Počasí dnes7 °C, zítra4 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Na Vysočině budou školy dostávat testy pro plošné testování v pátek. Do kraje jich dorazí skoro 80 tisíc

Testy pro plošné testování na covid-19 ve školách na Vysočině si budou zástupci škol vyzvedávat v pátek ve svých obcích s rozšířenou působností. Ve čtvrtek je do těchto obcí rozvezou hasiči. Na Vysočinu dorazí 77 400 testů, sdělila dnes Eva Neuwirthová z krajského úřadu. V pondělí 22. a 29. listopadu se bude testovat ve všech školách v zemi. Testování se nemusí účastnit žáci, kteří byli proti covidu-19 očkovaní.

Pět havlíčkobrodských základních škol teď požádalo o 2800 testů, což je méně než jejich žáků, protože ještě měly nějaké zásoby ze září. „Školy vyplňovaly dotazníky s tím, kolik testů mají. Na základě toho se to dopočítávalo," uvedla mluvčí města Alena Doležalová. Potvrdila to, že si školy dovezené testy rozeberou v pátek.

Ředitelka Základní školy a Mateřské školy v Jimramově na Žďársku Věra Křížová dnes před polednem ještě čekala na vyrozumění, kdy má jet pro testy. V září pro ně byla v Novém Městě na Moravě. „Vždycky nám z obce s rozšířenou působností posílají e-mail," uvedla Věra Křížová. Do základní školy chodí 148 dětí. Kvůli jednomu nakaženému žáku je teď v karanténě první a druhá třída, které mají společný tělocvik.

V jimramovské škole jsou spíš menší třídy do 15 dětí. S používáním antigenních testů na covid-19 si podle ředitelky umí poradit. „My už jsme na to docela zvyklí, děti už to umí," uvedla. V sedmém až devátém ročníku je podle podle ní také docela dost očkovaných žáků.

Hodně pozitivních testů v Třešti 

O testování ve vybraných okresech rozhodlo ministerstvo zdravotnictví na základě dat o výskytu nákazy ke konci října. Na Vysočině se zatím testování 8. a 15. listopadu týkalo pouze škol v okrese Jihlava. Základní škola v Třešti na Jihlavsku měla v pondělí 40 pozitivních antigenních testů, před týdnem jich bylo pět. Pozitivní test mělo i deset učitelů. Škola ještě čeká na výsledky přesnějších PCR testů.

Kvůli výraznému zhoršení epidemie vláda schválila na 22. a 29. listopadu plošné testování ve školách v celé zemi. Pokud se žáci testovat odmítnou, musí nosit po celou dobu pobytu ve škole roušku nebo starší 15 let respirátor. Povinnost platí ve vnitřních i venkovních prostorech, pokud není možné dodržet rozestup od ostatních alespoň 1,5 metru.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto MÚ Sokolov

Štítky covid, koronavirus, školy, hasiči, testy, Vysočina, Kraj Vysočina, základní škola, Třešť, okres Žďár nad Sázavou, Jimramov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na Vysočině budou školy dostávat testy pro plošné testování v pátek. Do kraje jich dorazí skoro 80 tisíc | Koronavirus | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.