Krimi | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.